Bill Hader, ο αφανής ήρωας της κωμωδίας

Ο 41χρονος ηθοποιός έχει αναρριχηθεί στην κορυφή χωρίς τυμπανοκρουσίες και μεγάλα λόγια.

Ανάποδα τιμόνια και χειρόφρενα σε σκοτεινά parking, μεθυσμένοι πυροβολισμοί και κλάματα πάνω στην μπάρα για την πρώην γυναίκα του που κατέστρεψε τη ζωή του. Ο αστυνόμος Slater από την τεράστια επιτυχία του Superbad (2007) ήταν ένας nerd με εμφανή διαταραχή προσωπικότητας, ένας πολύ περίεργος κόντρα ρόλος κι η πρώτη φορά που οι περισσότεροι από εμάς ήρθαμε σε επαφή με το πηγαίο ταλέντο του Bill Hader. Τότε, δεν ήταν παρά ένα φρέσκο πρόσωπο της αμερικανικής κωμωδίας που έκανε τα πρώτα δειλά βήματα στο χώρο του σινεμά.

Όπως τόσοι και τόσοι άλλοι συνάδελφοί του είχε θητεύσει στη μεγάλη ακαδημία του χιούμορ που ακούει στο όνομα Saturday Night Live. Το θρυλικό comedy show αποτελεί εισιτήριο για τα μεγάλα σαλόνια του Χόλιγουντ κι ο Hader είχε όλα τα εχέγγυα για να κάνει το μεγάλο άλμα. Τα πράγματα, όμως, δεν ήρθαν ούτε όσο εύκολα ούτε όσο γρήγορα περίμενε. Ίσως, επειδή, ο 41χρονος Αμερικανός δεν είναι ο star που έχουμε συνηθίσει. Πόσο συχνά ακούτε για κάποιον ηθοποιό που οι live εμφανίσεις είναι ικανές να του κόψουν τα πόδια;

Σε αντίθεση με πολλούς συναδέλφους του που έχουν όνειρο να βρεθούν μπροστά από τις κάμερες με σκοπό τα ακροατήρια να βάλουν τα κλάματα από τα γέλια, ο ιδιόρρυθμος -με την έννοια του ανθρώπου που δεν ακολουθεί το ρεύμα κι όχι του περίεργου- Bill Hader ήθελε να κάνει ακριβώς το αντίθετο. Εκείνος ήθελε να κάτσει στην καρέκλα του σκηνοθέτη, όχι απαραίτητα για να γυρίζει κωμωδίες. Επειδή, όμως, ήταν κάκιστος μαθητής καμία σχολή κινηματογράφου δεν έκανε δεκτές τις αιτήσεις του. Μοναδική εναλλακτική; Να δουλεύει βοηθός παραγωγής στο Χόλιγουντ, όπου οι 18ωρες βάρδιες θεωρούνται φυσιολογικές. Σε έναν κόσμο που όλοι κυνηγούν τα όνειρά τους, η εργασία γίνεται πολύ φτηνή.


Ένας μετρ των μιμήσεων με βλέμμα που θυμίζει πιτσιρικά έτοιμο να κάνει σκανδαλιά και μία τρομερή ικανότητα να ζωντανεύει υπερβολικούς όσο δεν πάει χαρακτήρες επί σκηνής.


Από μία περίεργη στροφή της τύχης, κι αφού είχε απηυδήσει με τα ωράρια και την πίεση στο κυνήγι του χολιγουντιανού ονείρου, ξεκίνησε ένα αυτοσχεδιαστικό κωμικό γκρουπ (Animals from the future) που κίνησε σε σύντομο χρονικό διάστημα το ενδιαφέρον των παραγωγών του SNL. Η επιτυχία μόλις είχε χτυπήσει την πόρτα του. Μετρ των μιμήσεων, με βλέμμα που θυμίζει πιτσιρικά έτοιμο να κάνει σκανδαλιά και μία τρομερή ικανότητα να ζωντανεύει υπερβολικούς όσο δεν πάει χαρακτήρες επί σκηνής έγινε γρήγορα ένα από τα αστέρια του show. Από το 2005 έως το 2013 ο Hader κατάφερε να παραδώσει μερικά από τα πιο αξιομνημόνευτα κωμικά σκετς του SNL για την τελευταία εικοσαετία.

