Ο Diego Luna, το Narcos: Mexico και ο ρόλος που αρχικά δεν ήθελε να παίξει

Ο Μεξικανός ηθοποιός που υποδύεται τον ναρκοβαρώνο Miguel Ángel Félix Gallardo ξέρει ότι η ιστορία για τον πόλεμο των ναρκωτικών στην πατρίδα του είναι δυσάρεστη, αλλά κάποιος πρέπει να την πει.

Στο φινάλε της 3ης σεζόν του Narcos, είδαμε τον πράκτορα της DEA, Javier Peña (τον υποδύθηκε ο Pedro Pascal), να κρεμά τα παπούτσια του, έχοντας κατατροπώσει όλους αυτούς που κυνηγούσε εδώ και τρεις κύκλους στην παραγωγή του Netflix: ο Pablo Escobar ήταν νεκρός, τα καρτέλ του Μεντεγίν και του Κάλι ήταν διαλυμένα και η αυτοκρατορία κοκαΐνης που είχε στηθεί στην Κολομβία κατεστραμμένη. Ωστόσο, δεν υπήρχε κανένα συναίσθημα νίκης για τον πράκτορα - ήρωα που πολέμησε όσο κανείς άλλος τους ναρκοβαρώνους. Ο λόγος; Ο πόλεμός του ήταν εν μέρει ατελής, καθώς οι ίδιοι οι προϊστάμενοί του στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών δεν είχαν καμία πρόθεση να τον λήξουν στην πραγματικότητα.

Αυτή η αίσθηση ματαιότητας που διέτρεχε το Narcos είναι ορατή και στο Narcos: Mexico, που προβάλλεται αυτή την περίοδο στην πλατφόρμα του Netflix. Αρχικά, προοριζόταν για την 4η σεζόν του δημοφιλούς σόου, αλλά τελικά έγινε μία αυτόνομη σειρά στο τηλεοπτικό σύμπαν.

Η υπόθεσή λαμβάνει χώρα στη Γουαδαλαχάρα στο Μεξικό και η δράση της σειράς επικεντρώνεται στο καρτέλ της πόλης και στον αρχηγό του, Félix Gallardo.

Ο Gallardo, γνωστός ως El Padrino, σχημάτισε το καρτέλ στη δεκαετία του '80 και ήταν ουσιαστικά εκείνος που "ίδρυσε" το σύγχρονο εμπόριο ναρκωτικών στο Μεξικό, καταδιωκόμενος από τον πράκτορα της DEA Kiki Camarena (Michael Peña). Τον υποδύεται ο Diego Luna, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μεξικό και όπως ο ίδιος δηλώνει "μπορεί η ιστορία να είναι δυσάρεστη, είναι όμως σημαντικό να ειπωθεί". "Πρέπει να μιλήσουμε για αυτή τη χρονική περίοδο που ξέσπασε στο Μεξικό ο πόλεμος των ναρκωτικών", τονίζει σε συνέντευξή του στο αμερικάνικο Esquire. "Είναι σημαντικό να καταλάβουμε γιατί διαβάζουμε όσα διαβάζουμε σήμερα". Ο 38χρονος ηθοποιός μιλά για το ρόλο του στη σειρά, αλλά και για το πώς τα ναρκωτικά και η βία έχουν αναμορφώσει τη χώρα του και τι πρέπει να γίνει για να διορθωθεί η κατάσταση.

Αρχικά, δεν ήθελε να συμμετάσχει στη σειρά

Ήταν από εκείνες τις στιγμές που το ένστικτό μου μού έλεγε να πω όχι, κυρίως γιατί όσοι έχουν καταπιαστεί με τον πόλεμο των ναρκωτικών στην Λατινική Αμερική έχουν αποτύχει να σηκώσουν το βάρος όλου αυτού του πόνου που έχει προκαλέσει ο θάνατος εκατοντάδων ανθρώπων – θυμάτων της κοκαΐνης. Όμως ο showrunner Eric Newman μου είπε: "Η φωνή σου είναι σημαντική. Είσαι κομμάτι αυτού του τόπου". Το σκέφτηκα, το ξανασκέφτηκα και τελικά συνειδητοποίησα ότι είναι αυτό ακριβώς που είχε πει ο Eric. "Εντάξει, εντάξει, είμαι μαζί σας", του είπα.

Ο Diego Luna, το Narcos: Mexico και ο ρόλος που αρχικά δεν ήθελε να παίξει

Η εύρεση πληροφοριών σχετικά με το Félix Gallardo δεν ήταν εύκολη

Μεγαλώνοντας στο Μεξικό, ακούς παντού για τον Caro Quintero, τον Amado Carrillo και τον El Chapo. Οι ιστορίες τους είναι γνωστές, όχι όμως και εκείνη του Gallardo, τη δράση και τη ζωή του οποίου περιβάλλει ένα πέπλο μυστικότητας. Κι αυτό διότι τον διέκρινε η διακριτικότητα, τόσο στην προσωπική όσο και στην "επαγγελματική" του ζωή. Χρειάστηκε να κάνω μεγάλη έρευνα για να μάθω ποιος ακριβώς ήταν.

