Με το Mosaic ο Steven Soderbergh θέλει να αλλάξει την τηλεόραση

Θα τα καταφέρει; Εσύ αποφασίζεις.

"Ένα τρωκτικό θα ήταν πιο έξυπνο στις επιλογές projects απ’ ό,τι ένα κινηματογραφικό στούντιο" είχε δηλώσει το 2013 ο Steven Soderbergh ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να παραιτηθεί από το σινεμά απαυδισμένος από την έλλειψη πρωτοτυπίας και να στραφεί στην τηλεόραση, όπου το έδαφος ήταν πιο γόνιμο για πειραματισμούς.

Τελικά ο 55χρονος Αμερικανός μέσα σ’ αυτή την πενταετία δεν παραιτήθηκε. Γύρισε ταινίες (Logan Lucky, Magic Mike XXL, μεταξύ άλλων), ασχολήθηκε με την τηλεόραση (The Knick, Red Oaks, The Girlfriend Experience, Godless). Κι αν η κινηματογραφική απειλή του ευτυχώς έμεινε στα λόγια, η τηλεοπτική υπόσχεσή του για το κάτι διαφορετικό πήρε σάρκα και οστά μέσα από το Mosaic, μια διαδραστική εμπειρία για το θεατή, μια ιστορία μυστηρίου που είναι mobile app και μίνι σειρά μαζί. Πρωταγωνίστρια είναι η Sharon Stone στο ρόλο μιας συγγραφέα παιδικών βιβλίων που δολοφονείται σε ένα χειμερινό θέρετρο στη Γιούτα. Κι εδώ είναι που αναλαμβάνει δράση ο θεατής επιλέγοντας ο ίδιος τον τρόπο με τον οποίο θα φτάσει στην εξιχνίαση του μυστηρίου του φόνου. Μέσα από το app που έχει στο smartphone του καλείται να επιλέξει πώς θέλει να συνεχίσει να παρακολουθεί την πλοκή, να διαλέξει τον ήρωα που προτιμά, αυτόν που θα του αφηγηθεί την ιστορία από το δικό του πρίσμα. Ακόμα, έχει τη δυνατότητα να κάνει flashback ή flash forward, να κάνει διάλειμμα για να διαβάσει ένα σημαντικό έγγραφο ή να μελετήσει το χάρτη της περιοχής ή απλά να εστιάσει την προσοχή του σε ό,τι τον ιντριγκάρει περισσότερο στην υπόθεση της δολοφονίας. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι ο θεατής έχει τη δύναμη να ελέγξει τις αποφάσεις του ήρωα που έχει επιλέξει ή να επηρεάσει την επίλυση του μυστηρίου και να καθορίσει ποιος τελικά είναι ο δολοφόνος. Η εξέλιξη της ιστορίας είναι προδιαγεγραμμένη, παρομοίως και η κατάληξή της, που δεν επιδέχεται παρέμβαση.

Προσωπικό στοίχημα του πάντα ανήσυχου Soderbergh και τηλεοπτικό πείραμα του ΗΒΟ, το Mosaic είναι αναμφίβολα ό,τι πιο ενδιαφέρον και μη τετριμμένο –όσον αφορά τον επαναστατικό τρόπο αφήγησής του– κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στο αχανές τηλεοπτικό τοπίο, που μας βομβαρδίζει σχεδόν καθημερινά με νέες σειρές, αλλά και με ένα περιεχόμενο που ως επί το πλείστον πάντα κάτι έχει να μας θυμίζει. Αν τώρα θα καταφέρει να ξεχωρίσει και να φέρει την επανάσταση στην τηλεόραση, ο χρόνος θα δείξει και οι προθέσεις του κοινού. Και όπως θα έλεγε κι ένας παλιός δικός μας γνώριμος, "εσύ αποφασίζεις!". Steven, ο Γιάννης Βούρος είναι υπερήφανος.

Το Mosaic σε αριθμούς

•3 χρόνια διήρκεσε η προετοιμασία του.

•500 σελίδες σεναρίου έγραψε ο Ed Solomon.

•6 επεισόδια γύρισε ο Steven Soderbergh.

•7,5 ώρες είναι η συνολική διάρκεια της σειράς.

•20 εκατ. δολάρια κόστισε η παραγωγή του στο HBO.

•14 πατέντες ευρεσιτεχνίας για την τεχνολογία πίσω από τη διαδραστική εμπειρία αφήγησης κατέθεσε η εταιρεία PodOp, που σχεδίασε την εφαρμογή για iOS.

Αντί για κάμερα, κινητό

Ακολουθώντας το επιτυχημένο παράδειγμα του Sean Baker με το Tangerine, ο Steven Soderbergh αποφάσισε να γυρίσει ταινία με το iPhone του. Ο λόγος για το Unsane, ένα ψυχολογικό θρίλερ για μια γυναίκα που εισάγεται παρά τη θέλησή της σε ψυχιατρείο, με πρωταγωνίστρια την Claire Foy (The Crown). 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

To Oldboy γίνεται σειρά από τον Park Chan-wook

Ο δημιουργός της κορεατικής ταινίας του 2003 επανέρχεται με την τηλεοπτική εκδοχή της.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Νέο trailer για το 'Εκατό Χρόνια Μοναξιά' του Gabriel García Márquez στο Netflix

Το παγκόσμιο best seller έγινε σειρά και αυτές είναι οι πρώτες εικόνες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Στο Orlando Bloom: To the Edge, ο Orlando Bloom φτάνει στα άκρα

Από τις αρχές της καριέρας του μέχρι σήμερα, ο Bloom φαίνεται πως δε φοβάται να εκτεθεί στον κίνδυνο.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Στo Civil War του Alex Garland ξεσπά ένας επικός πόλεμος

H Kirsten Dunst και ο Nick Offerman πρωταγωνιστούν στο Civil War, τη νέα ταινία του σκηνοθέτη του Ex Machina.

Γραφει Γιαννης Σπανος

10+1 τέλειες σειρές που βασίζονται σε ταινίες

Με αφορμή το Ripley του Netfilx, ρίχνουμε μια ματιά στις σειρές που άντλησαν έμπνευση από τον κινηματογράφο.

Γραφει Παυλος Κρουστης