Πίεση, άγχος, επώδυνοι πονοκέφαλοι, σε τέτοιον βαθμό ώστε να τον αναγκάσουν να ζητήσει από συναδέλφους του να τον βοηθήσουν να βγει από τα πλατό και, τελικά, μία κρίση πανικού σε live μετάδοση καθώς υποδυόταν τον Julian Assange. Όχι, η ζωή των κωμικών δεν είναι πάντα γεμάτη γέλια και αστεία ενώ στην περίπτωση του Hader είχε μεταμορφωθεί σε μία πραγματική κόλαση.


Το Barry, μία σκοτεινή κωμωδία με την υπογραφή του HBO, τον οδήγησε μέχρι την κατάκτηση του βραβείου EMMY για Ά Αντρικό ρόλο.


Η ισορροπία ανάμεσα στο voice acting, τις χολιγουντιανές παραγωγές και τα γυρίσματα στη Νέα Υόρκη για το SNL έσπασαν κάτι μέσα του. Έπρεπε να διαλέξει. Άλλωστε δεν ήταν μόνο θέμα καριέρας αλλά και υγείας. Λίγο μετά την υποψηφιότητά του για EMMY Β' Αντρικού (κάτι που είχε να γίνει από το 1984 και τον Eddie Murphy) για το Saturday Night Live το 2012, ο 41χρονος σήμερα ηθοποιός αποφάσισε να αποχωρήσει από την εκπομπή που τον έκανε, μέσα σε ελάχιστα επεισόδια, διάσημο σε όλη την Αμερική. 

Η ζωή είναι γεμάτη αποφάσεις που μπορούν να αποβούν μοιραίες. Για καλή του τύχη όμως ή πιθανόν εξαιτίας του εξαιρετικού ταλέντου που διαθέτει και τη δημιουργικότητας που τον διακρίνει, ο Bill Hader κατάφερε να αποδείξει ότι είναι κάτι πολύ παραπάνω από ένας αστέρας του SNL. Το Barry, μία σκοτεινή καθαρά δικής του έμπνευσης κωμωδία με την υπογραφή του HBO, όπου υποδύεται έναν πληρωμένο δολοφόνο που κάνει τα πρώτα του βήματα στην υποκριτική, αφού πρώτα αποθεώθηκε από τους κριτικούς τον οδήγησε μέχρι την κατάκτηση του EMMY για Ά Αντρικό ρόλο. Σήμερα πια, καταφέρνει να κλέβει την παράσταση στο IT Chapter 2 από μεγάλα ονόματα όπως ο James McAvoy και η Jessica Chastain.

Nerd αστυνομικός, χαιρέκακος emo, πληρωμένος δολοφόνος με καλλιτεχνικές τάσεις, o Hader διαπρέπει όταν η λογική πάει περίπατο. Οι βραβεύσεις του Barry αποτελούν την -κάπως καθυστερημένη- επιβράβευση ενός ηθοποιού που αποτελεί ολόκληρο κεφάλαιο για το σύγχρονο αμερικανικό χιούμορ. Όσο γιατί δεν είναι ακόμη τόσο ευρέως γνωστός στο παγκόσμιο κοινό; Ίσως, επειδή, ο Hader έχει επιλέξει εδώ και χρόνια τον ρόλο του αφανή ήρωα της αμερικανικής κωμωδίας. Έναν ρόλο, δηλαδή, που του ταιριάζει γάντι.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μία ιταλική ταινία κάνει θραύση στο Netflix παγκοσμίως

Είναι η πρώτη φορά που μία μη αγγλόφωνη ταινία φθάνει στο Νο. 1 του παγκόσμιου chart ταινιών.

Confidenza, ένα υπέροχο soundrack με την υπογραφή του Tom Yorke

Tο προηγούμενο με την υπογραφή του μπροστάρη των Radiohead ήταν αυτό για το remake της ταινίας Suspiria του Luca Guadagnino.

Στο πρώτο trailer για του Atlas η Jennifer Lopez δείχνει τρομοκρατημένη

Η ταινία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις 24 Μαΐου.

'Νυν και Αεί', η ζωή του Σταύρου Ξαρχάκου έγινε σειρά στο YouTube

Οι άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του σπουδαίου συνθέτη αποτυπώνονται μέσα από 20 επεισόδια. Το πρώτο, μόλις έγινε διαθέσιμο.

Ποια είναι η πραγματική stalker του Baby Reindeer

Το "Μικρό Ταρανδάκι" του Netflix έκανε τους φανς να ψάχνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και ναι, την βρήκαν.

Γραφει Παυλος Κρουστης