Ο Asif Kapadia κάνει τάκλιν στον Diego Maradona

Ο Βρετανός σκηνοθέτης των βραβευμένων ντοκιμαντέρ Senna και Amy διερευνά με το νέο του φιλμ το φαινόμενο του Αργεντινού Θεού του ποδοσφαίρου.

Γράφει: Esquire Editors 30 Σεπτεμβρίου 2019

Το νέο ντοκιμαντέρ του Asif Kapadia, Diego Maradona, ανοίγει με μια σκηνή στην οποία ένα αυτοκίνητο περιπλανιέται στους δρόμους της Νάπολης. Είναι το έτος 1984 και ο Diego Maradona, ο σπουδαιότερος ποδοσφαιριστής του πλανήτη, στα 24 του χρόνια, βρίσκεται στο μπροστινό κάθισμα. Προορισμός του το στάδιο Σαν Πάολο, στο οποίο κατευθύνεται για να υπογράψει το συμβόλαιό του και να παρουσιαστεί από την ομάδα της νότιας Ιταλίας έχοντας πάρει μεταγραφή σε αυτήν από την Μπαρτσελόνα. Ήταν το μέχρι τότε μεγαλύτερο deal που είχε γίνει ποτέ.

Η κάμερα είναι τοποθετημένη σε ένα άλλο όχημα που ακολουθεί το αυτοκίνητο στο οποίο επιβαίνει ο Maradona σε μια άτυπη καταδίωξη που εν πολλοίς θυμίζει την ίδια την καριέρα του Diego. Μια συγκλονιστική αλληγορία για τα όσα επρόκειτο να ακολουθήσουν στη χαώδη ιστορία του κορυφαίου ποδοσφαιριστή όλων των εποχών.

Ο Kapadia έγινε εξαιρετικά δημοφιλής μετά το ντοκιμαντέρ Amy για τη ζωή της Amy Winehouse πίσω στο 2015, όταν κέρδισε τόσο στα BAFTA όσο και στα Όσκαρ, αλλά και για το Senna το 2010, που επίσης κέρδισε BAFTA.

Και στις δύο περιπτώσεις ο Kapadia απέσπασε εξαιρετικές κριτικές και σχόλια για τα δύο έντονα ντοκιμαντέρ του, που ουσιαστικά επανεξετάζουν τις ζωές της Βρετανίδας τραγουδίστριας και του Βραζιλιάνου πιλότου της Formula 1.

Η διαφορά του τωρινού ντοκιμαντέρ είναι πολύ σημαντική: το πρόσωπο στο οποίο επικεντρώνεται τώρα είναι εν ζωή, σε αντίθεση με τις δύο άλλες περιπτώσεις. Κι αυτό προσθέτει βάρος στους ώμους για πρώτη φορά. "Είναι μια τεράστια προσωπικότητα και νομίζω ότι η φήμη του ξεπερνά της Winehouse και του Senna μαζί. Το ποδόσφαιρο είναι μεγαλύτερο και σπουδαιότερο από οτιδήποτε άλλο άλλωστε" λέει ο 47χρονος Kapadia, ενώ βρίσκεται καθισμένος στα γραφεία της εταιρείας που έχει αναλάβει την επικοινωνία του ντοκιμαντέρ του στο Κινγκ’ς Κρος του Λονδίνου. Μέχρι εκείνη τη στιγμή ελάχιστοι είχαν παρακολουθήσει τη δουλειά του. Ο ίδιος δείχνει ενθουσιασμένος αλλά και λίγο νευρικός. "Έχει πολύ καλές προδιαγραφές ως παραγωγή, αλλά ποτέ δεν μπορείς να γνωρίζεις τι θα γίνει" αναφέρει.

Όταν έγινε γνωστό ότι ο Kapadia θα ασχοληθεί με τον Maradona, πολλοί κατάλαβαν το λόγο. "Το ξεκίνημα της καριέρας του θύμιζε λίγο εκείνο του Senna, ενώ η κατάληξη την πορεία της Amy. Είναι ο Λατινοαμερικανός ήρωας που έφερε χαρά σε μια χώρα που υπέφερε. Παράλληλα, αντιμετώπισε προβλήματα εθισμού και έγινε μέρος μιας κατάρας από την οποία λίγοι σταρ έχουν ξεφύγει. Παραδόξως, ο Diego ουσιαστικά είναι ένα μείγμα αυτών των δύο προσωπικοτήτων. Το ίδιο και το ντοκιμαντέρ για εκείνον σε σχέση με τα άλλα δύο που έχω κάνει" εξηγεί ο σκηνοθέτης.

