Τα εναλλακτικά Όσκαρ του Esquire

Οι κατηγορίες των χρυσών αγαλματιδίων όπως θα έπρεπε να είναι και οι δικοί μας νικητές και χαμένοι, λίγο πριν την 92η τελετή απονομής.

Esquire Team
Γράφει: Χριστίνα Φαραζή 09 Φεβρουαρίου 2020

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ενόψει της 92ης τελετής απονομής των χρυσών αγαλματιδίων, το Esquire καταθέτει τη δική του λίστα με τις κατηγορίες, τους νικητές και τους χαμένους των βραβείων Όσκαρ και αποκαθιστά τις αδικίες που η Αμερικάνικη Κινηματογραφική Ακαδημία συνηθίζει να κάνει.

ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΧΑΜΕΝΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ

Στον Adam Sandler. Μπορεί το Uncut Gems των αδελφών Safdie σε παραγωγή του Netflix να φιγουράρει στις λίστες με τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς και εκείνος να ξεχωρίζει για την ερμηνεία του, με τους κριτικούς να κάνουν λόγο για την καλύτερη στιγμή του στην μεγάλη οθόνη, η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου όμως δε φάνηκε να συμμερίζεται την άποψή τους θέτοντάς τον εκτός των υποψηφίων για το Όσκαρ Α' Αντρικού Ρόλου.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ

Τα εναλλακτικά Όσκαρ του Esquire

Εξ ημισείας στην Greta Gerwig για τις "Μικρές κυρίες" και στη Lulu Wang για τον "Τρυφερό αποχαιρετισμό", μήπως κάνουμε τη διαφορά στη μακράν πιο ανδροκρατούμενη κατηγορία στην ιστορία των χρυσών αγαλματιδίων.

ΜΟΥΣΙΚΟΥ BIOPIC ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΊΧΕ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥ BOHEMIAN RHAPSODY

Το Rocketman του Dexter Fletcher με τον εξαιρετικό Taron Egerton να υποδύεται αριστουργηματικά τον Elton John δεν κατάφερε να γνωρίσει την ίδια επιτυχία που γνώρισε πέρυσι το βιογραφικό δράμα του Freddie Mercury και να βαδίσει στα οσκαρικά χνάρια του.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ

ΤΖΟΝ ΓΟΥΙΛΙΑΜΣ

Στον 87χρονο συνθέτη John Williams, που είναι ο μοναδικός καλλιτέχνης εν ζωή με τις περισσότερες υποψηφιότητες για Όσκαρ. Φέτος κέρδισε την 53η υποψηφιότητά του για τη μουσική που συνέθεσε για το "Star Wars: Skywalker Η Άνοδος" και βρίσκεται πλέον ένα βήμα πιο κοντά στο ρεκόρ του Walt Disney και των 56 υποψηφιοτήτων του.

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ

ΜΑΡΤΙΝ ΣΚΟΡΣΕΖΕ

"Προσπάθησα, ξέρεις, αλλά λυπάμαι. Αυτό δεν είναι κινηματογράφος. Όσο καλοφτιαγμένες ταινίες κι αν είναι, με τους ηθοποιούς να κάνουν το καλύτερο που μπορούν κάτω από αυτές τις συνθήκες, πρόκειται για θεματικά πάρκα" δήλωσε ο Martin Scorsese για το κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel.

ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΥΠΕΡΗΡΩΑ

Στους Εκδικητές της Marvel για το "Εκδικητές: Η τελευταία πράξη", που αναδείχτηκε η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία όλων των εποχών αφήνοντας στη δεύτερη θέση το Avatar και στην τρίτη τον Τιτανικό. Sorry, Martin.

ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΥ BOX OFFICE ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Στην "Πόλη υπό κατοχή" του Rupert Wyatt με τον John Goodman (προϋπολογισμός: 25.000.000 δολ., παγκόσμιες εισπράξεις: 9.149.122 δολ.). Από τις ταινίες που κανείς δε θυμάται ότι προβλήθηκαν στις αίθουσες μες στη χρονιά. Δικαίως έκανε το ένατο χειρότερο άνοιγμα όλων των εποχών.

ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΓΚΟΛ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΑ

Στην "Ευτυχία" του Άγγελου Φραντζή, που κατατρόπωσε εισπρακτικά το "Star Wars: Skywalker Η Άνοδος" στις ελληνικές αίθουσες.

HAPPY END

Στην "Ιστορία γάμου" του Noah Baumbach, με τους Adam Driver και Scarlett Johansson να μας υπενθυμίζουν τη σημασία της βαθιάς αγάπης που μας κρατά ενωμένους σε οριακές στιγμές.

ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΔΙΔΥΜΟΥ

ΛΟΠΕΖ

Στην Jennifer Lopez και στο στύλο της στις "Επικίνδυνες κυρίες" της Lorene Scafaria.

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

irishman

Τα 209 λεπτά καθιστούν και επίσημα τον "Ιρλανδό" τη μεγαλύτερη σε διάρκεια ταινία του Scorsese.

ΑΙΩΝΙΩΝ ΑΝΤΙΠΑΛΩΝ

Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου vs Netflix.

ΒΑΡΕΩΝ ΒΑΡΩΝ REUNION

Martin Scorsese, Robert De Niro, Al Pacino, Joe Pesci και Harvey Keitel ένωσαν δυνάμεις στον "Ιρλανδό".

