Το My Brilliant Friend έχει όλα τα εχέγγυα να γίνει κλασικό

Η νέα σπουδαία σειρά του ΗΒΟ, βασισμένη στην τετραλογία της Νάπολης της Elena Ferrante, κάνει πρεμιέρα απόψε στην COSMOTE TV.

Δεν είναι ότι ξεμείναμε ποτέ από επιλογές - ειδικά τώρα που ζούμε στην εποχή του streaming και των ψηφιακών βίντεοκλαμπ. Είμαστε τυχεροί που έχουμε δει τόση πολλή καλή τηλεόραση τα τελευταία χρόνια. Το πομπώδες κλισέ "η Τηλεόραση είναι το νέο σινεμά” έχει επιβεβαιωθεί περίτρανα, γι' αυτό ίσως ευθύνονται ένα τσικ παραπάνω δύο σειρές που λειτούργησαν και λειτουργούν ακόμα σαν σταθερά κι απόλυτα σημεία αναφοράς: The Sopranos (1999-2007) και The Wire (2002-2008), απλά πράγματα. Υπήρξαν κι άλλες πολλές που όρισαν και ορίζουν την ποπ κουλτούρα, καμία όμως με τον τρόπο που το έκαναν οι παραπάνω. Κοινό τους σημείο το έγκλημα, οι περίπλοκοι χαρακτήρες, η γεωγραφικά μικρή αλλά αφηγηματικά τεράστια περιοχή, οι κανόνες, η εσωτερικότητα που ίσως ποτέ άλλοτε δεν εμφανίστηκε στην τηλεοπτική οθόνη τόσο αναλυτικά. Δεν ήταν γρήγορες, ίσα ίσα. Ξεκίνησα, μάλιστα, τέσσερις φορές το Wire μέχρι να "μπω στη φάση", να καταλάβω τι συμβαίνει. Το σύμπαν που έστησε ο David Simon δεν ήταν κάτι το απλό.

Τα βιβλία της Elena Ferrante δεν τα έχω διαβάσει. Έπιασα όμως τον ντόρο και τον πάταγο που έκαναν λίγα χρόνια πριν (έχω κάνει, μάλιστα, δώρο τα δύο πρώτα στη μητέρα μου), κατάλαβα ότι πολύς κόσμος έψαχνε απεγνωσμένα το επόμενο από την τετραλογία της Νάπολης (δεν ήταν λίγοι όσοι πήραν τηλέφωνο στον εκδοτικό, ανάμεσα στην κυκλοφορία του δεύτερου και του τρίτου, ζητώντας επιτακτικά την άμεση μετάφρασή τους στα Ελληνικά). Απίθανα πράγματα.

Είδα όμως τα τρία πρώτα επεισόδια (στα ιταλικά με αγγλικούς υπότιτλους) του My Brilliant Friend, της μεταφοράς των βιβλίων στην τηλεόραση μέσω του HBO και της Rai που κάνει απόψε το βράδυ στις 22.00 στην COSMOTE TV. Και έχω να πω δύο πράγματα. Πρώτον: είναι αργό. Η βραδύτητα όμως είναι ένα από τα στοιχεία της σπουδαίας τηλεόρασης. Η σειρά, πιστή στο αρχικό υλικό, στήνει έναν ολόκληρο κόσμο γύρω από τις ζωές της Lila και της Elena. Πολλά ονόματα, αρκετοί χαρακτήρες, μία λεπτομερής και εμπεριστατωμένη περιγραφή της ζωής του σε ένα φτωχικό προάστιο έξω από τη Νάπολη της δεκαετίας του '50.

Δεύτερον: Είναι μοναδικό. Ακριβώς έτσι, χαρακτηρίζει η ενήλικη Elena, που αφηγείται τη σειρά, το βιβλίο που έγραψε η Lila στο δεύτερο επεισόδιο της σειράς. Και μάλλον, αυτή είναι η λέξη που αντικατοπτρίζει τα 3 πρώτα επεισόδια που έχω δει. Γιατί μπορεί η Ferrante να έχει φανατικό κοινό σε όλο τον κόσμο, προσωπικά όμως δεν είχα διαβάσει ούτε μία λέξη από την τετραλογία της. Επομένως, το My Brilliant Friend ήταν ένας καινούργιος κόσμος για μένα για τον οποίο δεν είχα την παραμικρή προσδοκία. Αλλά μιλάμε για κάτι ισχυρό, υποβλητικό και επιβλητικό με συναισθηματική δύναμη έτοιμη να σε συντρίψει.

Το My Brilliant Friend έχει όλα τα εχέγγυα να γίνει κλασικό
H Ludovica Nasti ως Lila.

