Γιατί συζητιέται τόσο το Behind her Eyes στο Netflix

Προσοχή, spoilers: Το plot twist στα καλύτερα(;) ή στα πιο εκνευριστικά του;

Το Behind her Eyes υπάρχει στα προτεινόμενα και πιο προβεβλημένα των ημερών στη λίστα του Netflix. Επίσης, έχει κάνει ντόρο, γιατί η πρωταγωνίστριά του, Eve Hewson είναι η κόρη του Bono. Ως επιχειρήματα για να το παρακολουθήσεις, τα παραπάνω ενδεχομένως να ακούγονται ανεπαρκή, το αναγνωρίζουμε. Περισσότερο πειστικό είναι το plot twist, που για κάποιους έρχεται από το πουθενά για να επιβεβαιώσει ότι οι ανατροπές είναι πάντα ευπρόσδεκτες και κυρίως για να μην υπάρξουν κριτικές που μιλούν για ένα ακόμη αναμενόμενο τέλος. 

Αν εξαιρέσουμε τις αξιοπρεπέστατες ερμηνείες των Simona Brown και Eve Hewson, το Behind Her Eyes είναι 6 ώρες αναμονής για ένα τέλος που κανείς δεν είδε να έρχεται - σε περίπτωση που κατάφερε όντως να το προβλέψει, του αξίζουν τα συγχαρητήρια μας. Εξαιρούνται όσοι έχουν διαβάσει το μυθιστόρημα της Sarah Pinborough στο οποίο βασίζεται η σειρά. Οι υπόλοιποι ωστόσο, λέμε τον πόνο μας για το τέλος της σειράς που μπορεί να χαρακτηριστεί από παράλογο και άκυρο έως ιδιοφυώς τρελό. 

Προσοχή, spoiler

Η σειρά που ξεκινάει ως ένα ερωτικό-ψυχολογικό θρίλερ με βάση το έγκλημα κάπου στο προτελευταίο επεισόδιο καταλήγει σε μία υπερφυσική χώρα φαντασίας. Ο όρος "αστρική προβολή" δεν αναφέρεται πουθενά μέχρι τα τελευταία 15 λεπτά του πέμπτου επεισοδίου, όταν ακυρώνει ό,τι πίστευες μέχρι εκείνη τη στιγμή πως συνέβαινε. Είναι λες και κάποιος αποφάσισε στα μισά να πει "Κανόνες; Ποιοι κανόνες; Είδος; Ποιο είδος;" και έφερε τα πάνω κάτω στη ροή της αφήγησης. 

Συνοπτικά, η Adele είναι ο Rob, ο Rob είναι η Adele. Όσο παρακολουθούσαμε τη σειρά, η γυναίκα για την οποία αναρωτιόμασταν τι καπνό φουμάρει (είναι μία χειριστική ψυχοπαθής ή το θύμα ενός κακοποιητικού συζύγου;) είναι ο Rob, o καλύτερος φίλος της Adele από το κέντρο επανένταξης όπου βρέθηκε εξαιτίας του θανάτου των γονιών της σε πυρκαγιά που ξέσπασε στο εξοχικό τους.

Συγκεκριμένα, δέκα χρόνια νωρίτερα, η πραγματική Adele είχε διδάξει την αστρική προβολή στον Rob, ο οποίος την έπεισε να ανταλλάξουν ψυχές. Εκείνος χορηγεί στον εαυτό του τόση ηρωίνη ώστε από τη στιγμή που θα εισχωρούσε η ψυχή της Adele στο σώμα του, θα παγιδευόταν για πάντα. Ύστερα, όντας στο κορμί της, κάνει μία "γερή" ένεση ηρωίνης στο σώμα που μέχρι πρότινος ήταν δικό του, με αποτέλεσμα να εξοντώσει την πραγματική Adele.

