Είναι το Foundation το νέο Game of Thrones;

Ένα νέο έπος επιστημονικής φαντασίας διεκδικεί την προσοχή μας μέσω του Apple TV+.

(Σχεδόν) Spoiler alert: Είναι πέρα για πέρα λάθος και κατάφωρη αδικία επίσης, να μετράς την επιτυχία μίας σειράς βάσει όσων κατάφερε μία άλλη. Πρώτα από όλα, το υλικό, οι συγκυρίες και οι προσλαμβάνουσες του κοινού δεν είναι ίδια και αυτό αρκεί για να ακυρώσει οποιαδήποτε σύγκριση. Άρα εκ προοιμίου οι βαρύγδουπες δηλώσεις για το Foundation ως το διάδοχο του Game of Thrones είναι αν όχι άτοπες, τουλάχιστον απλοϊκές και γίνονται σε μεγάλο βαθμό για τη δημιουργία εντυπώσεων και buzz για να κινητοποιηθούν τα σόσιαλ μίντια ώστε να διαφημιστεί στο διαδίκτυο. Αφού εντελώς παράδοξα, στις τρεις πρώτες γραμμές του κειμένου λύσαμε το βασικό ερώτημα που προκύπτει από το κείμενο, ας περάσουμε ανώδυνα στο παρασύνθημα και συγκεκριμένα στις λεπτομέρειες της σειράς που τελευταία μονοπωλεί το ενδιαφέρον των τηλεθεατών, όσων δηλαδή δεν είναι κολλημένοι αποκλειστικά και μόνο με το Netflix. 

Ο σημερινός δημιουργός της σειράς, David S Goyer (The Dark Knight, Batman Begins) δεν ήταν ο πρώτος που προσπάθησε να προσαρμόσει το έπος του συγγραφέα Isaac Asimov στα μέτρα της μεγάλης οθόνης. Ένα σωρό απόπειρες στο παρελθόν έπεσαν στο κενό εξαιτίας των άπειρων παράλληλων ιστοριών που διαδραματίζονται και διαρκούν αιώνες. Να που όμως η χρυσή τομή βρέθηκε, η σειρά πήρε σάρκα και οστά και έκανε το ντεμπούτο της στις 24 Σεπτεμβρίου στο Apple TV+. Καθόλου άσχημα για ένα πρότζεκτ που οι περισσότεροι έκριναν ως αδύνατον για να κινηματογραφηθεί. Μάλιστα, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, έχει ήδη παρουσιάσει 8 σεζόν στο Apple TV+ και σκοπεύει να τις κάνει πραγματικότητα εφόσον του δοθεί η ευκαιρία από την πλατφόρμα. 

To ομώνυμο βιβλίο

Το "Θεμέλιο" -όπως είναι γνωστό στην ελληνική γλώσσα- παρεμπιπτόντως, θεωρείται ως ένα τα κορυφαία sci-fi έργα όλων των εποχών ενώ έχει αποτελέσει βάση για μερικά πασίγνωστα έπη, όπως το Star Wars. Για την ακρίβεια, ξεκίνησε ως σειρά διηγημάτων στο περιοδικό Astounding Science Fiction τη δεκαετία του 1940 και τελικά εξελίχθηκε σε τριλογία βιβλίων που δημοσιεύθηκαν τη δεκαετία του 1950. Μέσω αυτών, ο Asimov ήθελε να αποτυπώσει γραπτά την πτώση κάποιου σπουδαίου πολιτισμού από το μέλλον. Στη δεκαετία του 1980, άρχισε να προσθέτει βιβλία στα ήδη υπάρχοντα και η "συγκομιδή" ανήλθε σε δύο επιπρόσθετα prequels και δύο sequels. Εκείνος μπορεί να έφυγε από τη ζωή το 1992, όμως άλλοι συγγραφείς με τις ευλογίες του ίδιου έχουν συμβάλλει με δικά τους γραπτά επίσης στο σύμπαν του Foundation. 

