Οι αγαπημένες ταινίες του Wes Anderson

Ο ιδιαίτερος Αμερικανός σκηνοθέτης που κλείνει σήμερα 52 χρόνια ζωής δεν έκρυψε ποτέ τη λατρεία του στο σινεμά. Αυτή είναι μία λίστα με τα φιλμ που τον σημάδεψαν.

Ποιος είναι ο πιο σημαντικός σκηνοθέτης σήμερα στο αμερικανικό σινεμά; Οι απόψεις, όπως είναι φυσικό, διίστανται. Αν όμως έπρεπε να βρούμε εκείνον που η κινηματογραφική του γραφή ξεχωρίζει περισσότερο από οποιουδήποτε άλλο, τότε η θέση ανήκει δικαιωματικά στον Wes Anderson, που γεννήθηκε μία ημέρα σαν σήμερα, το 1969 στο Χιούστον. Τα δικά του κάδρα, εδώ και περισσότερο από 20 χρόνια, έχουν καταφέρει να δημιουργήσει μία μοναδική υπογραφή και μία σχολή που δύσκολα μπορεί να ακολουθήσει κάποιος άλλος.

Φέτος το καλοκαίρι, αν όλα πάνε καλά, ο πιο ιδιαίτερος Αμερικανός σκηνοθέτης θα επιστρέψει δριμύτερος και πιο Wes Anderson από ποτέ με το επόμενο κεφάλαιο της φιλμόγραφίας του: Το The French Dispatch,

"Οι αγαπημένοι δημιουργοί ήταν άνθρωποι όπως οι John Huston, Orson Welles, Jean Renoir, Roman Polanski, Stanley Kubrick, Fellini και Bergman – και κάπως έτσι διαμορφώθηκα σαν σκηνοθέτης" είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο The Talks. O 52χρονος Αμερικανός άλλωστε ποτέ δεν έκρυψε στις δημόσιες δηλώσεις του τη λατρεία που τρέφει για το σινεμά.

Αυτή είναι μία λίστα με μερικές από τις αγαπημένες ταινίες του, όπως τις έχει αποκαλύψει στα Μέσα, οι οποίες -τι περίεργο;- τυχαίνει να αποτελούν και σταθμούς στην ιστορία του σινεμά.

Toni (1935)


Σκηνοθέτης: Jean Renoir


"Είναι πολύ όμορφο, κάπως λυρικό και παράλληλα γεμάτο θλίψη· μία εξαιρετική ταινία του Renoir" είχε δηλώσει ο Anderson στο Rotten Tomatoes, όταν του είχε ζητηθεί η άποψή του σχετικά με αυτό το αριστούργημα του γαλλικού κινηματογράφου που καταπιάνεται με το μεταναστευτικό ζήτημα. "Δεν είμαι σίγουρος αν κόσμος το βλέπει πια τόσο συχνά. Είναι υπέροχο".

To γεράκι της Μάλτας (1941)


Σκηνοθέτης: John Huston


Ένας θρύλος του αμερικανικού σινεμά στην πρώτη και ίσως πιο σπουδαία του ταινία. Η επιτομή του κατασκοπικού φιλμ με τον  Humphrey Bogart σε ρόλο επιβλητικού πρωταγωνιστή στη μεταφορά του μυθιστορήματος του Dashiel Hammett στη μεγάλη οθόνη.

Πολίτης Κέιν (1941)


Σκηνοθέτης: Orson Welles


Άλλη μία πρωτιά από άλλον έναν σπουδαίο δημιουργό, καθώς αυτό το δράμα μυστηρίου, όπου ο θάνατος ενός μεγαλοεκδότη εγείρει τελικά κρίσιμα ερωτήματα για τις κοινωνίες μας, ήταν η πρώτη απόπειρα του Welles στη θέση του παραγωγού. Αν τα κατάφερε; Μέχρι σήμερα, η ταινία φιγουράρει πολύ συχνά στην κορυφή της λίστας με τα πιο σημαντικά φιλμ όλων των εποχών ανεξαρτήτως εθνικότητας.

