Από το Sicario έως το Yellowstone, όλα τα γουέστερν του Taylor Sheridan

Αν σηκώσεις κάποια πέτρα στο Χόλιγουντ σήμερα, πιθανώς να βρεις κάποια σειρά ή ταινία του Taylor Sheridan από κάτω.

Υπάρχει κάποιος σεναριογράφος πιο παραγωγικός από τον Taylor Sheridan στις μέρες μας; Θα στοιχηματίζαμε το ράντσο μας ότι η απάντηση είναι όχι. Αν είχαμε ράντσο δηλαδή.  Κατά την τελευταία δεκαετία, ο 53χρονος δημιουργός έχει διοχετεύσει την αστείρευτη δημιουργικότητά του σε μερικά από τα πιο δημοφιλή έργα του σύγχρονου Χόλιγουντ.

Κατά τη δεκαετία του 2010, ο Sheridan ανέλαβε ένα πολύ μεγαλύτερο έργο: να επαναφέρει το γουέστερν στις τηλεοπτικές οθόνες. Τα κατάφερε με το Yellowstone, που τελικά έγινε η σειρά με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση στην καλωδιακή τηλεόραση. Φυσικά, ο Sheridan δε σταμάτησε εκεί κι έτσι έχουμε τα Special Ops: Lioness, Mayor of Kingstown, Lawmen: Bass Reeves, και Tulsa King, ανάμεσα σε άλλα.

Το Yellowstone επιστρέφει αυτό το φθινόπωρο και σκεφτήκαμε ότι ήταν καιρός να κατατάξουμε κάθε έργο του Taylor Sheridan, από το χειρότερο στο καλύτερο. 

14) Those Who Wish Me Dead

Η Angelina Jolie πρωταγωνιστεί ως πυροσβέστης σε αυτήν την ταινία του 2021, που ακολουθεί ένα παιδί, το οποίο τρέχει να ξεφύγει από δολοφόνους που θέλουν να τον σκοτώσουν. Ευτυχώς, ο Sheridan έχει τόσα πολλά έργα που δεν πειράζει αν δεν έχεις ακούσει καν γι' αυτό.

13) No Remorse

Οι κριτικοί δεν έδειξαν την αγάπη τους σε αυτήν την προσαρμογή του Sheridan στον Tom Clancy, αλλά στο Without Remorse εξακολουθούσε να πρωταγωνιστεί ο φανταστικός Michael B. Jordan και η Jodie Turner-Smith του Queen & Slim. Το έργο βρισκόταν υπό ανάπτυξη για πάνω από 20 χρόνια -τα δικαιώματα του μυθιστορήματος αγοράστηκαν το 1993.

12) The Last Cowboy

Μόνο τα μεγάλα κεφάλια του Sheridan μπορεί να το γνωρίζουν αυτό, αλλά ο δημιουργός του Yellowstone ξεκίνησε στην πραγματικότητα μια σειρά διαγωνισμού ιππασίας στο CMT, με τίτλο The Last Cowboy. Είναι αρκετά διασκεδαστική για τους νεοεισερχόμενους στο άθλημα, ενώ παρέχει και τεχνικές λεπτομέρειες για όσους είναι πιο έμπειροι. Παρόλα αυτά, η σειρά θα μπορούσε να περιλαμβάνει πολύ λιγότερα λόγια και πολύ περισσότερη ιππασία.

11) Sicario: Day of the Soldado

Ο Josh Brolin ήταν ο βασιλιάς του κόσμου όταν αυτό το sequel του Sicario έκανε το ντεμπούτο του το 2018, πρωταγωνιστώντας τόσο στο Deadpool 2 όσο και στο Avengers: Infinity War την ίδια χρονιά. Παρόλο που το Day of the Soldado δεν έφτασε την αρχική ταινία, εξακολουθεί να είναι ένα must-watch για τους fans του Sicario.

10) Wind River

Το Wind River καθιέρωσε τη συνεργασία μεταξύ του Sheridan και του Jeremy Renner, αλλά ήταν σαφές από αυτή τη δεύτερη ταινία της καριέρας του ότι ο συγγραφέας του Yellowstone βίωσε μια μικρή "πτώση της δεύτερης ταινίας". Η ιστορία, η οποία παρακολουθεί τη δυσχερή θέση των ιθαγενών γυναικών στην Αμερική, ένα θέμα που θα εξερευνάται πολύ πιο διεξοδικά σε σειρές όπως το 1923.

09) Mayor of Kingstown

Αν και ο Jeremy Renner ηγείται αυτού του δράματος με τσαγανό, το Mayor of Kingstown ίσως είναι η πιο αδύναμη σειρά του Sheridan μέχρι στιγμής. Τα κομμάτια με τον Renner να μεσολαβεί για συμφωνίες μεταξύ των συμμοριών της πόλης και του τεράστιου συστήματος φυλακών της είναι αρκετά ενδιαφέροντα, αλλά πολύς χρόνος ξοδεύεται στην απαίσια, σωματική κακοποίηση της γυναίκας του δημάρχου.

08) Tulsa King

Ο Sylvester Stallone ήταν η τέλεια επιλογή για αυτή την παράξενη σειρά που στέλνει έναν μαφιόζο της Νέας Υόρκης -ο οποίος μόλις βγήκε από τη φυλακή- στην Οκλαχόμα για να βγάλει μερικά έξτρα χρήματα για την οικογένεια. Φυσικά, δεν υπάρχουν πολλά πράγματα να κάνει κανείς στην Tulsa, αλλά ο Stallone τα καταφέρνει.

07) Hell or High Water

Στην πιο διάσημη ταινία του Sheridan, Hell or High Water, πρωταγωνιστούν οι Chris Pine και Ben Foster ως δύο ληστές τραπεζών που διαφεύγουν από τους αστυνόμους του Τέξας. Συγκέντρωσε επίσης μια υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου. Και το Yellowstone πήρε το πράσινο φως από την Paramount μόλις έναν χρόνο αργότερα, άρα ίσως έπαιξε τον ρόλο του.

06) 1923

Είναι δύσκολο να κρίνουμε πλήρως το 1923, αφού βρισκόμαστε στη μέση της ιστορίας των δύο σεζόν του, αλλά η δεύτερη spin-off σειρά του Yellowstone έφερε πραγματικά μια τρελή ποσότητα περιεχομένου. Ο Spencer Dutton του Brandon Sklenar πολεμάει λιοντάρια στην Αφρική και αψηφεί την ανοιχτή θάλασσα. Έχουμε επίσης τον  Harrison Ford και την Helen Mirren στο ράντσο του Dutton. Τι τρελή ιδέα... και πολλά συγχαρητήρια στον Sheridan που την έφερε εις πέρας.

05) Special Ops: Lioness

Βασισμένο σε ένα πραγματικό μυστικό πρόγραμμα της CIA, το Lioness μπήκε σε εντελώς νέα εδάφη για τον Sheridan. Προηγουμένως, κάθε σειρά ακολουθούσε έναν κλασικό Αμερικανό καουμπόη που δρούσε σε μια διαφορετική πόλη. Το Lioness έχει την ίδια αίσθηση με κάτι σαν το Mayor in Kingstown -ότι εξετάζει προσεκτικά την αμερικανική πολιτική με έναν τρόπο που συνήθως κανείς δεν φεύγει νικητής. Αλλά ήταν επίσης μια ωραία ευκαιρία για να δούμε τον Sheridan να κάνει κάτι πιο επικεντρωμένο στις γυναίκες.

04) Lawmen: Bass Reeves

Ο David Oyelowo είναι φανταστικός στο Lawmen: Bass Reeves, το οποίο βασίζεται σε έναν πραγματικό θρυλικό άνθρωπο του νόμου. Παρόλο που η σειρά έχασε το δρόμο της προς το τέλος, ο Oyelowo υποδύθηκε τον πρώτο μαύρο βοηθό αστυνόμο των ΗΠΑ στη Δύση με το είδος του σεβασμού και της ευλάβειας που άξιζε σε αυτόν τον ξεχασμένο ήρωα.

03) Sicario

Η πρώτη ταινία που "έφτιαξε" τον Taylor Sheridan ως έναν από τους πιο περιζήτητους σεναριογράφους της εποχής του, το Sicario ακολουθεί τον Josh Brolin ως αξιωματικό της CIA που συνεργάζεται με μια πράκτορα του FBI (Emily Blunt) και έναν εκδικητικό δολοφόνο (Benicio del Toro) για να συλλάβουν έναν επικίνδυνο υπολοχαγό του καρτέλ της Σονόρα.

02) 1883

Ο Sam Elliott θα ηγηθεί αυτής της μίνι spin-off σειράς του Yellowstone, μαζί με τους αστέρες της country, Tim McGraw και Faith Hill. Ακολουθώντας τους πρώτους Dutton στην Αμερική, καθώς ταξιδεύουν στο μονοπάτι του Όρεγκον και εγκαθίστανται στη Μοντάνα, είναι το ιδανικό prequel για τους οπαδούς του Yellowstone.

01) Yellowstone

Tο Yellowstone δημιούργησε μια τηλεοπτική αυτοκρατορία που αναπτύχθηκε από μια κατεστραμμένη οικογένεια της Μοντάνα για να γίνει το πιο δημοφιλές δράμα στην καλωδιακή τηλεόραση. Ο Kevin Costner κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερου ηθοποιού σε τηλεοπτικό δράμα την περασμένη χρονιά και ακόμη και το δευτερεύον καστ της σειράς διατηρεί φανατικούς θαυμαστές. Σειρές όπως το Yellowstone ουσιαστικά επανέφεραν το αμερικανικό γουέστερν στην καλωδιακή τηλεόραση, αναγκάζοντας κάθε επίδοξο ηθοποιό να έχει τουλάχιστον μία φωτογραφία με καουμπόικο καπέλο.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr