George MacKay, ο πρωταγωνιστής του οσκαρικού 1917

O νεαρός Βρετανός με το εκφραστικό πρόσωπο είναι έτοιμος να κατακτήσει το Χόλιγουντ μετά τον θρίαμβο του ιστορικού έπους του Sam Mendes.

Ο George MacKay είναι εκείνο το είδος ανθρώπου που μοιάζει να είναι γενετικά τροποποιημένο για να γίνει ηθοποιός. Τα φρύδια του αλλάζουν σχήμα με την παραμικρή αλλαγή διάθεσης. Η λεπτοκαμωμένη κορμοστασιά του δεν είναι επιβλητική, δίνει όμως την εντύπωση ότι θα μπορούσε να τα βγάλει πέρα μόνος του σε έναν καβγά. Έπειτα είναι και το βλέμμα του: γεμάτο συναίσθημα, έτοιμο να αφηγηθεί ιστορίες πέρα από τα όσα λέγονται. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που ασχολήθηκε για πρώτη φορά με την υποκριτική όταν ήταν μόλις 11 χρόνων.

"Όταν ήμουν παιδί, αγαπούσα το θέατρο και ήμουν παθιασμένος μ’ αυτό. Ήμουν πολύ τυχερός με την πρώτη μου επαγγελματική δουλειά (το Peter Pan του 2003, όπου υποδύεται ένα από τα ορφανά), η οποία ήταν μια εκπληκτική εμπειρία από μόνη της" λέει ο MacKay. Δεν είχε καθόλου άγχος για τον πρώτο του ρόλο (αφού ήταν μόλις 11 χρόνων), ενώ το μοναδικό πράγμα που έπρεπε να κάνει ήταν να ασχοληθεί με αυτό που αγαπούσε ως παιδί, με αποτέλεσμα να διαπρέπει με την παρουσία του στην ταινία.

Περισσότερα από 15 χρόνια μετά εκείνη η παιδική εξερεύνηση έχει μετατραπεί σε μια κανονική καριέρα ηθοποιού. Το 2017, κατά τη διάρκεια του 70ού Φεστιβάλ των Καννών, τιμήθηκε με το Trophée Chopard, το ετήσιο δηλαδή βραβείο για τα πλέον ανερχόμενα αστέρια του σινεμά. Σήμερα, με δύο projects στα οποία πρωταγωνιστεί να βγαίνουν στις αίθουσες μέσα στο 2020, δείχνει έτοιμος να κατακτήσει το Χόλιγουντ.

Ένα τεχνικό αριστούργημα

Ο MacKay πρωταγωνιστεί στο πολεμικό δράμα 1917 του Sam Mendes, όπου υποδύεται το δεκανέα Schofield, έναν από του δύο νεαρούς στρατιώτες που πρέπει να μεταφέρουν ένα πολύ σημαντικό μήνυμα σε ένα βρετανικό τάγμα στην άλλη πλευρά του ποταμού κατά τη διάρκεια των πιο σκληρών μαχών του Α' Παγκόσμιου Πολέμου. Η ταινία είναι βασισμένη στις ιστορίες που άκουσε ο Mendes όταν ήταν μικρός από τον παππού του Alfred. Όπως συμβαίνει με όλα τα σπουδαία φιλμ εποχής, στο επίκεντρο βρίσκεται μια βαθιά ανθρώπινη ιστορία.

"Πιστεύω ότι ως άνθρωποι μπορούμε όλοι να προσαρμοζόμαστε και ότι ο καθένας έχει διαφορετικό τρόπο να αντιμετωπίζει τα πράγματα. Ο Schofield πιστεύω ότι ανήκει σ’ εκείνους τους ανθρώπους που κρύβουν τα συναισθήματά τους. Γιατί νιώθει ότι, αν τα εκδηλώσει, αν τα βιώσει πραγματικά, δε θα μπορέσει να τα συγκρατήσει" εξηγεί ο MacKay. "Είναι πολύ μετρημένος στο πώς και πότε "σπάει” και στον τρόπο που καταφέρνει να παραμένει πάντα ψύχραιμος".

Πολύ σημαντικό ρόλο στο ρεαλισμό της ταινίας παίζουν τα μονοπλάνα, αφού ουσιαστικά δεν υπάρχει κανένα άλλου είδους πλάνο καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας. Θυμίζοντας την τεχνική που χρησιμοποίησε ο οσκαρικός Alejandro Iñárritu στο Birdman, το πολεμικό δράμα του Mendes αποτελεί ένα τεχνικό επίτευγμα. Αυτό σημαίνει ότι τα πλάνα έπρεπε να διαρκούν περισσότερο και ότι οι πρόβες ήταν πολύ πιο σκληρές, καθώς αποτελούσαν το κλειδί για την επιτυχία ή την αποτυχία των γυρισμάτων. Σε αντίθεση όμως με το φιλμ του Iñárritu, όπου μεγάλο μέρος των σκηνών ήταν γυρισμένο σε εσωτερικό περιβάλλον, το 1917 έχει γυριστεί στις πεδιάδες της Αγγλίας και της Σκοτίας. Έτσι, πολλές φορές τα λάθος σύννεφα δημιουργούσαν πρόβλημα στο ρακόρ (κατάλληλη σύνδεση των πλάνων) της ταινίας.