ΚΑΛΥΤΕΡΩΝ ΤΙΤΛΩΝ ΤΕΛΟΥΣ

Με το "Rambo: Το τελευταίο αίμα" ο Sylvester Stallone στα 72 του χρόνια έβαλε τον περασμένο Σεπτέμβριο τελεία στο franchise-σήμα κατατεθέν της καριέρας του. Ενσάρκωσε για πέμπτη και τελευταία φορά τον John Rambo, 37 χρόνια μετά το "Ράμπο: Το πρώτο αίμα" (1982).

ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ

Στον Roman Polanski. Σαράντα δύο χρόνια μετά το σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης για το οποίο κατηγορείται, ο 86χρονος γύρισε το "Κατηγορώ...!" και κέρδισε εν μέσω θύελλας αντιδράσεων το βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου στο Φεστιβάλ της Βενετίας.

ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ

Στα χολιγουντιανά στούντιο παραγωγής, που, εκμεταλλευόμενα την τάση νοσταλγίας που έχει κυριεύσει την ποπ κουλτούρα, αναβιώνουν ταινίες που έγραψαν ιστορία στις δεκαετίες του ’80 και του ’90 μέσα από spin-offs, sequels, remakes και reboots. Πόσα όμως απ’ αυτά μπορούμε να αντέξουμε;

ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΙΤΛΟΥ ΤΑΙΝΙΑΣ

Το Ford v Ferrari του James Mangold κυκλοφόρησε με τρεις διαφορετικούς τίτλους: τον προαναφερθέντα σε Αμερική και σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, Le Mans ’66 σε κάποιες άλλες και "Κόντρα σε όλα" στα μέρη μας.

ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΡΘΟΤΗΤΑΣ

Ο Taika Waititi, σκηνοθέτης του "Τζότζο", αποκάλυψε ότι αναγκάστηκε να υποδυθεί ο ίδιος τον Χίτλερ γιατί κανένας ηθοποιός δεν ήθελε να αναλάβει το ρόλο σε μια σάτιρα για το Ολοκαύτωμα παρά το γεγονός ότι η ιστορία της τάσσεται ξεκάθαρα εναντίον του μίσους.

ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Η περσινή απόφαση της Ακαδημίας να γίνει η απονομή των βραβείων χωρίς παρουσιαστή μετά την απομάκρυνση του Kevin Hart λόγω παλιών ρατσιστικών του tweets που είδαν ξανά το φως της δημοσιότητας ήταν μια λύση ανάγκης που αποδείχτηκε επιτυχημένη συνταγή: η τελετή μίκρυνε σε διάρκεια, ενώ η τηλεθέαση αυξήθηκε. Για δεύτερη χρονιά λοιπόν η οσκαρική βραδιά δε θα έχει κεντρικό παρουσιαστή.

ΦΩΤΟΓΕΝΕΙΑΣ

ΠΙΤ ΝΤΙ ΚΑΠΡΙΟ

Στους Brad Pitt και Leonardo DiCaprio, που συμπρωταγωνίστησαν στο "Κάποτε στο... Χόλιγουντ" του Quentin Tarantino και έλαμψαν με τη γοητεία, το στυλ και τον αυτοσαρκασμό τους εντός και εκτός μεγάλης οθόνης.

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥ

Το αυτοβιογραφικό ντοκιμαντέρ "Η Ανιές με τα λόγια της Βαρντά" ήταν το πιο γλυκόπικρο φινάλε στη φιλμογραφία της Agnès Varda, που άφησε το μάταιο τούτο κόσμο στις 29 Μαρτίου του 2019.

ΖΕΥΓΑΡΙΟΥ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΠΟΝΟΣ ΚΑΙ ΔΟΞΑ

Στον Pedro Almodóvar και τον Antonio Banderas, που συναντήθηκαν οκτώ χρόνια μετά το σπουδαίο "Το δέρμα που κατοικώ" στο "Πόνος και δόξα", την πιο αυτοβιογραφική στιγμή της καριέρας του σκηνοθέτη.

ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΧΟΡΟΓΡΑΦΟΥ

Στον Todd Phillips για το Τζόκερ.

ΑΚΟΥΡΑΣΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ

Στον Clint Eastwood, τον αειθαλή δημιουργό του Χόλιγουντ, που στο κατώφλι της 10ης δεκαετίας της ζωής του γυρίζει κάθε χρόνο και μία ταινία. Τελευταία σκηνοθετική δουλειά του, "Η Μπαλάντα του Ρίτσαρντ Τζούελ".

Και του χρόνου!


Κεντρική φωτογραφία Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι Behemoth, Testament και Prestilence έρχονται τον Ιούλιο στην Αθήνα

Στις 28 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Release Athens 2024.

Όσα περιμένουμε από τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά ήδη εδραίωσε τη θέση της ως μία από τις δημοφιλέστερες του Amazon Prime Video.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10000 Ships, το μυστηριώδες spin-off του Game of Thrones που ακυρώθηκε στο παρά πέντε

Πέρα από τη σειρά του Jon Snow, μόλις μάθαμε για ένα ακόμη που δε βρήκε ποτέ τον δρόμο του για τη μικρή οθόνη.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η μίνι σειρά που πρέπει να δεις αν σου λείπει το Succession

Είναι στο Netflix και έχει μόνο 6 επεισόδια και πρωταγωνιστή τον Jeff Daniels. Ό,τι πρέπει δηλαδή για το σαββατοκύριακο.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10 πικάντικες αλήθειες για τον Channing Tatum

Ο αμερικανός ηθοποιός κλείνει σήμερα 44 χρόνιας ζωής και εμείς βρίσκουμε άγνωστα στοιχεία για τη ζωή και την καριέρα του.

Γραφει Γιαννης Σπανος