Τι μάθαμε από το The Andy Warhol Diaries στο Netflix

Το μυστικό που κρύβουν τα χείλη στους πίνακες του Andy Warhol, ο τρόπος που 'ψάρευε' πλούσιους πελάτες, ο έρωτας με τον Jean-Michel Basquiat.

Ποιος ήταν στ' αλήθεια ο Andy Warhol; Αυτό διερευνά, κατά κύριο λόγο, η βιογραφική μίνι σειρά The Andy Warhol Diaries, που προβάλλεται από το Netflix. Οι στίχοι του τραγουδιού που ακούγεται στους τίτλους αρχής της, του Nature Boy του Nat King Cole (Are you warm, are you real, Mona Lisa? Or just a cold and lonely lovely work of art?), μαρτυρούν το δίπολο πάνω στο οποίο κινείται η φιλμική αφήγηση για να δώσει απάντηση. Παρόλα αυτά, μέσα από τα έξι επεισόδιά της, μαθαίνεις και πολλά πράγματα που δεν τα περιμένεις.

Ας δούμε τι έμαθα εγώ...

Πώς είναι να είσαι έργο τέχνης

Το πρώτο πράγμα που έμαθα είναι ότι, πάντα σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ, ο Andy Warhol υπήρξε ο πρώτος άνθρωπος που έγινε ζωντανό έργο τέχνης. Κάτι που ως σύλληψη, βέβαια, μάλλον προϋπήρχε, ειδικά αν ερμηνεύσουμε κατά πώς μας συμφέρει το 'Μη παύσει τεκταίνειν το σεαυτόν άγαλμα', απόφθεγμα που αποδίδεται στον Άγιο Ιουστίνο. Πάμε παρακάτω.

Τι μάθαμε από το The Andy Warhol Diaries στο NetflixAndy Warhol Foundation / Courtesy of Netflix

Με ποιον τρόπο οι υπάλληλοί του 'ψάρευαν' πελάτες

Κάτι που με διασκέδασε είναι ο κυνικός τρόπος με τον οποίο οι υπάλληλοί του ψάρευαν πλούσιους πελάτες και πελάτισσες για να τους φιλοτεχνήσει το πορτρέτο και να έχει έσοδα το Factory. Δεν θα τον αποκαλύψω για να δείτε τη σειρά. Θα πω, βέβαια, ότι μειδίασα με εκείνους και εκείνες που κοκορεύονται ότι ο Warhol γοητεύτηκε από την αφεντιά τους και τους ζωγράφισε.

Τι ρόλο έπαιζαν τα χείλη στα πορτρέτα που φιλοτεχνούσε

Σύμφωνα με τη μαρτυρία της Jerry Hall, που έχει κεντρικό ρόλο στη σειρά, αν ο Warhol ακολουθούσε ακριβώς τη γραμμή των χειλιών του ανθρώπου που ζωγράφιζε, τον συμπαθούσε. Αν το στόμα ήταν σαν 'μουντζούρα', όχι. 

ANDY WARHOL HOLDING A PORTRAIT OF QUEEN ELIZABETH II Getty Images
Φιλοβασιλικός κι εσύ, Βρούτε, Andy;

Ήταν πιο cool και από την Paris Hilton

Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν το πόσο cool ήταν και πόσο αυθεντικά του έβγαινε αυτή η coolαρία. Δηλαδή, ειλικρινά: Ποια Paris Hilton; Ξεχώρισα το ότι σε κάποιο σημείο του ντοκιμαντέρ λέει ότι δεν τον ενοχλεί που έργα νεότερων συναδέλφων του πωλούνται σε υψηλότερες τιμές, καθώς ο ίδιος τα θεωρεί καλύτερα από τα δικά του. 

> Διάβασε ακόμα: Jeff Koons, ο πρωτοπόρος προβοκάτορας της σύγχρονης τέχνης

Ποια ήταν η πρώτη του έμπνευση

Η παρουσίαση της εργογραφίας του στη σειρά είναι περιορισμένη και δεν συνοδεύεται από εκτενείς αναλύσεις. Μια πρώτη σύνδεση του καλλιτεχνικού του ενδιαφέροντος, πάντως, γίνεται με τις αγιογραφίες της βυζαντινής καθολικής εκκλησίας στην οποία πήγαινε μικρός.