George MacKay, ο πρωταγωνιστής του οσκαρικού 1917"Είναι σαν θεατρικό έργο, καθώς δεν μπορείς να μοντάρεις με το συνηθισμένο τρόπο εξαιτίας αυτών των μεγάλων πλάνων. Δεν μπορεί πρώτα να μοντάρεις και μετά να αποφασίσεις το ρυθμό. Δεν μπορείς να παρεμβάλεις τίποτα ανάμεσα στις δύο λήψεις, δεν μπορείς να τις μικρύνεις, να τις μεγαλώσεις, να βάλεις παύσεις ή να προσθέσεις σιωπές που δεν υπήρχαν σ’ εκείνο το σημείο εξαρχής. Έτσι, πρέπει να αποφασίσεις για όλα αυτά πριν ακόμα ξεκινήσεις και όλη αυτή η διαδικασία απαιτεί χρόνο" εξηγεί ο MacKay. Κι όμως, το τεχνικό κομμάτι ήταν κάτι που ευχαριστήθηκε πάρα πολύ. "Υπάρχει ένα εκπληκτικό δεύτερο επίπεδο σε όλο αυτό. Όταν γυρίζεις αυτά τα μεγάλα πλάνα, είναι πιθανόν να χαθείς μέσα στη σκηνή, να αρχίσουν τα πράγματα να δείχνουν αληθινά, καθώς έχεις αρκετό χρόνο να μπεις πραγματικά στο πετσί του ρόλου".

Μια θρυλική φιγούρα

"Όσον αφορά τον Ned Kelly, ένιωθα ότι υπήρχαν πολλά πράγματα από τη ζωή μου που με έφερναν πιο κοντά σ’ εκείνον" λέει σε εξομολογητικό τόνο ο MacKay για το ρόλο του Αυστραλού λήσταρχου που ερμηνεύει στο True History of the Kelly Gang. Είναι ένας από τους λόγους που τον έκαναν να αποδεχτεί το ρόλο. Κυρίως, όμως, ήταν λόγω του σκηνοθέτη Justin Kurzel, όπως μας ενημερώνει ο νεαρός ηθοποιός: "Είμαι μεγάλος fan της δουλειάς του Justin εδώ και αρκετό καιρό. Το Snowtown ήταν μια πραγματική κινηματογραφική εμπειρία για μένα".

Ο Ned Kelly είναι μια φιγούρα που προξενεί ακραία συναισθήματα: είτε τον αντιμετωπίζεις ως υπέρμαχο της δικαιοσύνης είτε νιώθεις απέχθεια για την παραβατική συμπεριφορά του. Υπάρχουν αρκετές ταινίες γύρω από αυτό το ιστορικό πρόσωπο, σε μία από τις οποίες πρωταγωνιστεί ο αδικοχαμένος Heath Ledger. Το True History of the Kelly Gang είναι βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Αυστραλού συγγραφέα Peter Carey, που επιλέγει να αφηγηθεί την ιστορία από την οπτική γωνία του Ned Kelly.

O MacKay πιστεύει ότι η ταινία εξερευνά το τι είναι και τι όχι σωστό. "Αν πω ότι κάτι είναι σωστό, παραμένει σωστό αν εσύ πεις ότι είναι λάθος; Ή αν εγώ πιστεύω ότι είμαι ένα πράγμα κι εσύ κάτι άλλο, ποια από τις δύο συνθήκες είναι η πραγματική; Παίζει ρόλο το τι λέω εγώ, αφού εγώ θα πρέπει να γνωρίζω καλύτερα από εσένα, ή μήπως το τι λες εσύ που είσαι η φωνή της εξουσίας; Σ’ εκείνο το σκηνικό της Άγριας Δύσης, όπου ο νόμος ήταν κατάφωρα άδικος, με καθιστά κακό άνθρωπο το γεγονός ότι έσπασα το νόμο ή ο νόμος έχει, ούτως ή άλλως, δίκιο; Τέτοιου είδους ερωτήματα τα βρίσκω ενδιαφέροντα για την ηλικία μου, καθώς πιστεύω ότι μεγαλώνοντας χρειάζεται κανείς να παίρνει θέση σε τέτοια ζητήματα για να προχωρήσει στην ενήλικη ζωή του" εξηγεί ο ηθοποιός.

Με βάση αυτή την προσέγγιση, η ταινία πραγματεύεται την ιστορία του Ned Kelly βάσει ποιητικής αδείας. Κατ’ αρχάς, το κοινό δεν πρόκειται να δει τον MacKay με τη χαρακτηριστική γενειάδα του Kelly ("Δεν μπορώ να μακρύνω τόσο τα γένια μου" αστειεύεται ο MacKay). Παραδέχεται πως το ότι ανέλαβε να τον υποδυθεί χωρίς απαραίτητα να πρέπει να του μοιάζει τον βοήθησε να αφηγηθεί μια πιο ειλικρινή ιστορία έχοντας την ελευθερία να πλάσει το χαρακτήρα.