Ο Asif Kapadia κάνει τάκλιν στον Diego Maradona
Ο Asif Kapadia και ο παραγωγός James Gay-Rees ποζάρουν με το Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, που κέρδισα το 2016 με το Amy.

Ο Kapadia, ο οποίος σπούδασε σκηνοθεσία στο Royal College of Art, βλέπει τον Diego Maradona ως το ιδανικό φινάλε της τριλογίας του για τη δόξα και τη φήμη. Σε αντίθεση όμως με το μηχανοκίνητο αθλητισμό και τη μουσική, προσέγγισε το θέμα με μια σχεδόν διά βίου αφοσίωση. Χαρακτηρίζει μάλιστα τον εαυτό του τρελαμένο οπαδό του ποδοσφαίρου, ο οποίος μεγάλωσε στο Στόουκ Νιούινγκτον του βόρειου Λονδίνου, όχι πολύ μακριά από το παλιό γήπεδο της Άρσεναλ, το Χάιμπουρι, αλλά, αντιγράφοντας κάποιους παιδικούς του φίλους, υποστηρίζει μέχρι σήμερα τη Λίβερπουλ. "Ίσως και να μην είμαστε τόσο καλοί όσο η Άρσεναλ τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά δε γίνεται να αλλάξεις ομάδα" σημειώνει για την αγαπημένη του ομάδα.

Το Diego Maradona καλύπτει τη ζωή του Αργεντινού μέχρι σήμερα, αλλά δίνει έμφαση στα χρόνια που πέρασε στη Νάπολι, για την οποία εξελίχθηκε σε Μεσσία. Πριν από τον Maradona η Νάπολι δεν είχε κερδίσει ποτέ πρωτάθλημα. Με τον Diego το κατάφερε και μάλιστα δύο φορές, ενώ πήρε ακόμη το Κύπελλο Ιταλίας, το Κύπελλο UEFA και το ιταλικό Σούπερ Καπ.

Στο ενδιάμεσο, και συγκεκριμένα το 1986, ο Diego ήταν ο αρχηγός της Εθνικής Ομάδας της Αργεντινής που κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο. Στο Μουντιάλ του Μεξικού ο Maradona πέτυχε το πιο αμφιλεγόμενο και το πιο σπουδαίο γκολ της καριέρας του – στο ίδιο παιχνίδι, κόντρα στην Αγγλία. Παράλληλα, βρήκε χρόνο στο πολυάσχολο πρόγραμμά του να χτίσει στενές σχέσεις με την Καμόρα και να αποκτήσει έναν εξώγαμο γιο, προτού εγκαταλείψει ντροπιασμένος την Ιταλία το 1992. "Υποθέτω πως οπουδήποτε πήγε μετά τη Νάπολι έκανε τον ίδιο ακριβώς κύκλο, ελαφρώς μειωμένο κάθε φορά. Αυτό αποτέλεσε και την ουσία της ύπαρξής τους, περιοδικά".

Όπως και οι άλλες παραγωγές του Kapadia, το Diego Maradona αποτελείται εξ ολοκλήρου από ένα προσεκτικά συναρμολογημένο μωσαϊκό αρχειακού υλικού, περιτριγυρισμένο περιστασιακά από τις φωνές βασικών χαρακτήρων της ιστορίας, όπως συμπαίκτες, προπονητές και φίλους. Βλέποντάς το, αντιλαμβάνεσαι ότι είναι μια έντονη και καθηλωτική εμπειρία που λειτουργεί σχεδόν σαν γελοιογραφία μιας πολύ γνωστής προσωπικότητας, με κάποιες πτυχές να εξετάζονται με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Για παράδειγμα, το "χέρι του θεού" μεταφράζεται εντελώς διαφορετικά για τους Αργεντινούς, ειδικά μετά τον πόλεμο στα νησιά Φόκλαντ. "Βασικά, πράγματα που υπάρχουν ήδη στην ιστορία παρουσιάζονται σε εντελώς διαφορετικό πλαίσιο. Προστίθεται ήχος και ανασχηματισμοί, κείμενα και γραφικά, ώστε να υπάρξει μια διαφορετική, βαθύτερη έννοια" εξηγεί ο Kapadia.

Ο σκηνοθέτης ανατρέχει πίσω στην εποχή που ο παιδικός φίλος του Diego και μετέπειτα μάνατζέρ του Jorge Cyterszpiler ήθελε να φτιάξει μια ταινία γι’ αυτόν και "να την πουλήσει στους Αμερικανούς". Αργότερα ο Maradona τον απέλυσε και η ταινία ασφαλώς δεν έγινε ποτέ. "Στην πραγματικότητα, η ταινία αυτή ξεκίνησε το 1981 και την ολοκληρώσαμε εμείς το 2019. Το μεγαλύτερο μέρος της είναι πλάνα που συγκέντρωνε ο Jorge, ο οποίος είχε το όραμα και το σχέδιο, αλλά δεν είχε τις σωστές προθέσεις και στη συνέχεια δεν μπορούσε να προχωρήσει το project".