La Dolce Vita (1960)


Σκηνοθέτης: Federico Fellini


H χρυσή εποχή του ιταλικού κινηματογράφου δεν θα ήταν ποτέ ίδια χωρίς αυτό εδώ το αριστουργηματικό φιλμ. Σκηνές που έγραψαν ιστορία, εικόνες που χαράσσονται στο μυαλό μέσα από τη ζωή ενός επιτυχημένο φωτορεπόρτερ που, στο τέλος, ανακαλύπτει το νόημα της ζωής.

Το μωρό της Ρόζμαρι (1968)


Σκηνοθέτης: Roman Polanski


"Υπήρξε για μένα πάντα πολύ μεγάλη επιρροή, ή ακόμη και έμπνευση για ιδέες· ήταν πάντα μία από τις αγαπημένες μου ταινίες" είχε δηλώσει στο Rotten Tomatoes σχετικά με το εμβληματικό θρίλερ του Polanski που πραγματεύεται τον τρόμο μίας μάνας που πιστεύει ότι κυοφορεί τον σατανά. "H Mia Farrow δίνει μία εκπληκτική, τεράστια ερμηνεία ενώ διαβάζοντας το σενάριο κατάλαβα ότι πρόκειται για ένα εκπληκτικό σενάριο από μόνο του".

To κουρδιστό πορτοκάλι (1971)


Σκηνοθέτης: Stanley Kubrick


O Kubrick παίζει δυνατά για τον τίτλο του σπουδαιότερο σκηνοθέτη που πάτησε το πόδι του στον πλανήτη Γη. Το Clockwork Orange είναι βασικό υποψήφιο για καλύτερη ταινία του. Όσο για τον απόλυτο έλεγχο που είχε στις παραγωγές που αναλάμβανε; Ο Wes Anderson φαίνεται να κάνει το ίδιο, απλά με πολύ πιο ευγενικό και λιγότερο έντονο τρόπο.

From the Life of the Marionettes (1980)


Σκηνοθέτης: Ingmar Bergman


Ο Anderson παραδέχθηκε στο Goop (σε συνέντευξή του το 2009) ότι τότε μόλις είχε δει την ταινία και πως ενθουσιάστηκε κατευθείαν. Ή μάλλον για να το πούμε πιο σωστά, τη σκοτεινή τηλεταινία που γύρισε ο σπουδαίος Σουηδός για λογαριασμό της δυτικογερμανικής τηλεόρασης με θέμα τον φόνο μίας εργάτριας του σεξ.

Φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αν σου λείπει το Line of Duty, τότε ξέρουμε τι πρέπει να δεις

Η εν λόγω παραγωγή έρχεται για να καταδείξει τα κακώς κείμενα της αστυνομίας στη σύγχρονη εποχή.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Το Rebel Moon - Part Two: The Scargiver δεν έσωσε τον Zack Snyder

Μεταξύ μας, σπάνια ένα sequel είναι καλύτερο από τον προκάτοχό του.

Γραφει Γιαννης Σπανος

10 βραβευμένες ταινίες του Netflix που παραδέχονται όλοι

Ανάμεσα στις αμέτρητες παραγωγές που περιλαμβάνει η πλατφόρμα, υπάρχουν μερικές που έχουν θέση στη λίστα σου.

Γραφει Παυλος Κρουστης

H ιστορία του χιτ των Beatles, Hey Jude, που έμεινε 9 εβδομάδες στο No1 των charts

Το τραγούδι συνέθεσε ο Paul McCartney προσπαθώντας να παρηγορήσει τον γιο του John Lennon.

Μία σκηνή στο Furiosa: A Mad Max Saga, χρειάστηκε 78 μέρες γυρισμάτων για να ολοκληρωθεί

Η εν λόγω σκηνή μάλιστα, λέγεται πως είναι "πολύ σημαντική για την καλύτερη κατανόηση" του χαρακτήρα της Furiosa.

Kim Kardashian, πρωταγωνίστρια και παραγωγός στη νέα σειρά του Netflix

Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τη σειρά Calabasas.