Dogs: Η νέα σειρά του Netflix δείχνει πώς τα σκυλιά σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο

Κι όμως η κεντρική ιδέα της docuseries δεν είναι τα γαβγίσματα αλλά η ανθρωπιά.

Τι ενώνει τους ανθρώπους ακόμα και στον πόλεμο; Υπάρχουν ιστορίες για τη μουσική που εξημέρωσε τα ήθη και τα πάθη, αγώνες ποδοσφαίρου που σταμάτησαν τις εχθροπραξίες, κοινά τραπέζια φαγητού ανάμεσα σε αντιμαχόμενες πλευρές. Είναι ικανή η αγάπη μας για τα κατοικίδια να υπενθυμίσει ένα βασικό χαρακτηριστικό του ανθρώπινου είδους που συνήθως παραμελούμε; Είναι δυνατόν ο δεσμός μας με ένα σκυλί να φέρει στο φως την ανθρωπιά μας;

Καμία από τις τεχνικές clickbait με κατοικίδια δεν έχει θέση σε αυτή τη σειρά

Πριν λίγες ημέρες, στις 16 Νοεμβρίου, κυκλοφόρησε ένα από τα πιο πολυαναμενόμενα αλλά και πολυδιαφημισμένα τελευταία projects του Netflix. Για τους λάτρεις των σκύλων υπήρχε εδώ και καιρό μία ηχηρή απουσία: όσες αναζητήσεις -για κάποιους από εμάς ήταν παραπάνω από αρκετές- κι αν έκανες χρησιμοποιώντας τη λέξη "Dogs” στην πλατφόρμα τα αποτελέσματα δεν ήταν ποτέ ικανοποιητικά. Αυτό το κενό ήρθε να καλύψει η νέα docuseries με τον minimal τίτλο Dogs των Glen Zipper κι Amy Berg, απαντώντας παράλληλα και στο ερώτημα που μπήκε στην εισαγωγή.

Μια σειρά για σκυλιά; Πόσα κουτάβια και ξεχαρβαλωμένους καναπέδες, πόσα roll over Beethoven κι ένοχες φατσούλες μετά από σκανδαλιές θα δούμε; Η απάντηση γίνεται αντιληπτή ήδη από τα πρώτα λεπτά του πρώτου επεισοδίου, όπου ο Rory μεταμορφώνεται σιγά σιγά σε έναν σκύλο οδηγό για την Corrine, ένα κοριτσάκι που πάσχει από επιληψία: σχεδόν καμία από τις τετριμμένες τεχνικές clickbait με κατοικίδια δεν έχει θέση σε αυτή τη σειρά ντοκιμαντέρ.

Βέβαια, αν κάτι καταλαβαίνει κανείς γρήγορα, είναι ότι δεν είναι και τα έξι επεισόδια του docuseries ισάξια. Ίσως κάποια από αυτά να μην αξίζουν καν τον χρόνο σου, μιας και οι περιπέτειες δύο Ιαπώνων κομμωτών που ασχολούνται με σκυλιά συντροφιάς δεν είναι ακριβώς αυτό που λέμε σπουδαία τηλεόραση, βοηθούν όμως στον πλουραλισμό του Dogs. "Θέλαμε να αποθανατίσουμε τη σχέση των ανθρώπων με τα σκυλιά μέσα από τις διαφορετικές κουλτούρες του πλανήτη" δήλωσε στην Washington Post, η Amy Berg, δημιουργός που 12 χρόνια πριν είχε συγκλονίσει με το Deliver Us From Evil, ένα ντοκιμαντέρ για τα σκάνδαλα παιδεραστίας στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας.

