Το Netflix και η νέα εποχή του streaming

O ανταγωνισμός μεγαλώνει. Νέες πλατφόρμες αναδύονται μες στο 2019, κοντράροντας στα ίσα την ίσως πιο επιτυχημένη μέχρι σήμερα. Άραγε πόση τηλεόραση ακόμα αντέχουμε;

"Ζούμε μια επανάσταση. Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια το Netflix θα είναι στην καθημερινότητά μας ό,τι και το Wi-Fi" δήλωνε το 2017 ο Reed Hastings, CEO και συνιδρυτής της αμερικανικής πλατφόρμας streaming. Ένα χρόνο μετά διευκρίνιζε: "Το Netflix δεν είναι επανάσταση, είναι εξέλιξη". Αν βγήκε αληθινός; Περισσότερο δε γίνεται. Ελάχιστοι μπορούν σήμερα να φανταστούν πώς θα ήταν η ζωή ή καλύτερα τα βράδια τους χωρίς να βλέπουν σειρές και ταινίες back to back στο πλαίσιο της μάστιγας του Netflix and chill. Τόσες σειρές και τόσες ταινίες, που είναι απλά αδύνατον, στρεσογόνο επίσης, όχι μόνο να τις παρακολουθήσεις, αλλά και να παραμείνεις ενημερωμένος για ό,τι νέο παίζει.

Κι αν το 2018 ήταν η χρονιά που η υπηρεσία εκτοξεύτηκε παγκοσμίως, γεγονός που την οδήγησε μέχρι τα Όσκαρ (τρία αγαλματίδια στο Roma του Alfonso Cuarón), φέτος αναμένεται να είναι η χρονιά που όλοι θα αναρωτηθούν ποιο το μέλλον της, καθώς μες στο 2019 ο ανταγωνισμός θα μεγαλώσει και η κόντρα του streaming θα σκληρύνει, με εταιρείες-κολοσσούς να ετοιμάζουν τις δικές τους συνδρομητικές πλατφόρμες.


Το βρετανικό Netflix

Ονομάζεται BritBox, αποτελεί δημιουργία των τηλεοπτικών δικτύων BBC και ITV και φιλοξενεί ό,τι καλύτερο από τη βρετανική μεγάλη και μικρή οθόνη. Μέχρι στιγμής η υπηρεσία είναι διαθέσιμη μόνο σε ΗΠΑ και Καναδά και μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2019 θα κάνει ντεμπούτο στη Βρετανία, με μία εβδομάδα δωρεάν χρήσης και συνδρομή στα περίπου 6 ευρώ το μήνα.


Οι συνέπειες είναι ήδη ορατές για τη δημοφιλή υπηρεσία, που στις αρχές του χρόνου γνωστοποίησε την πρόθεσή της να δαπανήσει ακόμα πιο πολλούς πόρους για τη δημιουργία νέου πρωτότυπου περιεχομένου και δη ευρωπαϊκού βλέποντας από μακριά τη φωτιά να πλησιάζει. Στα μέσα Φεβρουαρίου ανακοίνωσε ότι δε θα συνεχίσει να προβάλλει τις σειρές The Punisher και Jessica Jones σηματοδοτώντας το τέλος της συνεργασίας της με τη Marvel. Η τελευταία θα μεταφέρει σταδιακά όλους τους υπερήρωές της στο Disney+, τη νέα streaming πλατφόρμα της Disney, που θα είναι διαθέσιμη στη χώρα μας στα τέλη του έτους και θα περιλαμβάνει επίσης υλικό από το National Geographic, την Pixar και τη Lucasfilm. Από τις πολυαναμενόμενες παραγωγές της η μίνι σειρά Loki με τον Tom Hiddleston και η prequel σειρά Star Wars, The Mandalorian σε σκηνοθεσία Jon Favreau.

Το Netflix και η νέα εποχή του streaming
Στο The Mandalorian θα κάνει πρεμιέρα στο Disney+ στις 12 Νοεμβρίου 2019.

Τους δικούς της ήρωες –Batman, Superman, Wonder Woman– συγκεντρώνει και η DC Entertainment. Τον περασμένο Οκτώβριο λάνσαρε την πλατφόρμα DC Universe (έκανε πρεμιέρα με τη σειρά Titans), που αποτελεί επίσης παράδεισο για κάθε συλλέκτη ή λάτρη κόμικς, μιας και περιέχει μια μεγάλη ψηφιακή βάση με παλιά και νέα τεύχη.

