Η διπλή ζωή του Mathieu Kassovitz

Το τρομερό παιδί του γαλλικού σινεμά αποφεύγει τους προβολείς. Πρωταγωνιστεί όμως στο The Bureau, την κατασκοπική σειρά που αξίζει την προσοχή μας.

Στα 28 του σόκαρε αρχικά το γαλλικό και στη συνέχεια το παγκόσμιο σινεμά με τη σκηνοθετική του ματιά στην πρώτη του ταινία. Το Μίσος (1995) ήταν ένα φιλμ ωδή στα παιδιά των προαστίων του Παρισιού, που κατέγραψε πραγματική ιστορία. Το 2000 ακολούθησε άλλη μία μεγάλη επιτυχία: τα Πορφυρά Ποτάμια, ενώ την επόμενη χρονιά, ο Kassovitz, έκανε στροφή 180 μοιρών για να γράψει ξανά ιστορία με την Amelie (2001).

Τι κάνεις όμως σήμερα το τρομερό παιδί του γαλλικού κινηματογράφου; Μετά από πρωταγωνιστικούς ρόλους σε ταινίες του Γαβρά, του Spielberg και το Sonderbergh, κι ύστερα από άπειρα βραβεία έχει αποσυρθεί σχεδόν από τους προβολείς του σινεμά. Δίνει που και που συνεντεύξεις, διατηρεί έναν βιτριολικό λογαριασμό στο Twitter και τέλος, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, πρωταγωνιστεί στην πιο επιτυχημένη γαλλική σειρά όλων των εποχών.

The Bureau

Η διπλή ζωή του Mathieu Kassovitz

Ο αυθεντικός τίτλος της σειράς είναι Le bureau des légendes και καταπιάνεται με τη δύσκολη πραγματικότητα των πρακτόρων της DGSE (Γενική Διεύθυνση Εξωτερικής Ασφάλειας). Κατασκοπεία, διπλές ταυτότητες, διπλές ζωές, τρομερή δυσκολία να επανασυνδεθούν οι ήρωες με την προηγούμενη τους ζωή όταν βγαίνουν από την undercover κατάσταση και λήψεις από το Παρίσι και τις Βρυξέλλες μέχρι τη Μέση Ανατολή και το Ιράν. Με σενάριο που χτίζει χαρακτήρες, σασπένς κι ατμόσφαιρα θεωρείται, όχι άδικα, μία από τις καλύτερες κατασκοπικές σειρές παγκοσμίως αυτήν την στιγμή.

Οι λόγοι της επιτυχίας

Ματιέ Κασοβιτς

Κάποιους, περισσότερο θεωρητικούς τους αναφέραμε ήδη. Αν όμως δούμε και τα νούμερα είναι πραγματικά εντυπωσιακά: στη Γαλλία έχει σπάσει όλα τα κοντέρ στις τρεις πρώτες σεζόν (η 4η ξεκινά στις 22 Οκτωβρίου), στο εξωτερικό έχει καταφέρει να είναι η πιο ευπώλητη σειρά όλων των εποχών και, τέλος, η βαθμολογία της στο IMDB (8,6) είναι τουλάχιστον εντυπωσιακή.

Από εκεί και πέρα, όλοι μιλούν για την εξαιρετική ερμηνεία του Kassovitz, ο οποίος δίνει μία νότα πραγματικής ανθρωπιάς στον πράκτορά του -σε αντίθεση με τους υπεράνθρωπους James Bond- καθώς τυραννιέται να βάλει τη (διπλή) ζωή του σε μία σειρά. Μένει να δούμε, αν τώρα που η σειρά θα ταξιδέψει στην παγωμένη Ρωσία, θα καταφέρει να σταθεί αντάξια των προσδοκιών που έχει δημιουργήσει. Σίγουρα πάντως ο Kassovitz μπορεί να βάλει άλλη μία ποιοτική επιτυχία στο τεράστιο παλμαρέ του.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι Behemoth, Testament και Prestilence έρχονται τον Ιούλιο στην Αθήνα

Στις 28 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Release Athens 2024.

Όσα περιμένουμε από τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά ήδη εδραίωσε τη θέση της ως μία από τις δημοφιλέστερες του Amazon Prime Video.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10000 Ships, το μυστηριώδες spin-off του Game of Thrones που ακυρώθηκε στο παρά πέντε

Πέρα από τη σειρά του Jon Snow, μόλις μάθαμε για ένα ακόμη που δε βρήκε ποτέ τον δρόμο του για τη μικρή οθόνη.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η μίνι σειρά που πρέπει να δεις αν σου λείπει το Succession

Είναι στο Netflix και έχει μόνο 6 επεισόδια και πρωταγωνιστή τον Jeff Daniels. Ό,τι πρέπει δηλαδή για το σαββατοκύριακο.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10 πικάντικες αλήθειες για τον Channing Tatum

Ο αμερικανός ηθοποιός κλείνει σήμερα 44 χρόνιας ζωής και εμείς βρίσκουμε άγνωστα στοιχεία για τη ζωή και την καριέρα του.

Γραφει Γιαννης Σπανος