Το φαινόμενο X-Files και η επίδρασή του στην τηλεοπτική αφήγηση

30 χρόνια από τη στιγμή που το δίδυμο των Fox Mulder και Dana Scully άλλαξε το τηλεοπτικό τοπίο.

Esquire Team
Γράφει: Τίμος Σαλαμές 10 Σεπτεμβρίου 2023

Πέρασαν 30 χρόνια από την ημέρα που η σειρά The X-Files έκανε πρεμιέρα στο δίκτυο της Fox και αυτό μπορεί να σημαίνει ένα και μόνο πράγμα για τους αληθινούς φαν: Ο μεταλλαγμένος serial killer Eugene Tooms θα βγει από τη χειμερία νάρκη για μία νέα ‘σοδειά’ από συκώτια και άλλα ανθρώπινα μέλη. Και τώρα που σας τραβήξαμε την προσοχή, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για το show και την κληρονομιά που άφησε στην τηλεόραση και την ποπ κουλτούρα.

Μετά από εννιά σεζόν, δύο ταινίες, δύο ακόμα σεζόν που αναβίωσαν τη σειρά, πολλά βιβλία, κόμικς, παιχνίδια, και πολλούς που προσπάθησαν να την αντιγράψουν, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι τα The X-Files άλλαξαν την τηλεόραση όπως την ξέραμε αλλά και τους τρόπους που την παρακολουθούμε. Η σειρά έθεσε τόσο υψηλές προσδοκίες που κάποιες φορές δεν μπορούσε να τις ακολουθήσει και πολλά επεισόδια άφησαν τους φαν με περισσότερα ερωτήματα και μυστήριο από απαντήσεις, προς απογοήτευσή τους.

Για εκτιμήσουμε πώς τελείωσαν τα The X-Files, χρειάζεται να πάμε πίσω στην αρχή τους. Όταν το show ξεκίνησε στις 10 Σεπτεμβρίου του 1993 , το τηλεοπτικό τοπίο ήταν εντελώς διαφορετικό από ό,τι είναι σήμερα, και δεν μιλάμε για τη μόδα και τεχνολογία που σήμερα ίσως φανούν ξεπερασμένες. Δεν υπήρχαν streaming πλατφόρμες, η καλωδιακή τηλεόραση δεν ήταν απειλή για τα μεγάλα δίκτυα. Ο προγραμματισμός στη ζώνη υψηλής τηλεθέασης περιλάμβανε σίριαλ (καθημερινές ή εβδομαδιαίες οικογενειακές κωμικές σειρές και μελοδράματα) ή αυτοτελή επεισόδια (κωμωδίες ή δικαστικά δράματα). Όταν εμφανίστηκαν τα The X-Files, ακολούθησαν τον δικό τους δρόμο.  

Από τη χαμηλή τηλεθέαση στην κορυφή του ενδιαφέροντος

Ο Chris Carter, δημιουργός της σειράς, δεν ήταν ο πρώτος που είχε την ιδέα για ένα show που θα είναι και σίριαλ και θα περιλαμβάνει και αυτοτελή επεισόδια, ένα μοντέλο που έγινε δημοφιλές τα επόμενα χρόνια και θα υιοθετήσουν και άλλοι δημιουργοί. Σήμερα, έχουμε συνηθίσει σε ιστορίες που τραβάνε για μία ολόκληρη σεζόν και μέσα τους βρίσκουμε επεισόδια με μικρή ή καμία σύνδεση με την κεντρική ιστορία, ιδιαίτερα στα franchises Whedonverse (Buffy the Vampire Slayer, Angel) και Arrowverse (Arrow, The Flash). Τα The X-Files από τον πάτο της τηλεθέασης και μέσα σε λίγες σεζόν, έφτασε να είναι ένα show που όλοι περίμεναν κολλημένοι στους δέκτες τους κάθε Παρασκευή που ξεκινούσε κάθε νέο επεισόδιο.

