Ο Μιχάλης Σαράντης δεν έχει ιδέα σε τι φάση βρίσκεται

Ο βραβευμένος με τον σταυρό του Δημήτρη Χορν ηθοποιός μιλά στο Esquire για το κινηματογραφικό του ντεμπούτο σε ρόλο πρωταγωνιστή στον "Απόστρατο" του Ζαχαρία Μαυροειδή.

Esquire Team
Γράφει: Χριστίνα Φαραζή 27 Φεβρουαρίου 2020

Με την εταιρία εισαγωγών μηχανών εσπρέσο που διευθύνει σε αδιέξοδο, ο Γλυφαδιώτης εργένης Άρης Νικολόπουλος "αποστρατεύεται" στο σπίτι του ένδοξου παππού Αριστείδη στον υποτονικό Παπάγου. Το στοκ των μηχανών εσπρέσο στοιβάζεται στο αραχνιασμένο γραφείο του απόστρατου αξιωματικού καθώς ο εγγονός ξανασμίγει με παιδικούς φίλους κολλημένους εσαεί στο προάστιο των αξιωματικών αλλά και μ’ έναν πρώην συναγωνιστή του παππού του, παραδόξως κομμουνιστή. Αντιμέτωπος με ηρωικά φαντάσματα του παρελθόντος ο απολιτίκ εγγονός θα νιώσει την ανάγκη να φανεί αντάξιος του ονόματός του. Όμως, όσο πλησιάζει τον θρύλο του παππού Αριστείδη, τόσο αυτός αλλάζει όψη.

Ο Μιχάλης Σαράντης δεν έχει ιδέα σε τι φάση βρίσκεται

O "Απόστρατος" είναι η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Ζαχαρία Μαυροειδή ("Ο Ξεναγός", 2011), που προσγειώθηκε από το 60ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης -αποχώρησε με δύο διακρίσεις: το Βραβείο Νεότητας και το Βραβείο Κοινού Fischer-, στις κινηματογραφικές αίθουσες της χώρας. 

Τον ρόλο του Άρη κρατά ο Μιχάλης Σαράντης, που ανήκει στη νέα, δυναμική γενιά του ελληνικού θεάτρου - αυτή την περίοδο θα τον απολαύσεις στον "Αίαντα" σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη στο Θέατρο Προσκήνιο.

ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Τα πρώτα χρόνια της ζωής του θυμάται να τα περνά στην οδό Ζήνωνος στην Ομόνοια και μετά στον Κεραμεικό, όπου μετακόμισαν οικογενειακώς. Σήμερα, μετά από καιρό, ζει ξανά εκεί. Του αρέσει που επέστρεψε στον τόπο που μεγάλωσε. "Έχω δει τη γειτονιά μου να αλλάζει όσο καμία άλλη στην Αθήνα και μαζί της αναπόφευκτα σκέφτομαι ότι άλλαξα και εγώ μέσα στα χρόνια". 

Μικρός ήθελε να γίνει ό,τι τα περισσότερα αγόρια της ηλικίας του: ποδοσφαιριστής ("Έπαιζα όλη μέρα μπάλα"), αλλά και γιατρός ("Ιατρική σπούδασε ο πατέρας μου. Επειδή δεν πήρε ποτέ πτυχίο, ήθελα να το πάρω εγώ για εκείνον"). Τελικά, έγινε ηθοποιός. Αυτή η επιλογή ήταν μία φυσική αλλά και κάπως τυχαία κατάληξη για εκείνον. "Ανακάλυψα έναν τρόπο να μετασχηματίζω την ενέργεια που είχα μέσα μου σε κάτι άλλο. Σε αυτό με βοήθησαν κάποιοι άνθρωποι χωρίς να το ξέρουν. Ο Απόστολος Παπαγεωργίου, ο φιλόλογος του σχολείου μας με τον οποίο κάναμε θέατρο στο γυμνάσιο και το λύκειο, δύο φίλοι ζωγράφοι, ο Χαντζαράς και ο Κυριακόπουλος και ο συνάδελφος και φίλος, Στέλιος Πατσιάς".

