Η αληθινή ιστορία πίσω από το Shōgun

Η νέα συναρπαστική σειρά του Disney+ βασίζεται σε πραγματικά ιστορικά γεγονότα.

Μεγάλο μέρος της αφήγησης στο Shōgun, της νέας σειράς του Disney+, βασίζεται στις πραγματικές μάχες για την εξουσία στην Ιαπωνία του 17ου αιώνα. Ο συγγραφέας James Clavell συνδύασε ιστορικά στοιχεία με έξυπνο τρόπο στο μυθιστόρημά του, διαμορφώνοντας μια συναρπαστική ιστορία, με επίκεντρο το ταξίδι του πρώτου Άγγλου στην Ιαπωνία.

Αυτό το λογοτεχνικό αριστούργημα δημιούργησε μια αγαπημένη μίνι σειρά το 1980, που συνέπεσε με την έξαρση της δυτικής γοητείας για το σούσι, ένα πολιτιστικό φαινόμενο που πολλοί συνέδεσαν με τη δημοτικότητα της σειράς.

Παρά την αγγλική καταγωγή του Clavell, η αφήγησή του εξωραΐζει την άφιξη του John Blackthorne στην Ιαπωνία και τη βαθιά επίδρασή του στο Σογκουνάτο Τοκουγκάβα. Παρά αυτές τις δημιουργικές ελευθερίες, πολυάριθμοι χαρακτήρες και γεγονότα στο Shōgun έχουν τις ρίζες τους στην ιστορική αλήθεια. Η σειρά του Disney+, η οποία έκανε πρεμιέρα με δύο καθηλωτικά επεισόδια, έχει ήδη αποσπάσει εγκωμιαστικά σχόλια, με τον Hiroyuki Sanada στον ρόλο του λόρδου Toranaga και τον Cosmo Jarvis στον ρόλο του αινιγματικού John Blackthorne.

Ένα κενό στην εξουσία

Η σειρά εκτυλίσσεται με φόντο τον θάνατο του Toyotomi Hideyoshi, του δεύτερου "Μεγάλου Ενοποιητή της Ιαπωνίας". Ο θάνατος του Hideyoshi πυροδοτεί ένα κενό εξουσίας, ωθώντας πέντε άρχοντες να διεκδικήσουν τον πολυπόθητο τίτλο του Shōgun, του de facto κυβερνήτη της Ιαπωνίας.

Μετά το θάνατο του Hideyoshi, ο Tokugawa Ieyasu, ο οποίος στη σειρά ονομάζεται Yoshii Toranaga και τον υποδύεται ο Sanada, αναδεικνύεται σε κεντρική φιγούρα. Με στρατηγική δεινότητα, ο Tokugawa ελίσσεται μέσα από την πολιτική αναταραχή, εξασφαλίζοντας τελικά τα ηνία του Σογκουνάτου μετά από αποφασιστικές νίκες, συμπεριλαμβανομένης της κρίσιμης μάχης της Σεκιγκαχάρα.

Κεντρικό ρόλο στην άνοδο του Tokugawa παίζει η συνάντησή του με τον William Adams, τον πρώτο Άγγλο που πατάει το πόδι του στην Ιαπωνία. Η τεχνογνωσία του Adams στη δυτική ναυσιπλοΐα και ναυπηγική κερδίζει τον θαυμασμό του Tokugawa, γεγονός που του χαρίζει σημαντικό ρόλο ως έμπιστο σύμβουλο και επίσημο διερμηνέα του Shōgun.

Οι διαφορές της σειράς

Ενώ οι αφηγηματικές ωραιοποιήσεις του Clavell, όπως η προσθήκη του John Blackthorne, προσδίδουν δραματικό "αέρα" στη σειρά, ο πυρήνας της ανόδου του Tokugawa παραμένει ριζωμένος στα ιστορικά γεγονότα. Η στρατιωτική ανδρεία και η στρατηγική οξυδέρκεια του Tokugawa διαμορφώνει την πορεία της ιστορίας.

Ωστόσο, οι αφηγηματικές ανατροπές του Clavell, συμπεριλαμβανομένης της πολύπλοκης σχέσης του Blackthorne με την Toda Mariko, την οποία υποδύεται η Anna Sawai, εισάγουν μια συναρπαστική δυναμική στην ιστορία. Παρά τις αποκλίσεις από την ιστορική ακρίβεια, η ουσία της βασιλείας του Tokugawa και η συμμαχία του με τον Adams συντονίζονται με τις ιστορικές αναφορές.

Η φιλία του Tokugawa με τον Adams

Πράγματι, ο Tokugawa και ο Adams δημιούργησαν μια γνήσια φιλία, η οποία χαρακτηρίστηκε από αμοιβαίο σεβασμό. Η επιρροή του Adams επεκτάθηκε πέρα από τη διπλωματία, κερδίζοντας τον αξιοσέβαστο τίτλο του σαμουράι, μια απόδειξη του δεσμού μεταξύ Ανατολής και Δύσης κατά τη διάρκεια μιας μεταμορφωτικής εποχής στην ιαπωνική ιστορία.

Καθώς εκτυλίσσεται το Shōgun, οι θεατές παρακολουθούν ένα συναρπαστικό ιστορικό δράμα με δημιουργική αφήγηση, που ρίχνει φως σε ένα κομβικό κεφάλαιο του παρελθόντος της Ιαπωνίας.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr