6 πολιτικά ντοκιμαντέρ για τις Αμερικανικές Εκλογές

Μία εξονυχιστική ματιά στον κόσμο της αμερικανικής πολιτικής και στο χάος που χωρίζει την Alexandra Ocasio-Cortez από τον Donald Trump.

Βρισκόμαστε λίγες ώρες πριν τις Αμερικανικές Εκλογές. Ας μην κοροϊδευόμαστε, το ποιος ακριβώς θα ανέβει στον προεδρικό θώκο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού επηρεάζει άμεσα όλον τον πλανήτη. Η λέξη Πλανητάρχης μόνο τυχαία δεν είναι. Έτσι, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σε μία παράξενη στροφή της τύχης, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μία δυστοπία: Ο Donald Trump εκλέχθηκε νόμιμα και βρέθηκε να κυβερνά εμμέσως όλη τη Γη. Η ιστορία πάντα κρύβει εκπλήξεις - όχι πάντα ευχάριστες.

Πώς, λοιπόν, μπορείς να προετοιμαστείς για τις πολύ σημαντικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου όπου ο Joe Biden θα έρθει αντιμέτωπος με τον Donald Trump; Ακολουθούν έξι ντοκιμαντέρ για να σε βάλουν στο κλίμα.

The War Room (1993)

Από τα χέρια ενός ανθρώπου που κατέγραψε όσο κανείς άλλος την counter culture των 60s, ξεκινάμε με ένα κλασικό ντοκιμαντέρ του είδους: Ο D.A Pennebaker (σ.σ: βραβευμένος από την Ακαδημία για το σύνολο του έργο του) κινηματογραφεί με την αμέριστη βοήθεια της συζύγου του Chris Hegedes τα ενδότερα του στρατοπέδου των Δημοκρατικών λίγο πριν τις πρώτες εκλογές του Bill Clinton. Η κάμερα καταγράφει το τι ακριβώς συνέβαινε στο δωμάτιο όπου παίρνονταν όλες οι σημαντικές πολιτικές αποφάσεις, εκεί όπου το ιστορικό στέλεχος του κόμματος, ο Ελληνοαμερικανός George Stefanopoulos, έδειξε τα δείγματα της μεγαλοφυΐας που τον διέκρινε όσον αφορά το πολιτικό marketing.

Best of Enemies (2015)

Βρισκόμαστε στο 1968, η σκόνη που σήκωσε η δολοφονία του JFK ακόμα δεν έχει κοπάσει, ο πόλεμος του Βιετνάμ συνεχίζεται, και το ABC βρίσκεται πολύ πίσω στις θεαματικότητες. Δεν μπορεί να κοντράρει τα τεράστια budget των NBC και CBS. Έτσι αποφασίσει να πρωτοτυπήσει στήνοντας μία πολιτική μονομαχία on camera: Στη μία γωνία ο γνωστός προοδευτικός συγγραφέας Gore Vidal και στην άλλη ο William F. Buckley εκδότης του συντηρητικού National Review. Η τηλεοπτική τους κόντρα έμεινε στην ιστορία. Τα talk shows μόλις είχαν γεννηθεί.

Weiner (2016)

Ήταν ένα ανερχόμενο στέλεχος των Δημοκρατικών και η σύζυγός του μία από τις πιο στενές συνεργάτιδες της Hillary Clinton. Όταν αποκαλύφθηκε η απρεπής του συνήθεια να μοιράζεται πολύ προσωπικές φωτογραφίες με γυναίκες που μόλις γνώρισε online, ο ουρανός έπεσε στο κεφάλι του. Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί την απεγνωσμένη προσπάθεια του Anthony Weiner να επιστρέψει στην πολιτική θέτοντας υποψηφιότητα για Δήμαρχος της Νέας Υόρκης. Τα πάθη, τα λάθη, οι παραδοχές και η διαφαινόμενη ήττα ενός πολιτικού που δεν μπορεί να ξεπλύνει την ντροπή του. 

13th (2016)

Αν θέλεις να καταλάβεις ακριβώς γιατί οι κραυγές του κινήματος Black Lives Matter είναι τόσο εκκωφαντικές, μπορείς να παρακολουθήσεις στο Netflix το συγκλονιστικό αυτό ντοκιμαντέρ δια χειρός Ava DuVernay (Selma, When They See Us). Ο τίτλος αναφέρεται στην τροποποίηση του αμερικανικού Συντάγματος το 1865 που ουσιαστικά απαγόρευσε τη δουλειά. Με μία μικρή αλλά σημαντική υποσημείωση: Κανείς δεν μπορεί να είναι σκλάβος, αρκεί να μην έχει διαπράξει κάποιο έγκλημα. Η DuVernay ρίχνει φως στο πώς ουσιαστικά το σύστημα φυλακών των Η.Π.Α είναι μία τεράστια, καλοστημένη business στην πλάτη της αφροαμερικανικής κοινότητας.

Trump, an american dream (2018)

Τα έργα και οι ημέρες του ανθρώπου με το χειρότερο κούρεμα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ο μεγαλομεσίτης, ο δημόσιος κατήγορος που έριχνε κάρβουνο στη φωτιά του φυλετικού μίσους πληρώνοντας διαφημίσεις σε εφημερίδες, ο businessman, o ladies man, ο Donald Trump που κατάφερε να αναρριχηθεί μέχρι το πιο ψηλό σκαλί του βάθρου και να γίνει Πλανητάρχης. Ένα βρετανικό docuseries του Netflix για την τρομακτική ικανότητα του Προέδρου των Η.Π.Α να κάνει τα απίστευτα πιστευτά.

Knock Down the House (2019)

O αγώνας τεσσάρων γυναικών ( Cori Bush, Amy Vilela, Paula Jean Swearengin, Alexandria Ocasio-Cortez) κόντρα σε όλες τις προβλέψεις και τα δεδομένα για μία πολιτική σκηνή λιγότερο σεξιστική, περισσότερο δημοκρατική και σίγουρα πιο ελπιδοφόρα. Τo redemption story που έκανε την Alexandria Ocasio-Cortez ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα των Η.ΠΑ. Η ιστορία για το πώς αυτές οι γυναίκες πολιτικοί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των χαρακωμάτων, αναχαιτίζοντας τον συντηρητικό οδοστρωτήρα που ονομάζεται κυβέρνηση Trump. Δες το στο Netflix με την ελπίδα την Τρίτη στις 3 Νοεμβρίου να πάνε όλα καλά.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Dear God, the Parthenon is still broken, το πρώτο φωτογραφικό βιβλίο του Γιώργου Λάνθιμου

Στην εισαγωγή του Dear God, the Parthenon is still broken υπάρχει ένα ακυκλοφόρητο ποίημα της Patti Smith το οποίο έγραψε με έμπνευση την ταινία.

Ήξερες πως ο Freddie στο Ripley είναι το non-binary παιδί του Sting;

Tο Eliot Sumner είναι o σικάτος φίλος του Dickie και ένας πολύ καλός λόγος επίσης να δεις τη σειρά στο Netflix.

Γραφει Γεωργια Πρεζα

Το 'Landmarks II - Το Σινεμά στο Κέντρο' συνεχίζεται στα ιστορικά σινεμά της Αθήνας

4 ιστορικά σινεμά στο κέντρο της Αθήνας, 4 θεματικές προβολές, 13 ταινίες για την Αθήνα.

Μία ιταλική ταινία κάνει θραύση στο Netflix παγκοσμίως

Είναι η πρώτη φορά που μία μη αγγλόφωνη ταινία φθάνει στο Νο. 1 του παγκόσμιου chart ταινιών.

Confidenza, ένα υπέροχο soundrack με την υπογραφή του Tom Yorke

Tο προηγούμενο με την υπογραφή του μπροστάρη των Radiohead ήταν αυτό για το remake της ταινίας Suspiria του Luca Guadagnino.