Το 2015 ήταν μία χρονιά-ορόσημο για την πορεία του στην υποκριτική. Τιμήθηκε με τον σταυρό του Δημήτρη Χορν για τον ρόλο του Νότη Σερδάρη στη "Φλαντρώ" και για τον ρόλο του Αγγελιοφόρου στον "Ιππόλυτο" του Ευριπίδη - δύο παραστάσεις που ανέβηκαν στη θεατρική σκηνή σε σκηνοθεσία Λυδίας Κονιόρδου. Πέντε χρόνια μετά την βράβευσή του, ο Μιχάλης επιχειρεί με τον "Απόστρατο" τον πρώτο του πρωταγωνιστικό ρόλο στη μεγάλη οθόνη. Σε τι φάση τον πετυχαίνουμε; "Δεν έχω ιδέα. Δεν είμαι απ' έξω για να δω τι συμβαίνει και να στο περιγράψω. Κάτι που μπορεί να αισθάνομαι εγώ για μένα, ένα τρίτο μάτι που με παρατηρεί να μην το βλέπει ή να το βλέπει εντελώς διαφορετικά". Το να μιλά για τον εαυτό του για πολύ ώρα τον φέρνει σε αμηχανία - ακόμα κι αν πρόκειται για έναν ρόλο. "Είμαι καλύτερος στο να περιγράφω τους άλλους, παρά κάτι που αφορά εμένα. Ο ήρωας που υποδύομαι στον "Απόστρατο" είναι ένα νέο παιδί σε κρίση, σε μεταιχμιακό στάδιο. Θέλει αυτό που όλοι θέλουμε: να τα καταφέρει σε κάτι αλλά τα βρίσκει σκούρα, ίσως γιατί δεν έχει βρει ακόμα τον δρόμο του. Παίζει διάφορους ρόλους, ασχολείται με αυτοκίνητα, πίνει ποτά σε ωραία clubs. Είναι ένας νεαρός-θύμα της εποχής και ταυτόχρονα ένας τρομερά ευαίσθητος άντρας, παρόλο που δεν το δείχνει​​​​​".

ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ

Υπογραμμίζει ότι η ιστορία αγγίζει το σήμερα "εκεί που θέλει, εκεί που βλέπει ο καθένας, ανάλογα με την ηλικία και τις προσωπικές του εμπειρίες". Είναι μία ταινία του καιρού της". Απ' αυτήν δεν θα έχει να θυμάται κάτι συγκεκριμένο, κάποια σκηνή ή ατάκα, αλλά περισσότερο ένα συναίσθημα. "Δουλέψαμε ζεστά. Είναι ένα φιλμ συνολικής προσπάθειας, όμορφης συνεργασίας, ιδιαίτερου σεναρίου, καλής φωτογραφίας, ωραίων ηθοποιών". 

ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ

"Ποια ταινία είδες τελευταία και μίλησε κατευθείαν στην καρδιά σου;", τον ρωτώ. "Εκτός από τον "Απόστρατο"!", διευκρινίζει χαριτολογώντας. "Το Awakenings με τον Robert De Niro και τον Robin Williams". 


ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΣ

Σκηνοθεσία: Ζαχαρίας Μαυροειδής | Σενάριο: Ζαχαρίας Μαυροειδής | Διεύθυνση φωτογραφίας: Ζωή Μαντά | Μοντάζ: Στάμος Δημητρόπουλος | Ήχος: Θανάσης Παπαγεωργίου | Μουσική: Θοδωρής Ρέγκλης

Ηθοποιοί: Μιχάλης Σαράντης, Γιώτα Φέστα, Θανάσης Παπαγεωργίου, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Γιάννης Νιάρρος, Άκης Σακελλαρίου, Ξένια Καλογεροπούλου

Παραγωγή: Faliro House Productions | Παραγωγός/Παραγωγοί: Χρήστος Β. Κωνσταντακόπουλος, Κώστας Κεφάλας | Συμπαραγωγή: ΕΚΚ, ΕΡΤ | Κοστούμια: Άλκηστη Μάμαλη | Σκηνικά: Αντώνης Δαγκλίδης | Μακιγιάζ: Ιωάννα Λυγίζου | Casting: Σωτηρία Μαρίνη, Άκης Γουρζουλίδης | Φορμάτ: DCP | Χρώμα: Έγχρωμο | Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα | Έτος Παραγωγής: 2019 | Διάρκεια: 99´

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Arnold Schwarzenegger και Danny DeVito μαζί σε ταινία, ένα μίνι έπος έρχεται

"Θέλουμε πραγματικά να δουλέψουμε μαζί και το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό...".

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.

Στο άλμπουμ Songwriter, θα ακούσουμε τραγούδια του Johnny Cash από το 1993

Τα εν λόγω τραγούδια ηχογραφήθηκαν από τον τραγουδιστή της κάντρι στα LSI Studios, μια δεκαετία πριν από το θάνατό του σε ηλικία 71 ετών.

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στο Baby Reindeer

Η σειρά του Netflix μπορεί να βασίζεται στην πραγματική εμπειρία του Richard Gadd, αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία μυθοπλασίας. Εμείς τα εντοπίσαμε για σένα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η συνάντηση Steve Carell και John Krasinski είναι το reunion που χρειαζόμασταν

Οι πρωταγωνιστές του The Office βρέθηκαν μαζί στο τέλειο βίντεο που βλέπεις εντός.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Έτσι θα τιμήσουν τα 'Φιλαράκια' την επέτειο των 20 χρόνων

Τον Απίλιο του 2021, οι έξι πρωταγωνιστές των Friends έφτασαν στo studio της Warner Bros. στο Λος Άντζελες για να γυρίσουν το πολυαναμενόμενο reunion της τηλεοπτικής παρέας.