Στη σειρά, ο Hari Seldon (Jared Harris), ως μαθηματικός και ψυχολόγος, αναπτύσσει την επιστήμη της "ψυχοϊστορίας" που ορίζεται ως ένα προγνωστικό μοντέλο σχεδιασμένο για να αντιληφθεί τη συμπεριφορά πολύ μεγάλων πληθυσμών προτού αυτή γίνει συνήθεια. Χρησιμοποιεί δηλαδή τα μαθηματικά για να προβλέψει ευρείες ιστορικές τάσεις και ο Seldon μέσω αυτού προβλέπει την κατάρρευση της Γαλαξιακής Αυτοκρατορίας. Ο "χρησμός" ως συνέπεια καταδεικνύει μία περίοδο βαρβαρότητας με ορίζοντα διάρκειας τα 30.000 χρόνια. Ο Seldon προτείνει ως λύση τη δημιουργία ενός Ιδρύματος που θα λειτουργεί ως δεξαμενή γνώσης για τη διατήρηση του πολιτισμού. Σε αυτή την περίπτωση, ο μεσαίωνας μπορεί να διαρκέσει μία χιλιετία και το Foundation να αναπτυχθεί καλύτερα.

>Διάβασε ακόμη: Γιατί ξεχάσαμε τόσο γρήγορα το Game of Thrones

Από την άλλη, ο Gaal Dornick (Lou Llobell), ένας ταλαντούχος νέος μαθηματικός και πιθανότατα ο μοναδικός στο γαλαξία που μπορεί να κατανοήσει πλήρως το έργο του Seldon, αποδεικνύεται ιδιαίτερα σημαντικός για το σχέδιό του. Όπως είναι αναμενόμενο, η Γαλαξιακή Αυτοκρατορία δεν ενθουσιάζεται από την εν λόγω πρόβλεψη με αποτέλεσμα ο ίδιος και το δημιούργημά του να εξοστρακιστούν από τον πλανήτη Trantor στον Terminus, έναν αφιλόξενο πλανήτη μερικά έτη φωτός μακριά. Κάπου εδώ, αξίζει να σημειωθεί ότι αφουγκραζόμενοι την εποχή, οι παραγωγοί αποφάσισαν να αναθέσουν σε γυναίκες (Demerzel, Salvor, Gaal) ρόλους που σύμφωνα με το Isaac Asimov στο βιβλίο ήταν άντρες. 

Η πρώτη 'γνωριμία' και η προσαρμογή στα τωρινά δεδομένα

Η πρώτη επαφή του Goyer με το Foundation ήταν στα 13α γενέθλιά του όταν ο πατέρας του (με τον οποίο δεν είχε πολύ καλή σχέση), του έκανε δώρο ένα αντίτυπο της τριλογίας. Πολλά χρόνια αργότερα, όταν ο άρρωστος πια πατέρας ρώτησε τον Goyer - που ως τότε είχε υπογράψει την τριλογία του Blade και συνεργαζόταν με τον Christopher Nolan στην τριλογία του Dark Knight - αν είχε κάνει τίποτα σωστό ως γονέας. "Μου ενέπνευσες την αγάπη για την επιστημονική φαντασία και έχω δημιουργήσει μία καριέρα γύρω από αυτή", αποκρίθηκε εκείνος. Πρόλαβε επίσης, να του εκμυστηρευθεί ότι θα είχε την ευκαιρία να κινηματογραφήσει το Foundation, το οποίο ο πατέρας του θεωρούσε ως το σπουδαιότερο βιβλίο επιστημονικής φαντασίας που γράφτηκε ποτέ. 

Ευσεβής πόθος του Goyer στο μεταξύ είναι γυριστούν 80 επεισόδια και έκτοτε αρκετοί σχολιαστές-κριτικοί έκαναν σχεδόν αυτόματα το συνειρμό πιθανούς σύνδεσης με το έπος 73 επεισοδίων ονόματι Game of Thrones.: "Ξέρω την κατάληξη. [...] Ξέρω τη μοίρα όλων των χαρακτήρων. Στην πρώτη σεζόν υπάρχουν ακολουθίες ιστοριών που εκτυλίσσονται και ελπίζω να απαντηθούν στις επόμενες σεζόν", εξήγησε.

Πράγματι, ο Goyer μοιάζει αποφασισμένος να προσαρμόσει το σενάριο με τέτοιο τρόπο ώστε να θίγει πολύ σύγχρονα θέματα. "Ο Asimov έκανε το ίδιο πράγμα", λέει. "Δεν έγραφε για το μακρινό μέλλον. Έγραφε για ένα περιβάλλον μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μιλούσε για τη ναζιστική Γερμανία. Αναφερόταν στο να είναι κάποιος Εβραίος που έχει μεταναστεύσει από τη Ρωσία. Μιλούσε για τις παλιές αυτοκρατορίες της Ευρώπης που κατέρρεαν και την υπεροχή της Αμερικής. [..] Πρέπει να γράψω για το Brexit, το MeToo, την επάνοδο του εθνικισμού. Πρέπει να γράψω για την κλιματική αλλαγή."