Ποια είναι όμως εκείνα τα δικά του στοιχεία που αναγνωρίζει στον Ned Kelly; "Δεν είμαι σίγουρος, καθώς προφανώς δε γνώρισα τον άνθρωπο από κοντά. Από τις ιστορίες που έχω ακούσει θαυμάζω την επιμονή του. Από την άλλη, αν ο πατέρας μου ήταν ένας από τους αστυνομικούς που δολοφόνησε, είναι πολύ πιθανόν ότι δε θα έτρεφα τα ίδια συναισθήματα" παραδέχεται με βάση τη λογική. Και καλά κάνει.

Ένας άνθρωπος του θεάτρου

ΤΖΟΡΤΖ ΜΑΚΕΪ 1917

Είναι σίγουρο ότι το μέλλον προμηνύεται λαμπρό για τον George MacKay. Αν όχι απαραίτητα στο σινεμά, τότε στην τηλεόραση και σίγουρα στο θέατρο. Όταν τον ρωτούν ποιο είναι το αγαπημένο του από τα τρία αυτά μέσα, ο MacKay απαντά κάπως διστακτικά ότι τα αγαπά και τα τρία, καθώς το καθένα είναι ξεχωριστό.

"Σκεφτόμουν σήμερα το πρωί κάτι σχετικά με ένα θεατρικό. Έχει περάσει καιρός από τότε που έπαιζα σε αυτό, αλλά θυμάμαι ότι ήμουν πολύ νευρικός πριν από τις παραστάσεις. Η αλήθεια όμως είναι ότι, όταν ανέβαινα στη σκηνή, ένιωθα χαρά. Αυτό είναι ένα καλό μάθημα ζωής: Κάποιες φορές η ιδέα και μόνο ενός πράγματος μπορεί να σε φοβίσει, όταν όμως το επιχειρήσεις, μπορεί να σε κάνει να νιώσεις υπέροχα" εξομολογείται. Γι’ αυτό, κατά την άποψή του, το 1917 ήταν τόσο "ευχάριστη εμπειρία", αφού τα γυρίσματα ήταν ένα μείγμα παραδοσιακού θεάτρου και σινεμά.

Μην περιμένεις όμως ότι η mainstream επιτυχία που τον περιμένει άμεσα θα θολώσει την κρίση του. Έχει λάβει κάποιες χρήσιμες συμβουλές από τον πεπειραμένο, επίσης Βρετανό συνάδελφό του Eddie Marsan. "Μου είχε πει: "Ο κάθε άνθρωπος στα γυρίσματα είναι ο πιο σημαντικός άνθρωπος. Το πρωί είναι ο οδηγός που σε παραλαμβάνει. Όταν φτάνεις στο πλατό, είναι οι μακιγιέζ και οι ενδυματολόγοι. Όταν ξεκινούν οι πρόβες, είσαι εσύ. Έτσι, αν μπορείς να δείξεις στους πάντες το σεβασμό που τους αξίζει, τότε είναι OK να πάρεις όλη την προσοχή που σου αξίζει όταν έρθει η δική σου στιγμή”".

Όποιες κι αν είναι αυτές οι στιγμές στο μέλλον, ο MacKay πατάει γερά στη γη και παίρνει τα πράγματα όπως έρχονται. Πιστεύει ότι τα projects που είναι πιο σημαντικά για εκείνον είναι αυτά που δε θα μπορούσε ποτέ να έχει ονειρευτεί. Τι ακολουθεί, λοιπόν, μετά την ερμηνεία του για δύο πρόσωπα εποχής; "Διαβάσω κάποια σενάρια αυτή την εποχή και προσπαθώ να αποφασίσω ποια θα ήταν η σωστή επιλογή" λέει με νόημα.

Από: Esquire SG

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μία ιταλική ταινία κάνει θραύση στο Netflix παγκοσμίως

Είναι η πρώτη φορά που μία μη αγγλόφωνη ταινία φθάνει στο Νο. 1 του παγκόσμιου chart ταινιών.

Confidenza, ένα υπέροχο soundrack με την υπογραφή του Tom Yorke

Tο προηγούμενο με την υπογραφή του μπροστάρη των Radiohead ήταν αυτό για το remake της ταινίας Suspiria του Luca Guadagnino.

Στο πρώτο trailer για του Atlas η Jennifer Lopez δείχνει τρομοκρατημένη

Η ταινία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις 24 Μαΐου.

'Νυν και Αεί', η ζωή του Σταύρου Ξαρχάκου έγινε σειρά στο YouTube

Οι άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του σπουδαίου συνθέτη αποτυπώνονται μέσα από 20 επεισόδια. Το πρώτο, μόλις έγινε διαθέσιμο.

Ποια είναι η πραγματική stalker του Baby Reindeer

Το "Μικρό Ταρανδάκι" του Netflix έκανε τους φανς να ψάχνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και ναι, την βρήκαν.

Γραφει Παυλος Κρουστης