> Διάβασε ακόμα: Ο Andy Warhol μέσα από 20 διάσημες φράσεις του

Ήταν 'σχεσάκιας'

Σιχαίνομαι τη λέξη 'σχεσάκιας', μου φαίνεται πολύ λαϊκιά (sic), αλλά, πώς να το κάνουμε, τον περιγράφει (μερικώς). Αν σε ενδιαφέρουν τα προσωπικά του, ας σε πληροφορήσω ότι είχε δύο ρομαντικές σεξουαλικές σχέσεις με άντρες, που κράτησαν σε βάθος χρόνου.  

JON GOULD & ANDY WARHOL Andy Warhol Foundation / Courtesy of Netflix
Jon Gould και Andy Warhol.

Τι δεν έμαθα: Αν έτρεχε κάτι με τον Jean-Michel Basquiat 

Εντάξει, ας το παραδεχτώ. Τις περισσότερες βιογραφικές σειρές, ταινίες κλπ τις βλέπω και για την ένοχη απόλαυση του κουτσομπολιστάν (sic) που, όπως είχε πει, νομίζω, η Μαλβίνα Κάραλη, είναι η 'παρηγοριά των αποτυχημένων'. Η σχέση του Andy Warhol με τον 'καταραμένο' Jean-Michel Basquiat, που ήταν και πρώην της Madonna, πριν γίνει διάσημη, ήταν καλλιτεχνική ή και κάτι άλλο; Η σειρά υπονοεί πολλά. 

KEITH HARING, ANDY WARHOL, JEAN MICHEL BASQUIAT Andy Warhol Foundation / Courtesy of Netflix
Ο Andy Warhol ανάμεσα στη νεολαία (Keith Haring, Jean-Michel Basquiat).

Τι θυμήθηκα: Τις μουσικάρες των 70s και 80s

Μιλάμε ότι σε όλη τη σειρά ακούγονται κομματάρες από Yazoo, The Pointer Sisters και The Style Council. Για να εντοπίσω, πάντως, το αγαπημένο μου τραγούδι όλων των εποχών για τις επόμενες τρεις μέρες (μετά ξεκινούν οι επόμενες 'όλες εποχές'), πήρα τη βοήθεια του Shazam. Είναι το The Number One Song in Heaven, των Sparks.   

> Διάβασε ακόμα: James Bidgood: Ρέκβιεμ στην camp αισθητική ενός ροζ νάρκισσου

Πού μπερδεύτηκα: Ποιος ήταν, τελικά, ο Victor Hugo;

Ολοκληρώνοντας τη σειρά, μου δημιουργήθηκε η επιθυμία να μάθω κι άλλα πράγματα για τον Victor Hugo, ο οποίος στο The Andy Warhol Diaries είναι πιο συμπαθητικός απ' ό,τι στο Halston, έταιρη βιογραφική σειρά της ίδιας πλατφόρμας, στην οποία απεικονιζόταν ως τελείως κάθαρμα. Κοινώς, αφού, ας πούμε, έμαθα τι εστί Andy Warhol, γιατί να μη μάθω και τι εστί Victor Hugo;

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

10000 Ships, το μυστηριώδες spin-off του Game of Thrones που ακυρώθηκε στο παρά πέντε

Πέρα από τη σειρά του Jon Snow, μόλις μάθαμε για ένα ακόμη που δε βρήκε ποτέ τον δρόμο του για τη μικρή οθόνη.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η μίνι σειρά που πρέπει να δεις αν σου λείπει το Succession

Είναι στο Netflix και έχει μόνο 6 επεισόδια και πρωταγωνιστή τον Jeff Daniels. Ό,τι πρέπει δηλαδή για το σαββατοκύριακο.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10 πικάντικες αλήθειες για τον Channing Tatum

Ο αμερικανός ηθοποιός κλείνει σήμερα 44 χρόνιας ζωής και εμείς βρίσκουμε άγνωστα στοιχεία για τη ζωή και την καριέρα του.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η επιστροφή της Jennifer Aniston στον κινηματογράφο έχει κάτι από τα παλιά

Όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για το remake της ταινίας "9 to 5".

Arnold Schwarzenegger και Danny DeVito μαζί σε ταινία, ένα μίνι έπος έρχεται

"Θέλουμε πραγματικά να δουλέψουμε μαζί και το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό...".

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.