Πώς οι ιστορίες του Truman Capote στο Esquire κατέστρεψαν τη ζωή του

Στο Feud: Capote vs. the Swans βλέπεις ένα μέρος αυτής της απίθανης ιστορίας.

Γράφει: Παύλος Κρούστης 05 Φεβρουαρίου 2024

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη προδοσία από εκείνη που συντελείται μεταξύ φίλων. Η νέα σειρά του FX, Feud: Capote vs. the Swans, που δημιούργησε ο Ryan Murphy, διεισδύει στη διάλυση της παρέας του διάσημου συγγραφέα Truman Capote, μιας συμμαχίας ισχυρών κοσμικών της Νέας Υόρκης.

Τι συνέβη λοιπόν; Ο Capote, ο οποίος έγραψε τα Breakfast at Tiffany's και In Cold Blood, πάλευε να γράψει το επόμενο μυθιστόρημά του, μέχρι που άρχισε να διερευνά τις ζωές των φίλων του. Ο στενός κύκλος του Capote περιελάμβανε μια ομάδα πλούσιων, καλά δικτυωμένων γυναικών, όπως η Barbara "Babe” Paley, η Gloria Guinness, η Marella Agnelli, η Slim Hayward, η Pamela Churchill, η C.Z. Guest και η Lee Radziwill (η αδελφή της Jackie Kennedy). Φαντάσου την έκπληξή τους όταν ο Capote δημοσίευσε το La Côte Basque, 1965 στο αμερικανικό Esquire, το οποίο περιείχε λεπτομέρειες για την προσωπική τους ζωή.

Η συνεργασία του με το Esquire

Πέρα από τον Ernest Hemingway, ο Capote ήταν ο πιο αναγνωρίσιμος αμερικανός συγγραφέας του 20ού αιώνα. Η απόλυτη στιγμή της καριέρας του ήρθε το 1966 με το μπεστ σέλερ, In Cold Blood. Ο Capote στο μεταξύ, δεν ήταν ποτέ τακτικός συνεργάτης του Esquire, αν και το 1958 η νουβέλα του, Breakfast at Tiffany's, το πιο διάσημο μυθιστόρημά του, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό. Αρχικά προοριζόταν για το Harper's Bazaar αλλά δεν προχώρησε μετά από μια αλλαγή στη διεύθυνση -οι νέοι συντάκτες θεώρησαν ότι το έργο ήταν πολύ τολμηρό. Κατά τύχη λοιπόν, κατέληξε στην "αγκαλιά" του Esquire.

Ο Capote δημοσίευσε μερικά μικρά κομμάτια μετά από αυτό, ανάμεσα στα οποία ήταν και μια ωδή στον ποιητή Ezra Pound, με συνοδευτικό πορτρέτο του Richard Avedon. Γιατί, όμως, το Answered Prayers του Capote κατέληξε στο Esquire και όχι σε κάποιο άλλο μέσο, όπως στο New Yorker, για παράδειγμα; Ο φίλος και συνεργάτης του, Dotson Rader, ο οποίος επίσης είχε συνεργασία με το Esquire, είχε δηλώσει τα εξής: "Ο Truman εκείνη την εποχή ανησυχούσε πολύ για τη γήρανση του κοινού του και ήθελε να μπει σε ένα περιοδικό που είχε νεανικότερο αναγνωστικό κοινό".

"Γνωρίζαμε ότι το New Yorker το είχε απορρίψει", αναφέρει σήμερα στο αμερικανικό Esquire ο τότε πρόεδρος των εκδόσεων, Gilbert Chapman. "Ήταν πολύ αμφιλεγόμενο, όπως θυμάμαι. Ούτε το εταιρικό μας συμβούλιο ήθελε να το δημοσιεύσει το Esquire, αλλά ο Don Erickson και εγώ υποστηρίξαμε την άποψή μας. Σκέφτηκα ότι θα έφερνε λίγη προσοχή στο Esquire, την οποία χρειαζόταν απεγνωσμένα εκείνες τις ημέρες. Ιδιαίτερα από τους διαφημιστές". Τα χρήματα δεν έβλαψαν, επίσης. Το Esquire προσέφερε στον Capote 25.000 δολάρια για το La Côte Basque, 1965, τα περισσότερα χρήματα που είχε δώσει ποτέ το περιοδικό για κάποια ιστορία μέχρι τότε.

Όταν όλα πήγαν στραβά

Ο Capote ένιωσε την πίεση των δικών του μεγάλων προσδοκιών. Μιλούσε για το Answered Prayers από το 1958, αλλά υπήρχε μόνο στο μυαλό του. Όταν ο συντάκτης μυθοπλασίας του Esquire, Gordon Lish, προσέγγισε τον Capote για να συνεισφέρει κάτι στο περιοδικό, ο Capote συμφώνησε. Είχε να δημοσιεύσει κάτι σημαντικό από το In Cold Blood, όταν έγραψε το Mojave σε διάστημα αρκετών εβδομάδων εστιασμένης συγκέντρωσης στις αρχές του 1975. Καταβεβλημένος από το άγχος, έβαλε τον συντάκτη του Esquire, Don Erickson, να πετάξει στο Key West (όπου εργαζόταν) για να το διαβάσει αυτοπροσώπως. Ο Capote κάθισε δίπλα στην πισίνα, κοιτάζοντας τον Erickson, καθώς ο συντάκτης διάβαζε την ιστορία.

O Truman CapoteSlim Aarons/Hulton Archive/Getty Images

Αφού το κομμάτι έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής από τους κριτικούς, η νευρικότητα του Capote εξαφανίστηκε. Προς μεγάλη χαρά και έκπληξη του Esquire, ο Capote προσέφερε περισσότερα κείμενα. "Σταθήκαμε στα πόδια μας έκπληκτοι που καταφέραμε να πάρουμε από τον Truman Capote αυτό που άλλοι άνθρωποι δεν είχαν καταφέρει να πάρουν για τόσο πολύ καιρό", είπε ο Lish στον βιογράφο του Capote, Gerald Clarke.

Αμέσως μετά, ακολούθησε η "βόμβα", το La Côte Basque, 1965.

Το καλοκαίρι του 1975, ο Capote πήγε τον Clarke στο σπίτι της Gloria Vanderbilt και του Wyatt Cooper στο Λονγκ Άιλαντ για να κολυμπήσουν, ενώ το ζευγάρι έκανε διακοπές στην Ευρώπη. Ο Capote επέπλεε σε ένα στρώμα στην πισίνα, ενώ ο φίλος του διάβαζε. Ο Clarke αποκρυπτογράφησε μερικά από τα πραγματικά γεγονότα πίσω από τη μυθοπλασία και ο Capote τον ενημέρωσε για τα υπόλοιπα. Ο Clarke προειδοποίησε τον Capote ότι οι φίλοι του δεν θα ήταν ευχαριστημένοι με την ιστορία. "Όχι, είναι πολύ χαζοί", είπε ο Capote. "Δεν θα ξέρουν ποιοι είναι".

Φυσικά, έκανε τεράστιο λάθος, καθώς η αντίδραση ορισμένων από τους "Κύκνους" (έτσι ονόμαζε τους κοσμικούς φίλους του) ήταν άμεση και αποφασιστική. Ακόμα και οι φίλοι-συγγραφείς του Capote, όπως ο Kurt Vonnegut και ο Norman Mailer, έμειναν έκπληκτοι. "Ποτέ δεν θα πίστευα ότι θα ήταν τόσο απρόσεκτος -όχι τολμηρός, αλλά απερίσκεπτος", είπε ο Mailer. "Τον είχα δει να είναι τολμηρός, ήταν τολμηρός σε όλη του τη ζωή, αλλά όχι απερίσκεπτος". Ο William Styron το βρήκε ανεξήγητο. "Οι συγγραφείς δεν χρειάζεται να καταστρέφουν τις φιλίες τους με ανθρώπους για να γράψουν. Μου φάνηκε ότι ήταν μια πράξη εσκεμμένης καταστροφής".

Esquire US - Nov 1975Esquire US

Το τεύχος που εξαντλήθηκε

Το La Côte Basque, 1965 εμφανίστηκε στο τεύχος Νοεμβρίου 1975 του Esquire -που κυκλοφόρησε στις αρχές Οκτωβρίου- αλλά οι συντάκτες του περιοδικού δεν εκτίμησαν πλήρως το μέγεθος του έργου, μέχρι που ο Smith παρουσίασε τις λεπτομέρειες του ποιος ήταν ποιος.

Το τεύχος του Νοεμβρίου 1975 ήταν το μοναδικό του Esquire που εξαντλήθηκε εντελώς, πράγμα ανήκουστο. Ο Chapman λέει σήμερα στο αμερικανικό Esquire τα εξής: "Κάποιος πολύ έξυπνος στο Esquire -και δεν ήμουν εγώ- έκανε μια συμφωνία με το ειδησεογραφικό σωματείο να μην καταστρέψει τα επιστρεφόμενα αντίτυπα από το περίπτερο, όπως συνηθιζόταν, αλλά να τα στείλει πίσω στο Esquire. Ο κόσμος ερχόταν στο γραφείο και ζητούσε αντίγραφα. Ήμουν ενθουσιασμένος με αυτό που έκανε για το περιοδικό. Για ένα διάστημα, δεν ξέρω για πόσο, οι συνδρομές αυξήθηκαν, οι πωλήσεις στο περίπτερο αυξήθηκαν. Ήταν μια μεγάλη ώθηση".

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι φοβόταν o Alfred Hitchcock

Και ο μέτρ του σασπένς είχε τις δικές του στιγμές αγωνίας.

Κι όμως, ο αριθμός τηλεφώνου στο Fallout είναι αληθινός

Αν μάλιστα τον καλέσεις, αυτό που ακούς είναι αρκετά τρομακτικό...

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Pierce Brosnan επιστρέφει ως κατάσκοπος στο θρίλερ In The Wind

Ένας μοναχικός, πρώην κατάσκοπος, βγαίνει από την κρυψώνα του με αφορμή τον αινιγματικό νέο γείτονά του.

Ο χαρισματικός Gary Oldman και οι σκοτεινοί δαίμονες της ζωής του

Φρικτές αναμνήσεις, κακοποίηση και πολύ αλκοόλ καταδυναστεύσαν για χρόνια τον Gary Oldman.

Γιατί η stalker του Baby Reindeer υπέγραφε σα να έχει iPhone;

Ένας ψυχολόγος εξηγεί για ποιο λόγο η Martha πληκτρολογούσε συνεχώς το μήνυμα 'Στάλθηκε από το iPhone μου'.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Το 'Μην Ανοίγεις Την Πόρτα" των Unboxholics έχει τέλεια μουσική

Τίποτα δεν είναι τυχαίο, καθότι η Kid Moxie υπογράφει το EP με τίτλο CLose To You.