Dogs: Η νέα σειρά του Netflix δείχνει πώς τα σκυλιά σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο

Εξαιρετική κινηματογράφηση όπου ένα Λαμπραντόρ κυλιέται σε slow motion στο χιόνι, τρομερά πλάνα από drone με 300 αδέσποτα να τρέχουν σε καταπράσινα λιβάδια, σεκάνς για σεμινάριο όσον αφορά τη διεύθυνση φωτογραφίας, το Dogs καταγράφει πανέμορφες σκηνές από τη Λίμνη Κόμο της Ιταλίας μέχρι την Νέα Υόρκη κι από την Κόστα Ρίκα μέχρι Ιαπωνία. Πέρα όμως από την ομορφιά, εκείνο που αναζητά η σειρά φαίνεται να είναι κάτι άλλο: το πως γινόμαστε περισσότερο άνθρωποι μέσα από τη σχέση με τα κατοικίδιά μας.

Αυτή η σειρά ντοκιμαντέρ απεχθάνεται τις εύκολες λύσεις και διαγράφει τις φτηνές συγκινήσεις.

Τελικά, σε βάρος των υπόλοιπων επεισοδίων, υπάρχει ένα που ξεχωρίζει: στο Bravo, Zeus παρακολουθούμε τη σχέση ζωής του Δία, του πανέμορφου Χάσκι που βρίσκεται εγκλωβισμένο στη δοκιμαζόμενη από τον εμφύλιο πόλεμο Δαμασκό, με τον Ayham, τον Σύριο πρόσφυγα που κατάφερε να δραπετεύσει και να φτάσει στο Βερολίνο. Ο νεαρός προσπαθεί πάση θυσία να φέρει το σκυλί κοντά του. Ο κύριος αρωγός του σε αυτήν την προσπάθεια είναι ο μακρυμάλλης κολλητός του που προσέχει εδώ και καιρό τον σκύλο του. Κι εκεί που δύσκολα μπορεί κανείς να κρατήσει τα δάκρυά του είναι όταν ο τελευταίος παίρνει στα χέρια του το χαρτί κατάταξης στον στρατό, ένα έγγραφο που ισοδυναμεί με αυτοκτονία: κι όμως το μόνο που φαίνεται να τον ενδιαφέρει, καθώς καπνίζει το ένα τσιγάρο μετά το άλλο, είναι το πως θα γλυτώσει ο Δίας από τον εμφύλιο.

Χάσκι Δίας Dogs ντοκιμαντέρ

Το Dogs δεν είναι μία αναμενόμενη docuseries για σκυλιά. Ο θεατής εύκολα μπορεί να διακρίνει κάποιες "κοιλιές", κάποιες αδυναμίες, να αναρωτηθεί για το κατά πόσο κάποιες σεκάνς είναι μαρτυρίες ή δραματοποιημένες σκηνές, αποζημιώνεται όμως με ιστορίες όπως η προαναφερθείσα. Διότι, τελικά, αυτή η σειρά ντοκιμαντέρ απεχθάνεται τις εύκολες λύσεις, διαγράφει τις φτηνές συγκινήσεις και προσπαθεί -άλλοτε πετυχημένα κι άλλοτε όχι τόσο- να αναδείξει τους πραγματικούς πρωταγωνιστές της: τους ανθρώπους δηλαδή, οι οποίοι βρίσκουν τον πραγματικό τους εαυτό καθώς χαϊδεύουν τον καλύτερό τους φίλο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Κλείνουν οριστικά οι κινηματογράφοι Πάλας και Αλεξάνδρα;

Δυσοίωνες ειδήσεις που αφορούν δύο ιστορικές αίθουσες της Αθήνας θορύβησαν τους κατοίκους της πόλης τελευταία με τα δεδομένα, ωστόσο, να μην είναι τελεσίδικα.

Η αληθινή ιστορία πίσω από το The Sympathizer του HBO

Η σειρά βασίζεται στο βραβευμένο με Πούλιτζερ μυθιστόρημα του Βιετναμεζο-αμερικανού, Viet Thanh Nguyen.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Δε θα ξεχάσουμε ποτέ το Mezzanine των Massive Attack

Το magnum opus της κολεκτίβας από το Μπρίστολ γίνεται σήμερα 26 χρονών!

Στον φανταστικό κόσμο της Kandè ζουν πλάσματα σκοτεινά

Το video clip του νέου της single Fury of War έχει κάτι μεταφυσικό.

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.