8 αθλητικά ντοκιμαντέρ διάρκειας ποδοσφαιρικού αγώνα που μπορείς να δεις στο Netflix

Το μοναδικό αντίδοτο στην έλλειψη του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Όταν ο διαιτητής θα σφυρίζει την λήξη του Μουντιάλ της Ρωσίας η μοναδική λέξη που θα μπορεί να περιγράψει τα συναισθήματά μας εκείνη την ώρα θα είναι το γνωστό επιφώνημα των κόμικς "κλαψ, λυγμ". Γιατί είναι πολύ σκληρό να κλέβουν από την καθημερινότητά σου εκείνα τα 90 λεπτά που σε κάνουν λίγο πιο χαρούμενο -αν όχι λίγο καλύτερο- άνθρωπο.

Χωρίς αντίδοτο, ιδιαίτερα τις πρώτες ημέρες, θα είναι δύσκολο να την παλέψουμε. Για αυτό φροντίζουμε από τώρα, να συγκεντρώσουμε το καλύτερο παυσίπονο στην έλλειψη του Μουντιάλ: οκτώ καταπληκτικά ντοκιμαντέρ, όλα συνολικής διάρκειας λίγο μικρότερης των 90 λεπτών, που μπορείς να παρακολουθήσεις στο Netflix. Όσο, βέβαια, σκέφτεσαι το πόσο μακρινό ακούγεται αυτήν την στιγμή το Μουντιάλ του 2022 στο Κατάρ.

Building Jerusalem

Ράγκμπι, το συνώνυμο της βαρβαρότητας στον αθλητισμό. Ή μήπως του ηρωισμού; Για τους αμύητους Νοτιοευρωπαίους -σαν κι εμάς- μπορεί να φαίνεται αστείο να παρακολουθήσει κανείς κάτι τέτοιο, ο θρίαμβος της Εθνικής Αγγλίας το 2003 όμως είναι το καλύτερο παυσίπονο για το ποδόσφαιρο που δεν πάει σπίτι του. H πορεία μέχρι την τελική νίκη απέναντι στο μεγαθήριο της Αυστραλίας, οι μικρές λεπτομέρειες του πιο άγριου σπορ εκεί έξω και τα δύο συγκλονιστικά λεπτά λίγο πριν την λήξη.

Once in a billion

Ακόμα κι αν είσαι φανατικός οπαδός της πορτοκαλί μπάλας, το όνομα Satnam Singh Bhamara λογικά δεν σου λέει τίποτα. Και γιατί να σου πει άλλωστε; Η χώρα καταγωγής του, η Ινδία, είναι ένας πληθυσμιακός και γεωγραφικός γίγαντας, στα σπορ όμως θυμίζει περισσότερο έναν μικρό νάνο. Το γεγονός ότι κυριαρχούν στο κρίκετ, μάλλον απασχολεί αυτούς και μόνο αυτούς. Μοιραία το όνειρο ζωής ενός νεαρού παιδιού 218 εκατοστών, αποκτά ακόμα περισσότερο μυθική χροιά, καθώς παρακολουθούμε την πορεία του από το χωριό του μέχρι το 2015· όταν και θα είναι ο πρώτος Ινδός που γίνεται draft στον μαγικό κόσμο του NBA.

The Barkley Marathons

To 1977 o James Earl Ray, ο δολοφόνος του Martin Luther King, δραπετεύει από την φυλακή όπου βρισκόταν καταδικασμένος σε ισόβια κάθειρξη. Τις επόμενες 55 ώρες θα καταφέρει να καλύψει την απογοητευτική απόσταση των (μόλις) 13 χιλιομέτρων τριγυρίζοντας χαμένος στο δάσος. Σήμερα, 31 χρόνια μετά, όπως και κάθε χρόνο από το 1996, ένας αφέτης αντί για πυροβολισμό ανάβει τσιγάρο για να κηρύξει την έναρξη ενός μαραθωνίου, στον οποίο οι συμμετέχοντες οφείλουν να ανακαλύψουν -μεταξύ άλλων- 9 έως 11 βιβλία κατά τη διάρκεια της πολύωρης πορείας του και να σκίσουν την αντίστοιχη σελίδα ανάλογα με το νούμερο στη φανέλα τους. Τρελό; Κι αυτά είναι μονάχα λίγα από τα παλαβά έθιμα του πιο παρανοϊκού αγώνα δρόμου της γης, ο οποίος βασίζεται στην αποτυχημένη προσπάθεια ενός δραπέτη, σε ένα ντοκιμαντέρ που διακρίνεται για -τι άλλο;- το χιούμορ του.

Born Strong

"There is no reason to be alive if you can't do deadlift” βροντοφωνάζει, καθώς σηκώνει ένα κάρο 600 κιλών, o Ισλανδός Jon Pall Sigmarsson, ένας θρύλος των αγώνων strongman στα 80s, . Μια προσταγή που πήραν κατά γράμμα οι σημερινοί απόγονοί του: Eddie Hall, Hafthor Bjornsson (γνωστός και ως Βουνό του Game of Thrones), Brian Shaw και Zydrunas Savickas είναι οι πρωταγωνιστές αυτού το ντοκιμαντέρ, που επιχειρεί μια διεισδυτική ματιά σε έναν κόσμο γεμάτο υπερβολική γυμναστική, υπερβολική διατροφή και κατορθώματα που φέρνουν στον νου τον μυθικό Ηρακλή.

Pedal the world

Push the pedal to the metal είναι μια φράση που ενώνει όλους τους φανατικούς της ταχύτητας, καθώς ονειρεύονται ντριφταρίσματα στο Τόκιο, με εικόνες και ήχους που αποθεώνουν την αισθητική των σύγχρονων μεγαλουπόλεων. Στην ακριβώς αντίπερα όχθη αυτής της λογικής βρίσκεται ο Felix Starck: μια καταγραφή 18 χιλιάδων χιλιομέτρων με ποδήλατο, μέσα από 22 διαφορετικές χώρες, σε στιγμές γεμάτες ταξιδιωτική περιπέτεια που αποθεώνουν το escapism και την αναζήτηση της εσωτερικής γαλήνης.

Iverson

​​​​​​​

Ένα όνομα, μια ιστορία και μία πολύ εμβληματική φάση: τελικοί του NBA για το 2001, ο Allen Iverson κάνει cross over ντρίμπλα, ο άτυχος Tyronn Lue ψάχνει να δει τι έγινε, μπουρδουκλώνεται, πέφτει κι ο ηγέτης των Sixers, αφού βάζει το καλάθι με jump shoot, περνά από πάνω του πατώντας βροντερά τα αθλητικά του παπούτσια στο παρκέ, δηλώνοντας πιο έτοιμος από ποτέ. Μπασκετική αλητεία; Μάλλον όχι. Πολύ απλά άλλη μια μέρα από τη μεγάλη και χωρίς συμβιβασμούς ζωή αυτού του απίστευτου τύπου. Μέσα από ένα ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει την αφιλτράριστη -όπως πρέπει δηλαδή- ματιά στα έργα και τις ημέρες ενός αλλιώτικου super star.

Pumping Iron

​​​​​​​

Πολύ πριν τα Αληθινά Ψέματα, πολύ πριν το Predator και το Terminator, πριν ακόμα τον Conan υπήρχε αυτό εδώ. Ένα ντοκιμαντέρ του 1977 που παρακολουθεί τον πέντε φορές νικητή του διαγωνισμού Mr. Olympia, τον 28χρονο τότε Arnold Schwarzenegger, να παλεύει για τον τίτλο του πιο γυμνασμένου body builder της γης απέναντι σε αυτήν την τρομερή φάτσα που ακούει στο όνομα Lou Ferrigno. Ναι, λογικά, χωρίς την καταγραφή του Pumping Iron, ο Arnold δε θα είχε γίνει ποτέ ο Governator που αγαπήσαμε.

Team Foxcatcher

​​​​​​​

Αν δεν έχετε δει την ομώνυμη ταινία του 2014 με τον εξαιρετικό (και μεταμορφωμένο) Steve Carell προτείνω να πατήσετε πρώτα εκεί το play. Στη συνέχεια μπορείτε να επιστρέψετε εδώ, για να παρακολουθήσετε μια αθλητική ιστορία μυστηρίου πολύ σκληρή για να είναι αληθινή. Κι όμως η περίεργη σχέση του ολυμπιονίκη παλαιστή Dave Schultz και του πολυεκατομμυριούχου -αλλά τρομερά καταπιεσμένου ψυχολογικά- John Du Pont, συνεχίζει να συγκλονίζει μέχρι σήμερα -τόσο με την αφήγησή της όσο και με την ολέθρια κατάληξη που είχε.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Arnold Schwarzenegger και Danny DeVito μαζί σε ταινία, ένα μίνι έπος έρχεται

"Θέλουμε πραγματικά να δουλέψουμε μαζί και το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό...".

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.

Στο άλμπουμ Songwriter, θα ακούσουμε τραγούδια του Johnny Cash από το 1993

Τα εν λόγω τραγούδια ηχογραφήθηκαν από τον τραγουδιστή της κάντρι στα LSI Studios, μια δεκαετία πριν από το θάνατό του σε ηλικία 71 ετών.

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στο Baby Reindeer

Η σειρά του Netflix μπορεί να βασίζεται στην πραγματική εμπειρία του Richard Gadd, αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία μυθοπλασίας. Εμείς τα εντοπίσαμε για σένα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η συνάντηση Steve Carell και John Krasinski είναι το reunion που χρειαζόμασταν

Οι πρωταγωνιστές του The Office βρέθηκαν μαζί στο τέλειο βίντεο που βλέπεις εντός.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Έτσι θα τιμήσουν τα 'Φιλαράκια' την επέτειο των 20 χρόνων

Τον Απίλιο του 2021, οι έξι πρωταγωνιστές των Friends έφτασαν στo studio της Warner Bros. στο Λος Άντζελες για να γυρίσουν το πολυαναμενόμενο reunion της τηλεοπτικής παρέας.