Οι ταινίες που ξεχωρίσαμε για τον Ιανουάριο

7 επιλογές με πλούσιο κινηματογραφικό ενδιαφέρον.

Ο Ιανουάριος είναι συναρπαστικός κινηματογραφικά, καθώς κάνουν πρεμιέρα ταινίες σημαντικών σκηνοθετών. Από το 1917 του Sam Mendes που είχε την τιμητική του στις Χρυσές Σφαίρες μέχρι το Τζότζο του Taika Waititi, που κέρδισε το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο, οι ταινίες που ακολουθούν ξεχωρίζουν για τον μήνα αυτόν.

Κατηγορώ...! (J' Accuse)

Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Roman Polanski σκηνοθετεί τους
Jean Dujardin, Louis Garrel, Emmanuelle Seigner και Grégory Gadebois σε μια μοναδική ταινία που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα που δίχασαν τη Γαλλία στα τέλη του 19ου αιώνα. Η ταινία πήρε στο 76ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας το βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου.

Σύνοψη

Το 1894, ο Γάλλος λοχαγός Alfred Dreyfus κατηγορείται άδικα για προδοσία και καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη στο Νησί του Διαβόλου. Ο Polanski ("Το Μωρό της Ρόζμαρι", "Chinatown", "Ο Πιανίστας") με την νέα του ταινία μας παραθέτει μια άλλη οπτική της Υπόθεσης Dreyfus, καθώς αφηγείται την ιστορία από την πλευρά του άνδρα που βοήθησε στην σύλληψη του λοχαγού, πριν ανακαλύψει την αλήθεια. 

1917

Η ταινία του Sam Mendes υπήρξε ο μεγάλος νικητής των φετινών Χρυσών Σφαιρών με 2 σημαντικές διακρίσεις: Καλύτερης Ταινίας (δράμα) και Καλύτερης Σκηνοθεσίας. Εν αναμονή των Όσκαρ, οι υποψηφιότητες για το 1917 συνεχίζονται με 9 υποψηφιότητες στα βραβεία BAFTA, ενώ οι Mendes και Krysty Wilson-Cairns, που συνυπογράφουν το σενάριο έχουν υποψηφιότητα για Καλύτερο Σενάριο από την Αμερικανική Ένωση Σεναριογράφων.

Σύνοψη

Στην καρδιά του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, δύο νεαροί Βρετανοί στρατιώτες, ο Schofield (George MacKay ​​​​​​) και ο Blake (Dean-Charles Chapman) αναλαμβάνουν μια σχετικά δύσκολη και επικίνδυνη αποστολή. Σε μια μάχη ενάντια στο χρόνο, πρέπει να περάσουν στα εδάφη του αντιπάλου και να παραδώσουν ένα μήνυμα που θα σταματήσει μια θανάσιμη επίθεση σε εκατοντάδες στρατιώτες. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και ο αδερφός του Μπλέικ. Γυρισμένο σαν μονοπλάνο σε πραγματικό χρόνο από τον σκηνοθέτη του Skyfall σε συνεργασία με τον βραβευμένο με Όσκαρ διευθυντή φωτογραφίας Roger Deakins και με ένα μεγαλειώδες καστ, το 1917 είναι μία επική πολεμική ταινία που υπόσχεται να αφήσει το στίγμα της και να μείνει κλασική.

Ο Φάρος (The Lighthouse)

Ο οραματιστής και ραγδαία ανερχόμενος σκηνοθέτης Robert Eggers, τέσσερα χρόνια μετά το εξαιρετικά ατμοσφαιρικό θρίλερ "Η Μάγισσα" (The Witch) επιστρέφει με την ταινία "Ο Φάρος". Στη δεύτερη ταινία του, αφηγείται μια ιστορία τοποθετημένη στη Νέα Αγγλία των Ηνωμένων Πολιτειών, γύρω στο 1890.

Σύνοψη

Σε ένα μυστηριώδες νησί, δυο φρουροί ενός απομονωμένου φάρου έχουν χρέος να μείνουν στο πόστο τους για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα. Εκεί θα έρθουν κοντά, θα συγκρουστούν και τελικά θα βυθιστούν στα ανείπωτα μυστήρια αυτού του παράξενου μέρους. Το πέρασμα του χρόνου θα φέρει στην επιφάνεια το πνιγηρό αίσθημα απομόνωσης, θα ανασύρει σκοτεινές φαντασιώσεις και, τελικά,θα στρέψει τους δυο άνδρες στην παράνοια. Ο Willem Dafoe και ο Robert Pattinson​​​​​​​ προσεγγίζουν με θεατρική ένταση και ακρίβεια τους χαρακτήρες τους, οι οποίοι στέκουν αβοήθητοι μέσα στο παραισθησιογόνο σασπένς της ιστορίας. 

Άλλες 4 ταινίες στο Harpersbazaar.gr.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.