Το My Brilliant Friend ξεκινά στο σήμερα όπου μία ηλικιωμένη γυναίκα δέχεται ένα τηλεφώνημα. Είναι ο γιος της φίλης της όπου την ενημερώνει ότι η μητέρα του εξαφανίστηκε. Πήρε τα ρούχα της, άφησε πίσω φωτογραφίες με κομμένο τον εαυτό της από τις εικόνες. Η ηλικιωμένη τον ακούει αδιάφορα και υποψιασμένα, υπονοώντας ότι γνωρίζει αυτό το κάτι από το παρελθόν της Lila που εξηγεί γιατί έφυγε. Κάθεται μπροστά από το MacBook της και ξενικά να γράφει την ιστορία της Lila και της Elena. Τα κορίτσια ζουν σε μια φτωχική γειτονιά, εκεί όπου κάθε οικογένεια αγωνίζεται για να επιβιώσει. Η Elena (σε μικρή ηλικία την υποδύεται η Elisa Del Genio και μετά σαν έφηβη η Margherita Mazzucco) είναι μία προσεκτική, επιμελής μαθήτρια αλλά ταυτόχρονα θαυμάζει και ζηλεύει τη Lila (σε μικρή ηλικία την υποδύεται η Ludovica Nasti και μετά σαν έφηβη η Gaia Girace) όπου είναι ότι προσπαθεί να γίνει η Elena αλλά στο πολύ καλύτερο. H Elena είναι όμορφη, η Lila εκπληκτική. Η Elena είναι έξυπνη, η Lila διάνοια. Αλλά το να είσαι έξυπνο κορίτσι στην δεκαετία του 1950 δεν σε πηγαίνει πάντα οπουδήποτε – μπορεί να μη σε πάει στο γυμνάσιο.

brilliant friend

Ζουν σε τετραώροφες πολυκατοικίες, κάθε όροφος γεμάτος οικογένειες σε μια εποχή δύσκολη όπου η κοινότητα ξεπερνά τις μνησικακίες, τις έριδες, τα κουτσομπολιά και τις δυσκολίες. Η σειρά καταλαβαίνει απόλυτα την ψυχολογική αρχιτεκτονική της γειτονιάς. Δεν πρωταγωνιστούν μόνο τα κορίτσια – υπάρχουν οι γονείς, τα αδέρφια, οι δάσκαλοι, παράνομοι εραστές και τοπικοί γκάνγκστερς. Eίναι ένας δύσκολος κόσμος, τα παιδιά πουλούν φρούτα για να ζήσουν, τοκογλύφοι σπάνε μαγαζιά για να επεκτείνουν την δύναμή τους, γονείς δεν θέλουν να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Μια σταθερή υπενθύμιση της απελπισίας που έχει πολλές φορές η ζωή. Όλα καλλυμένα από ένα στρώμα ναπολιτάνικης σκόνης.

brilliant friend

Τα δύο κορίτσια μοιάζουν να μην ανήκουν εκεί. Κρατούν σφιχτά η μία το χέρι της άλλης και κάνουν όνειρα. Η ιδέα της τύχης και της ευκαιρίας υφαίνεται στον ιστό της ιστορίας δείχνοντας πόσο αυθαίρετες είναι οι συνθήκες γέννησης του καθενός και πώς η τύχη του πού θα μεγαλώσεις μπορεί να σε καταστρέψει.

Ο κόσμος του My Brilliant Friend έχει πολλά κοινά στοιχεία με τα μεγάλα αριστουργήματα του HBO: το οργανωμένο, το ιστορικό δράμα, την έννοιας της μικρής κοινότητας. Χρησιμοποιεί όμως αυτά τα στοιχεία σαν βασικό θεμέλιο ενός μικρότερου θέματος. Γιατί η Ferrante και οι συνεργάτες της ενδιαφέρονται περισσότερο να δείξουν την πολυπλοκότητα της γυναικείας φιλίας, πώς αυτή μπορεί να είναι ευχή και κατάρα. Πάμε, λοιπόν, για ένα μεγάλο show με τεράστια καρδιά. Με την ευχή, όμως, να μην διαλύσει τη δική μας. Γι' αυτό, δεν είχαμε επιλογή, το κατάφερε ο Τοny Soprano και τα παιδάκια από την τέταρτη σεζόν του Wire.

INFO

Το My Brilliant Friend, κάνει πρεμιέρα αποκλειστικά στην COSMOTE TV την Πέμπτη 22/11, στις 22.00 (COSMOTE CINEMA 4HD). Η Ιταλική σειρά, που πρωτοπαρουσιάστηκε στο φετινό φεστιβάλ Βενετίας, θα προβάλλεται κάθε Πέμπτη βράδυ στις 22.00 και αμέσως μετά θα είναι διαθέσιμη on demand στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στο Baby Reindeer

Η σειρά του Netflix μπορεί να βασίζεται στην πραγματική εμπειρία του Richard Gadd, αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία μυθοπλασίας. Εμείς τα εντοπίσαμε για σένα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η συνάντηση Steve Carell και John Krasinski είναι το reunion που χρειαζόμασταν

Οι πρωταγωνιστές του The Office βρέθηκαν μαζί στο τέλειο βίντεο που βλέπεις εντός.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Έτσι θα τιμήσουν τα 'Φιλαράκια' την επέτειο των 20 χρόνων

Τον Απίλιο του 2021, οι έξι πρωταγωνιστές των Friends έφτασαν στo studio της Warner Bros. στο Λος Άντζελες για να γυρίσουν το πολυαναμενόμενο reunion της τηλεοπτικής παρέας.

Dear God, the Parthenon is still broken, το πρώτο φωτογραφικό βιβλίο του Γιώργου Λάνθιμου

Στην εισαγωγή του Dear God, the Parthenon is still broken υπάρχει ένα ακυκλοφόρητο ποίημα της Patti Smith το οποίο έγραψε με έμπνευση την ταινία.

Ήξερες πως ο Freddie στο Ripley είναι το non-binary παιδί του Sting;

Tο Eliot Sumner είναι o σικάτος φίλος του Dickie και ένας πολύ καλός λόγος επίσης να δεις τη σειρά στο Netflix.

Γραφει Γεωργια Πρεζα