Δύο μήνες πριν, τον περασμένο Αύγουστο, το Facebook διέθεσε παγκοσμίως το Facebook Watch, που σταδιακά από ανταγωνιστής του YouTube έχει αρχίσει να μετατρέπεται σε ανταγωνιστή streaming υπηρεσιών προσφέροντας στους χρήστες περιεχόμενο επί πληρωμή μετά τη συνεργασία του με BuzzFeed, Vox, CNN, Fox News και 20th Century Fox Television. Το Sorry for Your Loss με την Elizabeth Olsen είναι το ίσως πιο επιτυχημένο σόου του, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

Ωστόσο, ο μεγάλος ανταγωνιστής του Netflix μετά το Disney+ πιθανολογείται ότι θα είναι η Apple TV+. Στην προσπάθειά της να αντισταθμίσει την πτώση από τις πωλήσεις iPhones, η Apple παρουσίασε τη δική της συνδρομητική τηλεοπτική υπηρεσία -θα γίνει διαθέσιμη το προσεχές φθινόπωρο σε 100 χώρες και το κόστος είναι προς το παρόν άγνωστο- για την οποία θα ξοδέψει 2 δισ. δολάρια για να γυρίσει πρωτότυπο περιεχόμενο, την ώρα βέβαια που το Netflix ξοδεύει ήδη τα πενταπλάσια.

APPLE TV

Οι πολλά υποσχόμενες σειρές του Apple TV+

  • Η ανθολογική σειρά φαντασίας Amazing Stories του Steven Spielberg, ένα reboot της ομώνυμης σειράς του 1985.
  • Η δραμεντί The Morning Show με τους Reese Witherspoon, Jennifer Aniston και Steve Carell για όλα όσα συμβαίνουν στα παρασκήνια μιας πρωινής ενημερωτικής εκπομπής.
  • Η δυστοπική περιπέτεια See, γραμμένη από τον Steven Knight του Peaky Blinders, με πρωταγωνιστή τον Jason Momoa.
  • Το ρομαντικό δράμα με κωμικά στοιχεία Little Voice διά χειρός J.J. Abrams και Sara Bareilles, που αφορά ιστορίες ενηλικίωσης.
  • H sci-fi σειρά Servant του M. Night Shyamalan για μια οικογένεια και την νταντά που προσλαμβάνει για να προσέχει το νεογέννητο παιδί της.

Τέλος, η WarnerMedia θα λανσάρει τη δική της υπηρεσία το τέταρτο τρίμηνο του 2019 και θα προβάλλει ταινίες και σειρές από τα στούντιο της Warner Bros, ακόμα και από το HBO, ενώ η Amazon, που αποτελούσε τον μέχρι πρότινος βασικό ανταγωνιστή του Netflix, σχεδιάζει να αναβαθμίσει το περιεχόμενο και τις δυνατότητες του Amazon Prime.

Με τις προτιμήσεις του καταναλωτικού κοινού να αλλάζουν εν μια νυκτί και τις συνδρομητικές υπηρεσίες να ξεπηδούν σαν μανιτάρια, το ενδιαφέρον για το μέλλον του online streaming θα είναι μεγάλο το 2019. Επειδή όμως, όπως έχουν τραγουδήσει και οι Rolling Stones, Old Habits Die Hard, το Netflix δεν αναμένεται να σηκωθεί άμεσα τουλάχιστον από το θρόνο του.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι Behemoth, Testament και Prestilence έρχονται τον Ιούλιο στην Αθήνα

Στις 28 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Release Athens 2024.

Όσα περιμένουμε από τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά ήδη εδραίωσε τη θέση της ως μία από τις δημοφιλέστερες του Amazon Prime Video.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10000 Ships, το μυστηριώδες spin-off του Game of Thrones που ακυρώθηκε στο παρά πέντε

Πέρα από τη σειρά του Jon Snow, μόλις μάθαμε για ένα ακόμη που δε βρήκε ποτέ τον δρόμο του για τη μικρή οθόνη.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η μίνι σειρά που πρέπει να δεις αν σου λείπει το Succession

Είναι στο Netflix και έχει μόνο 6 επεισόδια και πρωταγωνιστή τον Jeff Daniels. Ό,τι πρέπει δηλαδή για το σαββατοκύριακο.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10 πικάντικες αλήθειες για τον Channing Tatum

Ο αμερικανός ηθοποιός κλείνει σήμερα 44 χρόνιας ζωής και εμείς βρίσκουμε άγνωστα στοιχεία για τη ζωή και την καριέρα του.

Γραφει Γιαννης Σπανος