Μερικές φορές το πρόσωπο για το οποίο σχεδιάζεις την ταινία είναι ο πιο αξιόπιστος μάρτυρας της ιστορίας του


Το ντοκιμαντέρ αυτό έχει μια μεγάλη και σημαντική διαφορά από όλες τις άλλες προσπάθειες που έχει κάνει ο Kapadia: Ο Diego Maradona είναι ζωντανός και δραστήριος. Μάλιστα, οι δύο άντρες είχαν συναντηθεί πριν από περίπου ενάμιση χρόνο στο Ντουμπάι και ο Maradona σχεδόν εξοργίστηκε από τα όσα άκουσε από το Βρετανό σκηνοθέτη στην πρώτη τους συνάντηση. Ο Kapadia κέρδισε τελικά την εμπιστοσύνη του Αργεντινού, ωστόσο η συμμετοχή του τελευταίου στο φιλμ είναι σχεδόν μηδαμινή. "Μερικές φορές το πρόσωπο για το οποίο σχεδιάζεις την ταινία είναι ο πιο αξιόπιστος μάρτυρας της ιστορίας του" σημειώνει ο σκηνοθέτης.

Θα ήταν πιθανή η δημιουργία αυτού του ντοκιμαντέρ χωρίς την εμπλοκή του Maradona; Ο Kapadia δεν το πιστεύει. Έπρεπε να εξασφαλίσει την άδειά του. "Δε νομίζω ότι κάποιος άλλος στη θέση του θα μας μιλούσε. Η πρώτη ερώτηση που ακούω από δημοσιογράφους είναι αν ο Diego συμμετέχει ενεργά στο ντοκιμαντέρ και αν διηγείται ο ίδιος την ιστορία του".

Και το φινάλε; Τόσο το Amy όσο και το Senna ήταν πολύ συγκεκριμένα, καθώς όλοι γνωρίζουν πώς τελειώνει η ιστορία των πρωταγωνιστών.

"Ένας από τους λόγους που ήθελα να το κάνω ήταν το ότι δεν υπάρχει το ίδιο φινάλε. Ο πρωταγωνιστής ζει. Κάθε φορά που μιλούσα με κάποιο φίλο ή κοντινό πρόσωπο του Diego στο τέλος έκανα την ίδια ερώτηση: Πώς πιστεύεις ότι θα τελειώσει η ιστορία; Ένας φίλος του απάντησε κάτι πραγματικά μακάβριο. Είπε ότι, αφού η Αργεντινή κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο, θα έπρεπε το αεροπλάνο της επιστροφής να συντριβεί και όλα να τελειώσουν εκεί. Ο Diego είχε πραγματοποιήσει το όνειρό του" λέει ο Kapadia και κουνά απορημένος το κεφάλι του. Ευτυχώς έχει επιλέξει διαφορετικό φινάλε για το ντοκιμαντέρ του.

Το Diego Maradona κάνει πρεμιέρα 1η Οκτωβρίου στο HBO. 


Από: Esquire UK

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το νέο τραγούδι των Pearl Jam είναι εμπνευσμένο από τον Donald Trump

Ο τραγουδιστής και συνθέτης Eddie Vedder, είπε στους Times ότι το τραγούδι αντιπροσωπεύει μια έκκληση για ενότητα.

Αυτό που κάνει η Τάμτα στο Smut δε θα το δεις πουθενά αλλού

Βρεθήκαμε στο show με το οποίο η Τάμτα αλλάζει την κλασική αθηναϊκή νυχτερινή διασκέδαση.

Νέο trailer για το Deadpool & Wolverine με τους Ryan Reynolds και Hugh Jackman

Όλα όσα πρόκειται να δούμε στις 26 Ιουλίου.

Ο Tom Holland έχει κάτι να πει για το Spider-Man 4

"Οφείλω τη ζωή και την καριέρα μου στο Spider-Man...".

Αν σου λείπει το Line of Duty, τότε ξέρουμε τι πρέπει να δεις

Η εν λόγω παραγωγή έρχεται για να καταδείξει τα κακώς κείμενα της αστυνομίας στη σύγχρονη εποχή.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Το Rebel Moon - Part Two: The Scargiver δεν έσωσε τον Zack Snyder

Μεταξύ μας, σπάνια ένα sequel είναι καλύτερο από τον προκάτοχό του.

Γραφει Γιαννης Σπανος