x-files Acey Harper/Getty Images
Ο δημιουργός της σειράς, Chris Carter (δεξιά), μαζί με τους πρωταγωνιστές David Duchovny και Gillian Anderson

Βοήθησε σε αυτό το χάρισμα και η χημεία που ανέπτυξαν οι δύο κύριοι πρωταγωνιστές, David Duchovny και Gillian Anderson; Φυσικά. Ήταν σύμπτωση που η επιτυχία της σειράς ξεκίνησε με την άνοδο και το ξεκίνημα της internet κουλτούρας; Αναμφισβήτητα. Κράταγε τους θεατές καθηλωμένους με κάθε νέο τέρας και απόκοσμο πλάσμα που εμφανιζόταν κάθε βδομάδα (monster of the week), κάτι που μπορεί να σήμαινε τρόμος και ανατριχίλες, ακόμα και κωμικές σκηνές. Μετά, σε αποζημίωνε με μεγάλες ιστορίες που ολοκληρώνονταν μέσα από πολλά επεισόδια.

Έπρεπε να κρατηθεί η ισορροπία. Οι παραφυσικές υποθέσεις έπρεπε να διαλευκανθούν μέσα σε ένα επεισόδιο και να δώσουν πειστικές απαντήσεις. Αλλιώς θα έμοιαζαν με άσχετα filler επεισόδια, με τον φόβο να χαθεί το ενδιαφέρον των τηλεθεατών πριν φτάσουμε στο αποκορύφωμα της κεντρικής πλοκής. Κάποια επεισόδια, δεν τα κατάφεραν καλά, αλλά συνολικά, οι αυτοτελείς ιστορίες των The X-Files ήταν οι αγαπημένες των φαν και αυτές που χαρακτήρισαν τη σειρά.

Επεισόδια σαν τα ‘Jose Chung’s From Outer Space’, ‘Bad Blood’, ‘Clyde Bruckman’s Final Repose’ και το διαβόητο ‘Home’, βλέπονται με μεγάλο ενδιαφέρον ακόμα και σήμερα. Ακόμα και με την αναβίωση της σειράς το 2016 και το 2018, ανάμεσα στα highlights ήταν  ‘monster of the week’ επεισόδια ‘Mulder and Scully Meet the Were-Monster’ και ‘The Lost Art Of Forehead Sweat’. Μπορείς να τα απολαύσεις, ακόμα και δεν έχεις δει ούτε ένα λεπτό από τη σειρά. Αυτά τα επεισόδια δεν ήταν το πρόβλημα. Η πλοκή της σειράς έγινε, κάποια στιγμή, τόσο πολύπλοκη που διατάραξε την ισορροπία και έδιωξε πολλούς τηλεθεατές μακριά.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο χαρισματικός Gary Oldman και οι σκοτεινοί δαίμονες της ζωής του

Φρικτές αναμνήσεις, κακοποίηση και πολύ αλκοόλ καταδυναστεύσαν για χρόνια τον Gary Oldman.

Γιατί η stalker του Baby Reindeer υπέγραφε σα να έχει iPhone;

Ένας ψυχολόγος εξηγεί για ποιο λόγο η Martha πληκτρολογούσε συνεχώς το μήνυμα 'Στάλθηκε από το iPhone μου'.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Το 'Μην Ανοίγεις Την Πόρτα" των Unboxholics έχει τέλεια μουσική

Τίποτα δεν είναι τυχαίο, καθότι η Kid Moxie υπογράφει το EP με τίτλο CLose To You.

Οι Behemoth, Testament και Prestilence έρχονται τον Ιούλιο στην Αθήνα

Στις 28 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Release Athens 2024.

Όσα περιμένουμε από τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά ήδη εδραίωσε τη θέση της ως μία από τις δημοφιλέστερες του Amazon Prime Video.

Γραφει Παυλος Κρουστης