Με το Mosaic ο Steven Soderbergh θέλει να αλλάξει την τηλεόραση

Θα τα καταφέρει; Εσύ αποφασίζεις.

Γράφει: Χριστίνα Φαραζή 16 Ιουνίου 2018

"Ένα τρωκτικό θα ήταν πιο έξυπνο στις επιλογές projects απ’ ό,τι ένα κινηματογραφικό στούντιο" είχε δηλώσει το 2013 ο Steven Soderbergh ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να παραιτηθεί από το σινεμά απαυδισμένος από την έλλειψη πρωτοτυπίας και να στραφεί στην τηλεόραση, όπου το έδαφος ήταν πιο γόνιμο για πειραματισμούς.

Τελικά ο 55χρονος Αμερικανός μέσα σ’ αυτή την πενταετία δεν παραιτήθηκε. Γύρισε ταινίες (Logan Lucky, Magic Mike XXL, μεταξύ άλλων), ασχολήθηκε με την τηλεόραση (The Knick, Red Oaks, The Girlfriend Experience, Godless). Κι αν η κινηματογραφική απειλή του ευτυχώς έμεινε στα λόγια, η τηλεοπτική υπόσχεσή του για το κάτι διαφορετικό πήρε σάρκα και οστά μέσα από το Mosaic, μια διαδραστική εμπειρία για το θεατή, μια ιστορία μυστηρίου που είναι mobile app και μίνι σειρά μαζί. Πρωταγωνίστρια είναι η Sharon Stone στο ρόλο μιας συγγραφέα παιδικών βιβλίων που δολοφονείται σε ένα χειμερινό θέρετρο στη Γιούτα. Κι εδώ είναι που αναλαμβάνει δράση ο θεατής επιλέγοντας ο ίδιος τον τρόπο με τον οποίο θα φτάσει στην εξιχνίαση του μυστηρίου του φόνου. Μέσα από το app που έχει στο smartphone του καλείται να επιλέξει πώς θέλει να συνεχίσει να παρακολουθεί την πλοκή, να διαλέξει τον ήρωα που προτιμά, αυτόν που θα του αφηγηθεί την ιστορία από το δικό του πρίσμα. Ακόμα, έχει τη δυνατότητα να κάνει flashback ή flash forward, να κάνει διάλειμμα για να διαβάσει ένα σημαντικό έγγραφο ή να μελετήσει το χάρτη της περιοχής ή απλά να εστιάσει την προσοχή του σε ό,τι τον ιντριγκάρει περισσότερο στην υπόθεση της δολοφονίας. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι ο θεατής έχει τη δύναμη να ελέγξει τις αποφάσεις του ήρωα που έχει επιλέξει ή να επηρεάσει την επίλυση του μυστηρίου και να καθορίσει ποιος τελικά είναι ο δολοφόνος. Η εξέλιξη της ιστορίας είναι προδιαγεγραμμένη, παρομοίως και η κατάληξή της, που δεν επιδέχεται παρέμβαση.

Προσωπικό στοίχημα του πάντα ανήσυχου Soderbergh και τηλεοπτικό πείραμα του ΗΒΟ, το Mosaic είναι αναμφίβολα ό,τι πιο ενδιαφέρον και μη τετριμμένο –όσον αφορά τον επαναστατικό τρόπο αφήγησής του– κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στο αχανές τηλεοπτικό τοπίο, που μας βομβαρδίζει σχεδόν καθημερινά με νέες σειρές, αλλά και με ένα περιεχόμενο που ως επί το πλείστον πάντα κάτι έχει να μας θυμίζει. Αν τώρα θα καταφέρει να ξεχωρίσει και να φέρει την επανάσταση στην τηλεόραση, ο χρόνος θα δείξει και οι προθέσεις του κοινού. Και όπως θα έλεγε κι ένας παλιός δικός μας γνώριμος, "εσύ αποφασίζεις!". Steven, ο Γιάννης Βούρος είναι υπερήφανος.

Το Mosaic σε αριθμούς

•3 χρόνια διήρκεσε η προετοιμασία του.

•500 σελίδες σεναρίου έγραψε ο Ed Solomon.

•6 επεισόδια γύρισε ο Steven Soderbergh.

•7,5 ώρες είναι η συνολική διάρκεια της σειράς.

•20 εκατ. δολάρια κόστισε η παραγωγή του στο HBO.

•14 πατέντες ευρεσιτεχνίας για την τεχνολογία πίσω από τη διαδραστική εμπειρία αφήγησης κατέθεσε η εταιρεία PodOp, που σχεδίασε την εφαρμογή για iOS.

Αντί για κάμερα, κινητό

Ακολουθώντας το επιτυχημένο παράδειγμα του Sean Baker με το Tangerine, ο Steven Soderbergh αποφάσισε να γυρίσει ταινία με το iPhone του. Ο λόγος για το Unsane, ένα ψυχολογικό θρίλερ για μια γυναίκα που εισάγεται παρά τη θέλησή της σε ψυχιατρείο, με πρωταγωνίστρια την Claire Foy (The Crown). 

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Tv

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Μιλήσαμε με τον άνθρωπο που γύρισε γύρω από τη Γη 2.600 φορές

Όλα όσα μάθαμε για τη ζωή στο διάστημα, για τη διαφορά φόβου και κινδύνου και για τη σειρά του BBC Earth "Astronauts: Toughest Job in the Universe" Ο από τον αστροναύτη Chris Hadfield.

Athens Dark: Ζουν βαμπίρ στην Αθήνα;

Οι άνθρωποι πίσω από το Athens Dark του Netwix μιλούν για την πρώτη web σειρά τρόμου made in Greece.