Krapopolis, η σειρά animation του Fox που εξόργισε τους Έλληνες ομογενείς

Εμείς από την άλλη, δεν καταλαβαίνουμε την έκρηξή τους.

Δεν είναι εύκολο πολλές φορές να κατανοήσουμε το χιούμορ των υπόλοιπων ανθρώπων του πλανήτη. Οι διαφορετικές κουλτούρες συγκρούονται μεταξύ τους και στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, μια τηλεοπτική σειρά από τη άλλη άκρη του κόσμου -όπως το Krapopolis στην προκειμένη περίπτωση- μπορεί να κάνει κάποιους να αισθανθούν περίεργα, άβολα ή να προσβάλλει τις αξίες τους. Κάπως έτσι προσπαθεί επιτηδευμένα να προκαλέσει και να διεγείρει το καυστικό χιούμορ των νεότερων δημιουργών, όπως αυτό χαρακτηρίζεται από σειρές σαν το South Park, για παράδειγμα. 

Ο Dan Harmon δεν είναι νέος στο χώρο. Έχει στο ενεργητικό του τουλάχιστον δύο εξαιρετικά επιτυχημένες κωμικές σειρές, το Community και το Rick and Morty, που χαρακτηρίζονται απόακραίο χιούμορ, ειδικότερα στην περίπτωση του δεύτερου. Καταπιάνεται με κοινωνικά φαινόμενα και τα αποδομεί με παραδειγματική "καφρίλα", ορίζοντας νέα επίπεδα για το τι είναι τελικά επιτρεπτό στην τηλεόραση.

Κάπως έτσι έκανε και με την animated σειρά, Krapopolis, με την οποία αυτήν τη φορά κατάφερε -λόγω θεματολογίας- να εξοργίσει, πιο στοχευμένα, το ελληνικό κοινό.

Η Αρχαία Ελλάδα κατά τον Dan Harmon

H σειρά Krapopolis εκτυλίσσεται σε μια μυθική εκδοχή της Αρχαίας Ελλάδας και ακολουθεί μια προβληματική οικογένεια, με πρωταγωνιστή τον Tyrannis, βασιλιά της Krapopolis. H πόλη αυτή κατοικείται από ορδές βαρβάρων, αγέλες λυσσασμένων λύκων και εκδικητικούς θεούς. Ο Tyrannis θέλει να κάνει την πόλη φάρο του πολιτισμού, πράγμα που προκαλεί σύγχυση, επειδή κανείς δεν ξέρει τι είναι ο πολιτισμός. Και κάπως έτσι, έρχεται σε σύγκρουση με την οικογένειά του και τους συμπολίτες του.

Σε πρωταγωνιστικούς ρόλους έχουμε μεγάλα ονόματα, όπως τον Richard Ayoade των The IT Crowd και What We Do in the Shadows, και την Hannah Waddingham του Ted Lasso. Μικρότερες συμμετοχές έχουν κάνει και η Susan Sarandon, ο Steve Buscemi, o Ben Stiller και ο Dave Franco, ανάμεσα σε άλλους.

Οι αντιδράσεις

Στην απεικόνιση αυτή της Αρχαίας Ελλάδας, όπως ήταν στο μυαλό του Dan Harmon, έρχεται να αντιδράσει η AHEPA, η μεγαλύτερη οργάνωση ελληνοαμερικανικών αδελφοτήτων, η οποία εξέφρασε ιδιαίτερη δυσαρέσκεια και εναντίωση για τη σειρά.

Ο πρόεδρός της, Σάββας Τσίβικος, έγραψε επιστολή προς την Jean Guerin, εκτελεστική αντιπρόεδρο της Fox Entertainment, ζητώντας από το δίκτυο να σταματήσει την παραγωγή της σειράς, αναφέροντας πως είναι "υποτιμητική για τη συμβολή που προσέφεραν στον δυτικό πολιτισμό οι αρχαίοι Έλληνες".

Ο κ. Τσίβικος ζήτησε συνάντηση με τους παραγωγούς της σειράς, καθώς όπως αναφέρει "αυτή η σειρά επιτίθεται στην 5000χρονη ιστορία μας και υποτιμά το τι σημαίνει να είσαι καλός πολίτης. Μπορεί να φαίνεται χιουμοριστική σε κάποιους, αλλά σίγουρα δεν είναι οι αξίες, η ιστορία, η κληρονομιά με την οποία θα έπρεπε να είναι διαπιστευμένη η αρχαία Ελλάδα".

Όχι τόσο καλή όσο το Rick and Morty

Όπως αναφέρει το The Hollywood Reporter, "η σειρά αποτυπώνει έναν κόσμο που μπορείς να φανταστείς τον Rick και τον Morty να επισκέπτονται στην αρχή ενός επεισοδίου, αλλά όχι έναν κόσμο στον οποίο μπορείς να τους φανταστείς να θέλουν να περάσουν πολύ χρόνο", υποδηλώνοντας ότι δεν είναι στα ίδια ποιοτικά στάνταρ, που γνωρίζουμε από τις άλλες παραγωγές του Harmon. 

Παρά τις μέτριες κριτικές, το Krapopolis ανανεώθηκε τον Οκτώβριο του 2022, πριν από την πρεμιέρα της, για δεύτερη σεζόν. Τον Μάρτιο του 2023 ανανεώθηκε για τρίτη σεζόν πριν καν από την πρεμιέρα της πρώτης σεζόν. Η σειρά έκανε πρεμιέρα στις 24 Σεπτεμβρίου 2023.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι φοβόταν o Alfred Hitchcock

Και ο μέτρ του σασπένς είχε τις δικές του στιγμές αγωνίας.

Κι όμως, ο αριθμός τηλεφώνου στο Fallout είναι αληθινός

Αν μάλιστα τον καλέσεις, αυτό που ακούς είναι αρκετά τρομακτικό...

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Pierce Brosnan επιστρέφει ως κατάσκοπος στο θρίλερ In The Wind

Ένας μοναχικός, πρώην κατάσκοπος, βγαίνει από την κρυψώνα του με αφορμή τον αινιγματικό νέο γείτονά του.

Ο χαρισματικός Gary Oldman και οι σκοτεινοί δαίμονες της ζωής του

Φρικτές αναμνήσεις, κακοποίηση και πολύ αλκοόλ καταδυναστεύσαν για χρόνια τον Gary Oldman.

Γιατί η stalker του Baby Reindeer υπέγραφε σα να έχει iPhone;

Ένας ψυχολόγος εξηγεί για ποιο λόγο η Martha πληκτρολογούσε συνεχώς το μήνυμα 'Στάλθηκε από το iPhone μου'.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Το 'Μην Ανοίγεις Την Πόρτα" των Unboxholics έχει τέλεια μουσική

Τίποτα δεν είναι τυχαίο, καθότι η Kid Moxie υπογράφει το EP με τίτλο CLose To You.