Τον αντιμετωπίζει ως ένα ακόμη θύμα του πολέμου των ναρκωτικών

Για μένα το πιο σημαντικό μέρος για να δώσεις πνοή σε έναν ήρωα είναι να σκεφτείς το πλαίσιο στο οποίο ζούσε και να προσπαθήσεις να το κατανοήσεις, χωρίς την οπτική του μαύρου – άσπρου που οδηγεί σε ένα πολωμένο κόσμο. Πρέπει να καταλάβουμε ότι κανείς δεν είναι απλά και μόνο "κακός". Η αγάπη, η ζήλια, η φιλοδοξία, η λύπη, όλα αυτά τα συναισθήματα υπάρχουν στην καρδιά του Gallardo και του κάθε Gallardo. Ο ρόλος μου ως ηθοποιός δεν είναι να κρίνω και να δικάζω, αλλά να απεικονίσω όσο μπορώ καλύτερα τον ήρωα. Σημαντικό επίσης είναι το εξής: Σ' αυτή τη σειρά, πρωταγωνιστής δεν είμαι εγώ ως El Padrino, ούτε ο Peña ως Camarena, αλλά η κοκαΐνη και το πώς το εμπόριο αυτής έγινε κομμάτι του συστήματος, που οδήγησε στο θάνατο μία ολόκληρη χώρα.

ΝΤΙΕΓΚΟ ΛΟΥΝΑ

Κατηγορεί την στρατιωτικοποίηση για την επιδείνωση της βίας στο Μεξικό

Η μεγαλύτερη θλίψη που αισθάνθηκα επιστρέφοντας στο Μεξικό της δεκαετίας του '80 ήταν όταν συνειδητοποίησα ότι μεγάλωσα σε ένα ελεύθερο Μεξικό συγκριτικά με τα παιδιά μου. Η εικόνα της χώρας έχει αλλάξει άρδην λόγω όλης αυτής της βίας που ξέσπασε και ειδικά τα τελευταία 12 χρόνια που ο πρώην πρόεδρος του Μεξικού, Felipe Calderón αποφάσισε να κηρύξει πόλεμο στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών, χωρίς συγκεκριμένη στρατηγική. Φυσικό και επόμενο ήταν η κατάσταση να βγει εκτός ελέγχου και όλοι να βγουν χαμένοι. Μου είναι πολύ δύσκολο και στενάχωρο να αποδεχτώ ότι αυτή είναι η χώρα μου.

Τα ναρκωτικά πρέπει να αντιμετωπίζονται ως μείζον ζήτημα της δημόσιας υγείας

Πιστεύουμε ότι οι έμποροι ναρκωτικών είναι οι κακοί επειδή βάζουν ουσίες στις τσέπες μας. Το αντίστροφο συμβαίνει. Έχει στηθεί μία γιγαντιαία αγορά σε ολόκληρο τον κόσμο -στις ΗΠΑ βρίσκεται η ίσως μεγαλύτερη-, συνεπώς από τη στιγμή που υπάρχει μία τόσο μεγάλη αγορά, πρέπει να υπάρχει και προμηθευτής. Το πρόβλημα των ναρκωτικών πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα της δημόσιας υγείας. Να καταλάβουμε ότι μας αφορά όλους, γιατί αυτή η αγορά υπάρχει παντού. Δεν είναι το πρόβλημα κάποιων. Είναι όλων. Μαζί θα διορθώσουμε την κατάσταση, διαφορετικά είμαστε χαμένοι.

Δεδομένης της τρέχουσας έντασης στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, αυτή η σειρά είναι ιδιαίτερα σημαντική

Ένα πράγμα για μένα είναι αδιαμφισβήτητο: Εγκληματίες υπάρχουν και στις δύο πλευρές. Διαφθορά επίσης. Εύχομαι όταν τελειώσει η σειρά, οι άνθρωποι να αναρωτηθούν: "Γιατί υπάρχουν μικρά παιδιά σε χώρες όπως το Μεξικό που επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτές τις οργανώσεις;" Τι τους ωθεί εκεί, ξέρετε; Γιατί αν αρχίσουμε να αναλύουμε το θέμα από διαφορετική οπτική γωνία, θα διαπιστώσουμε ότι είμαστε δυστυχώς μέρος του προβλήματος.

Από: Esquire US

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Πρώτο trailer για την πολυαναμενόμενη 'Φόνισσα'

Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και Μαρία Πρωτόπαππα πρωταγωνιστούν στην ταινία της Εύας Νάθενα που επανεξετάζει κλασικό έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Στη Longing Disco του ΕΜΣΤ κάνεις 'παραγγελιές' ερωτικά τραγούδια

Δες πώς μπορείς να πάρεις μέρος στην καλλιτεχνική εκδήλωση που πραγματοποιείται στο μπαρ του ΕΜΣΤ, στο πλαίσιο του Modern Love Festival στις 29/09.

7 σειρές που δε θέλουμε να επιστρέψουν για το καλό όλων μας

Με αφορμή την αμφιλεγόμενη επιστροφή του The Office, θα θέλαμε να αποφύγουμε την καταστροφή προτού έρθει.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Tension, ένα άλμπουμ όνομα και πράγμα για την Kylie Minogue

O νέος δίσκος της σούπερ σταρ από την Αυστραλία κυκλοφορεί από την BMG γεμάτος ευφορία, δυναμικά χορευτικά και pop τραγούδια.

Όλα όσα ετοιμάζει η Στέγη για τη σεζόν 2023-24

Το πλήρες καλλιτεχνικό πρόγραμμα της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση για τη σεζόν 2023-24 είναι κάτι παραπάνω από πολυσυλλεκτικό.