Οι καθημερινές προκλήσεις και δυσκολίες

Το cast αποτελείται από περισσότερους από 100 χαρακτήρες και οι σχετικές οντισιόν πραγματοποιήθηκαν σε 17 πόλεις σε όλο τον κόσμο. Μεγάλο μέρος των γυρισμάτων έγινε στα Troy Studios στο Λίμερικ της Ιρλανδίας, ενώ πρόκειται για τη μεγαλύτερη παραγωγή που έλαβε ποτέ χώρα στην περιοχή, με το συνεργείο να ξεπερνά τα 500 άτομα. απασχολώντας περισσότερα από 500 μέλη πληρώματος. Πενήντα καλλιτέχνες συνεργάστηκαν για το σχεδιασμό 170 σκηνικών, 13 διαφορετικών τύπων διαστημικών σκαφών και έξι διαφορετικών πλανητών, ενώ αντίστοιχα εκατοντάδες ξυλουργοί, μεταλλουργοί, ζωγράφοι και χτίστες υλοποίησαν το όραμά τους.

"Ήταν μία στρατιωτική εκστρατεία", τονίζει ο Goyer. "Ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Έπρεπε να κρατήσουμε τους πάντες ασφαλείς. Είχαμε το δικό μας εργαστήριο για τεσ Covid που ταξίδευε μαζί μας από χώρα σε χώρα. Όλοι έκαναν τεστ τρεις φορές την εβδομάδα. Θα έπρεπε να ναυλώνουμε πτήσεις από χώρα σε χώρα. [...] Περίπου 500 έως 600 άτομα δεν αλληλεπιδρούσαν με κανέναν άλλο για περίπου οκτώ μήνες, οπότε ήμασταν απίστευτα δεμένοι μεταξύ μας, αλλά ήταν δύσκολο."

Μετά από τέσσερα χρόνια σκληρής δουλειάς, πλέον υπάρχουν 10 επεισόδια διαθέσιμα προς προβολή, εκ των οποίων έχουμε ήδη προβληθεί τα τρία. Και αυτή είναι μόνο η αρχή.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Jack Savoretti έχει ζήσει τα τραγούδια του

Λίγο πριν το live του στο γήπεδο Tae Kwon Do στις 3 Δεκεμβρίου, ο δημοφιλής τραγουδιστής μιλά στο Esquire για τους νέους θησαυρούς που ψάχνει, ενώ μεταξύ άλλων μας δίνει ένα μικρό, αποκλειστικό spoiler για τα μελλοντικά του σχέδια.

Γραφει Ραφαελλα Ραλλη

Η μέρα που γεννήθηκε ο Jimi Hendrix

Ο κορυφαίος ινστρουμενταλίστας στην ιστορία της ροκ άλλαξε για πάντα τη μουσική βιομηχανία με τέσσερα μόλις χρόνια καριέρας.

Γραφει Παναγιωτης Κουστας

Ο Θανάσης Αλευράς είναι 40 και βγαίνει

Ο πολυσχιδής περφόρμερ ξεκλέβει λίγο χρόνο ανάμεσα στα γυρίσματα για τα τηλεοπτικά "Νούμερα" και τις πρόβες για τη νέα μουσικοθεατρική του παράσταση, με τίτλο "40+ βγαίνω" για μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα.

Ο Χρήστος Μάστορας ζει στον κόσμο του

Ο frontman του συγκροτήματος MΕΛΙSSES μιλά για τις μεγάλες του αγάπες: Την καινούργια, εκείνη πάνω στη σκηνή, αλλά και τη διαχρονική, που τον συνοδεύει πιστά από την εφηβεία του μέχρι το άπειρο.

Γραφει Ραφαελλα Ραλλη

Τι θα δούμε στο Netflix τον Δεκέμβριο

H λίστα με όλες τις σειρές, τις ταινίες, τα ντοκιμαντέρ και τις υπόλοιπες παραγωγές που έρχονται στην πλατφόρμα streaming.

Γραφει Ραφαελλα Ραλλη

Ο Χρήστος Μάστορας στο νέο Esquire

Το τεύχος Χειμώνας 2022-23 κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο, 26 Νοεμβρίου, μαζί με ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο.