Η Amy Adams στο Sharp Objects είναι έτοιμη για το πρώτο της Emmy

Η νέα σειρά μυστηρίου του HBO θυμίζει περισσότερο True Detective παρά Big Little Lies και δεν θα μπορούσε να υπάρξει χωρίς την πρωταγωνίστριά της.

Οι προσδοκίες δεν θα μπορούσαν να είναι υψηλότερες για το πολυαναμενόμενο Sharp Objects, που ξεκίνησε να προβάλλεται πριν λίγες ημέρες (8 Ιουλίου) στη μικρή οθόνη. Πίεση για να είναι η καλύτερη σειρά του καλοκαιριού, πίεση για να είναι η σειρά το ίδιο καλή με το best seller βιβλίο της Gillian Flynn -αποτελεί τηλεοπτική μεταφορά του- πίεση για να λάβει επιτέλους η Amy Adams την αναγνώριση που -δικαιωματικά- της αξίζει στα επόμενα βραβεία Emmy. Πίεση που εκτονώνεται τελικά σε μια συναρπαστική σειρά, ανταποκρινόμενη με τον καλύτερο τρόπο στις προσδοκίες κοινού και κριτικών. Από τα πρώτα κιόλας λεπτά του 1ου επεισοδίου της 1ης σεζόν καταλαβαίνει ο θεατής ότι πρόκειται να παρακολουθήσει τόσο μια μελέτη ανθρώπινων χαρακτήρων, όσο και μια βαθιά εξερεύνηση της βίας και του αυτοτραυματισμού.

Η Amy Adams είναι η Camille Preaker και τούμπαλιν

Η μίνι σειρά -αποτελείται από 8 επεισόδια και ολοκληρώνεται στις 26 Αυγούστου-, σε σκηνοθεσία του Jean-Marc Vallée του Big Little Lies, περιστρέφεται γύρω από την ιστορία της Camille Preaker (Adams), μιας δημοσιογράφου με προβλήματα αλκοολισμού, που έπειτα από τη νοσηλεία της σε ψυχιατρική κλινική, επιστρέφει στην πόλη που μεγάλωσε, στο Wind Gap του Μιζούρι, για να διερευνήσει το θέμα της δολοφονίας δύο νεαρών κοριτσιών. Αναζητώντας στοιχεία, το σκοτεινό οικογενειακό παρελθόν και τα σφραγισμένα μυστικά της ίδιας και των συγγενών της αρχίζουν να ανασύρονται στην επιφάνεια, θυμίζοντάς της τα τραυματικά παιδικά της χρόνια, τότε, που αυτοτραυματιζόταν, σχηματίζοντας λέξεις στο σώμα της με αιχμηρά αντικείμενα. Κι ενώ προσπαθεί να κρύψει κάτω από μακριές μπλούζες και παντελόνια τις πληγές και τις ουλές της, οι βίαιες δολοφονίες που συμβαίνουν στη μικρή πόλη και το σκοτεινό παρελθόν της που γίνεται ξαφνικά παρόν, της γεννούν μια ακατανίκητη επιθυμία να κατρακυλήσει ξανά στον αυτοτραυματισμό και τη γεμίζουν με ντροπή και φόβο.

Η έλλειψη σταθερότητας στη ζωή της Camille σχετίζεται άμεσα με τη μητέρα της, η οποία ήταν πάντα απούσα για εκείνη. Οι σχέσεις τους είναι τεταμένες. Είναι ουσιαστικά δύο άγνωστες μεταξύ τους γυναίκες. Η Adora Crellin -την υποδύεται η Patricia Clarkson-, την καλωσορίζει στο πατρικό της, αλλά είναι παγωμένη, επικριτική και την αντιμετωπίζει με περιφρόνηση. Τα λόγια της στάζουν δηλητήριο, παρά μητρική τρυφερότητα και αγάπη. Η Adora ζει απομονωμένη στο αρχοντικό της οικογένειας μαζί με την 13χρονη έφηβη κόρη της, Amma, ετεροθαλής αδερφή της Camille, πενθώντας το θάνατο της άλλης κόρης της, της Marian που συνέβη πριν από δεκαετίες. Οι δαίμονες της Camille και η προβληματική σχέση της με τις Adora και Amma αποκαλύπτονται σταδιακά καθ' όλη τη διάρκεια της σειράς.

Η Amy Adams στο Sharp Objects είναι έτοιμη για το πρώτο της Emmy

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς το Sharp Objects χωρίς την Amy Adams να πρωταγωνιστεί. Η 43χρονη Αμερικανή ηθοποιός παραδίδει μια καθηλωτική ερμηνεία και κάθε λεπτό που περνάει γίνεται όλο και περισσότερο ο ρόλος της. Είναι σαν η Camille να κατοικεί μέσα στην Amy. Το βλέπεις στα μάτια της, στη θλίψη που διαγράφεται στις διεσταλμένες κόρες των ματιών της, βλέποντας την ηρωίδα της να παλεύει καθημερινά να αντιμετωπίσει την αυτοκαστροφική πλευρά της για να καταφέρει τελικά να ζήσει. Δεν φαντάζει διόλου απίθανο λοιπόν η Adams να είναι η μεγάλη νικήτρια του Α' Γυναικείου Ρόλου στα φετινά βραβεία Emmy, κερδίζοντας το πρώτο Emmy της καριέρας της.

Δεν φαντάζει διόλου απίθανο λοιπόν η Adams να είναι η μεγάλη νικήτρια του Α' Γυναικείου Ρόλου στα φετινά βραβεία Emmy, κερδίζοντας το πρώτο Emmy της καριέρας της.

Το Sharp Objects και οι αναπόφευκτοι συσχετισμοί του

Εντυπωσιασμένος από την καταπληκτική δουλειά της ηθοποιού δηλώνει και ο Jean-Marc Vallée, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι "τόλμησε να παίξει στο σκοτάδι χωρίς κάποιο δίχτυ ασφαλείας". Ο ευρηματικός Καναδός σκηνοθέτης με τη χαρακτηριστική γοτθική αισθητική, τα εκθαμβωτικά flashback και τον αργό αλλά ιντριγκαδόρικο τρόπος ξετυλίγματος του κουβαριού της ιστορίας, είναι εκείνος που μας παρέδωσε πέρυσι το καλοκαίρι το πολυβραβευμένο Big Little Lies. Συνεπώς, οι αντιστοιχίες με το Sharp Objects είναι εύλογες για το κοινό. Ο ίδιος σκηνοθέτης, το ίδιο δίκτυο, μυστηριώδεις δολοφονίες, A-list γυναικείο καστ και ένα σενάριο βασισμένο σε ένα best seller βιβλίο. Μπορεί οι ομοιότητες να είναι ορατές, ωστόσο οι δύο γυναικείες ιστορίες μόνο παρόμοιες δεν είναι.

Για παράδειγμα, την ώρα που στο Big Little Lies ο πόνος των ηρωίδων καμουφλάρεται με ένα λαμπερό περιτύλιγμα, στο Sharp Objects όλη η ασχήμια του κόσμου και ο πόνος που αυτή επιφέρει σερβίρεται με ωμό τρόπο. Δεν υπάρχει τίποτα καθαρό, τίποτα λαμπερό, τίποτα φωτεινό. Μόνο μουντάδα και εγκατάλειψη. Αν κάτι μας θυμίζει η σειρά του Vallée, αυτό θα ήταν η πρώτη, ανατριχιαστικά σκοτεινή και εκκωφαντικά σιωπηλή σεζόν του True Detective του HBO.

Η Gillian Flynn και η αναγκαία παρουσία των ανατρεπτικών ηρωίδων της

Το Sharp Objects αποτελεί την τρίτη προσαρμογή μυθιστορήματος της Gillian Flynn στη μικρή και μεγάλη οθόνη, μετά την κινηματογραφική μεταφορά του Gone Girl, που υπήρξε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία και την όχι τόσο επιτυχημένη κινηματογραφική μεταφορά του Dark Places. Το μεγαλύτερο μέρος του παραμένει πιστό στο βιβλίο, γεγονός που ίσως αποδίδεται και στη συμμετοχή της συγγραφέως στο τηλεοπτικό σόου, εκτελώντας χρέη παραγωγού. Ίσως η μόνη διαφορά που θα εντοπίσει κάποιος που έχει διαβάσει το Sharp Objects είναι ότι ο ντετέκτιβ Richard Willis -τον ενσαρκώνει ο Chris Messina- από μονοδιάστατος ήρωας στο χαρτί μεταμορφώνεται σε συμπρωταγωνιστή της Adams στην οθόνη.

ΕΪΜΙ ΑΝΤΑΜΣ

Λίγη σημασία έχει όμως να αναζητά κανείς ομοιότητες και διαφορές, όταν παρακολουθεί τις ηρωίδες της Flynn, της συγγραφέως που κατάφερε να διαμορφώσει ένα δικό της πλαίσιο μέσα στο οποίο γεννιούνται γυναικείοι χαρακτήρες πολύπλευροι, που προκαλούν τις κοινωνικές συμβάσεις και εναντιώνονται στα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις, φέρνοντας τον θεατή αντιμέτωπο με το εξής ερώτημα: "Μα πώς γίνεται μια γυναίκα να είναι ικανή για τέτοια απύθμενη βία;". Η απάντηση ίσως να βρίσκεται στην ψυχή και το μυαλό της Camille. Ίσως πάλι όχι. Ίσως η απάντηση να μην έχει τελικά καμία σημασία, αλλά μονάχα ο συναρπαστικά αντισυμβατικός και ταυτόχρονα αληθινός κόσμος της γυναικείας ψυχοσύνθεσης ηρωίδων, όπως η Camille. Μέχρι την επόμενη αντιηρωίδα της Flynn, εμείς θα έχουμε πάντα στην καρδιά μας την Camille της Amy. Την Amy της Camille.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.