Ο θρίαμβος του Better Call Saul κρύβεται στους δεύτερους ρόλους

H σειρά είναι σπουδαία εξαιτίας του γραψίματος, της ιστορίας και των μικρών λεπτομερειών. Η 4η σεζόν μόλις ξεκίνησε.

Αν το Better Call Saul (η τέταρτη σεζόν ξεκίνησε χτες, στην Ελλάδα είναι διαθέσιμη μέσω Netflix) μου αρέσει τόσο πολύ δεν είναι εξαιτίας του πρωταγωνιστή Jimmy McGill, aka Saul Goodman, aka Bob Odenkirk. Είναι κυρίως λόγω της ατμόσφαιρας και των χαρακτήρων που βρίσκονται στο πίσω μέρος του σύμπαντος που έχουν δημιουργήσει οι Peter Gould και Vince Gilligan. Είναι οι συμπληρωματικοί, οι δευτεραγωνιστές, αυτοί που δίνουν το κάτι παραπάνω. Κακοί και λιγότεροι κακοί, καθημερινοί άνθρωποι.

Είναι η Kim (την υποδύεται η Rhea Seehorn) και ο Mike (τον υποδύεται ο Jonathan Banks). Δεν συμπληρώνουν απλά τον φαφλατά δικηγόρο. Είναι κατά μία έννοια οι δύο προεκτάσεις του Saul. Οι δύο συνειδήσεις του. Το αγγελάκι (όχι και τόσο) και το διαβολάκι (με τις αδυναμίες του) που συμβουλεύουν και ενίοτε βοηθούν τον Saul. Στην ύπαρξη του Mike καταλαβαίνεις ότι ο Saul μπλέχτηκε σε κάτι επικίνδυνο και παράνομο. Στην ύπαρξη της Kim, ο Saul προσπαθεί να είναι σωστός, να κάνει το καλό. Κανείς τους δεν εκπροσωπεί κάτι το ακραίο. Γιατί και στο Better Call Saul, όπως και στο Breaking Bad, όπως σε όλες τις σπουδαίες και στιβαρές σειρές της μετά-Sopranos εποχής στην αμερικανική τηλεόραση δεν υπάρχουν άσπρες και μαύρες ζώνες, αλλά μόνο γκρι. Κανείς δεν είναι ο Χριστός, κανείς όμως δεν είναι και ο Χίτλερ. Kανείς δεν είναι τέλειος, οι χαρακτήρες κινούνται σε περισσότερο ή λιγότερο θετικές, σε περισσότερο ή λιγότερο αρνητικές αποχρώσεις. Είναι κανονικοί άνθρωποι.

Ο θρίαμβος του Better Call Saul κρύβεται στους δεύτερους ρόλους
O Mike (Jonathan Banks) και ο Jimmy (Bob Odenkirk).

Η Kim είναι έξυπνη, γοητευτική, πολύ καλή δικηγόρος που γνωρίζει τι έχει θυσιάσει o Jimmy για να γίνει αυτός που είναι σήμερα, πολύ πριν ακόμα μεταμορφωθεί σε Saul Goodman. Ο Mike είναι ένας αστυνομικός στη σύνταξη που τον απογοήτευσε η ίδια η ζωή. Δεν γνωρίζει καλά τον Jimmy, πολλές φορές μοιάζουν οι συναντήσεις τους να μην έπρεπε να έχουν συμβεί. Είναι όμως πρακτικός, τον ακούει, τον υποστηρίζει. Είναι πολύ ευχάριστο να αποκτάς την πλήρη εικόνα του Mike σε αυτή τη σειρά. Να τον καταλαβαίνεις, να τον μαθαίνεις, να ξεφεύγεις από το μυστήριο που έβγαζε στο Breaking Bad. Κάτι που δεν συμβαίνει μόνο με αυτόν. Στο Better Call Saul είδαμε ποιος ήταν ο πραγματικός Hector Salamanka, ο πραγματικός Gus Fring, γνωρίσαμε τον αδερφό του Jimmy, Chuck.

better call saul
H Kim (Rhea Seehorn) και ο Jimmy (Bob Odenkirk).

Το Better Call Saul, που είναι αδιαμφισβήτητα μία από τις καλύτερες σειρές των τελευταίων χρόνων, είναι σπουδαία εξαιτίας και της περιπλοκότητάς του. Γιατί δεν υπάρχει ένας μοναδικός και ασυνήθιστος πρωταγωνιστής. Είναι ρεαλιστικό, δείχνει την ιλαροτραγωδία της ίδιας της ζωής. Οι πρωταγωνιστές βράζουν όλοι στο ίδιο καζάνι.

better call saul
O Jimmy McGill, aka Saul Goodman, aka Bob Odenkirk.

Η σειρά είναι ο θρίαμβος των δεύτερων χαρακτήρων, του άριστου τηλεοπτικού γραψίματος, της τηλεόρασης που γέννησε το Breaking Bad. Υπάρχει η Kim, υπάρχει ο Mike και υπάρχει κι o Jimmy. Και μετά έπονται οι Gus (Giancarlo Esposito) κι ο Chuck (Michael McKean). Οι σεζόν προχωρούν και μεταφερόμαστε από τη μία διάσταση στην άλλη, από τη μία γκρι απόχρωση στην επόμενη. Στο κέντρο βρίσκεται πάντα ο Jimmy, aka o Saul. Το Better Call Saul είναι σπουδαίο γιατί κερδίζει στη γενική εικόνα, στην ιστορία που θα μπορούσε να είναι πραγματική, στις μικρές λεπτομέρειες που κάνουν αυτό που λέμε ζωή.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Κλείνουν οριστικά οι κινηματογράφοι Πάλας και Αλεξάνδρα;

Δυσοίωνες ειδήσεις που αφορούν δύο ιστορικές αίθουσες της Αθήνας θορύβησαν τους κατοίκους της πόλης τελευταία με τα δεδομένα, ωστόσο, να μην είναι τελεσίδικα.

Η αληθινή ιστορία πίσω από το The Sympathizer του HBO

Η σειρά βασίζεται στο βραβευμένο με Πούλιτζερ μυθιστόρημα του Βιετναμεζο-αμερικανού, Viet Thanh Nguyen.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Δε θα ξεχάσουμε ποτέ το Mezzanine των Massive Attack

Το magnum opus της κολεκτίβας από το Μπρίστολ γίνεται σήμερα 26 χρονών!

Στον φανταστικό κόσμο της Kandè ζουν πλάσματα σκοτεινά

Το video clip του νέου της single Fury of War έχει κάτι μεταφυσικό.

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.