Δε συνεχίζουμε με την εξέλιξη της πλοκής για να μην τα αποκαλύψουμε όλα, εντούτοις το φινάλε είναι έτσι κι αλλιώς "απερίγραπτο" και για πολλούς αρκετά ενοχλητικό αφού μεταξύ άλλων αποδομεί το χαρακτήρα της Louise που τίποτα δε μαρτυρούσε ως εκείνο το σημείο ότι θα μετατρεπόταν σε μία αφελή ηρωίδα, ενώ παράλληλα αφήνει άπειρα σεναριακά κενά. Υποψιάζομαι βέβαια, πως κάποιοι θα ενθουσιαστούν επίσης, ακριβώς επειδή η φαντασία της συγγραφέα οργίασε.

Γιατί συζητιέται τόσο το Behind her Eyes στο NetflixNICK WALL/ NETFLIX © 2020

Τι είναι η αστρική προβολή

Ως αστρική προβολή ορίζεται η ικανότητα του πνεύματος να ταξιδεύει σε μακρινά μέρη. Όπως εξηγεί ο Rob/ Adele στη Louise, "Μπορείς να ταξιδέψεις μόνο σε μέρη που γνωρίζεις. Πρέπει να οπτικοποιήσεις τις λεπτομέρειες". Εντωμεταξύ, αν κοιτάξουμε λίγο πιο προσεκτικά, θα παρατηρήσουμε ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Adele/ Rob ζητάει να της δείξουν το γραφείο του David και για ποιο λόγο τρύπωσε στο διαμέρισμα της Louise για να το βολιδοσκοπήσει.  

Ήταν όλα εκεί

Οι ενδείξεις ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συνέβαινε, υπήρχαν εξαρχής. Στο τέταρτο επεισόδιο, η σκηνή με την Adele που κοιμάται το μεσημέρι και βλέπει στον ύπνο της τον David να μιλά με τη Louise για τη σχέση τους, δεν είναι τυχαία. Επιπρόσθετα, σε όλες τις σκηνές που γίνεται αναδρομή στο παρελθόν της Adele, ο Rob είναι παρών. Δυστυχώς, τα ερωτήματα που προκύπτουν από όλα τα παραπάνω και παραμένουν αναπάντητα, είναι αρκετά.

Τι συνέβη στην πραγματικότητα τη νύχτα που σκοτώθηκαν οι γονείς της Adele; Μήπως ο David ήταν ο εμπρηστής; Θα καταλάβει ποτέ ο David ότι η νέα του σύζυγος είναι ο Rob και ότι η Adele υπήρξε ως Rob; Τι θα συμβεί στον γλυκύτατο Adam; Για εμάς πάντως, το Behind Her Eyes και η αναπάντεχη εξέλιξή του μπορούν να αποτελέσουν ένα ενδιαφέρον debate για το πόσο εξυπηρετική ή "φτωχή" είναι η χρήση του μεταφυσικού στοιχείου στη μικρή οθόνη. Αδιάφορο δεν αφήνει κανέναν, οπότε αποστολή εξετελέσθη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι Behemoth, Testament και Prestilence έρχονται τον Ιούλιο στην Αθήνα

Στις 28 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Release Athens 2024.

Όσα περιμένουμε από τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά ήδη εδραίωσε τη θέση της ως μία από τις δημοφιλέστερες του Amazon Prime Video.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10000 Ships, το μυστηριώδες spin-off του Game of Thrones που ακυρώθηκε στο παρά πέντε

Πέρα από τη σειρά του Jon Snow, μόλις μάθαμε για ένα ακόμη που δε βρήκε ποτέ τον δρόμο του για τη μικρή οθόνη.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η μίνι σειρά που πρέπει να δεις αν σου λείπει το Succession

Είναι στο Netflix και έχει μόνο 6 επεισόδια και πρωταγωνιστή τον Jeff Daniels. Ό,τι πρέπει δηλαδή για το σαββατοκύριακο.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10 πικάντικες αλήθειες για τον Channing Tatum

Ο αμερικανός ηθοποιός κλείνει σήμερα 44 χρόνιας ζωής και εμείς βρίσκουμε άγνωστα στοιχεία για τη ζωή και την καριέρα του.

Γραφει Γιαννης Σπανος