32 χρόνια μετά, το τέλος του Seinfeld ξεχωρίζει

Το τελευταίο επεισόδιο του εμβληματικού sitcom αποτελεί ένα εγχειρίδιο για το πώς να κλείσεις σωστά μία ιστορία.

Στις 5 Ιουλίου του 1989, η τηλεοπτική σειρά με το ίσως πιο ειλικρινές τέλος στην ιστορία των τηλεοπτικών σειρών έκανε πρεμιέρα. Το τελευταίο επεισόδιο του Seinfeld δεν ήταν απαραίτητα ένα πραγματικό καλό επεισόδιο, το τέλος όμως των τεσσάρων αντιηρώων ήταν τέτοιο που έκανε τους περισσότερους θεατές να ξεχάσουν οποιαδήποτε προηγούμενη αστοχία. Τα τελευταία λεπτά του πλέον εμβληματικού sitcom της αμερικανικής τηλεόρασης ήταν μία συλλογή από σκηνές, επεισόδια και στιγμές των εννέα προηγούμενων κύκλων γεμάτα από αγνή, ανόθευτη νοσταλγία.

Όχι ένα ακόμη sitcom

Στις μέρες μας, όπου επιτυχημένα sitcoms παίζονται ξανά και ξανά σε επανάληψη σε διαδίκτυο και τηλεόραση (βλέπε Friends, The Bing Bang Theory) με συνεπές αποτέλεσμα να μην μπορεί να διακρίνει κανείς ποια είναι η αρχή, η μέση και το τέλος των σειρών αυτών, το πολύ συγκεκριμένο και πολύ εύστοχο φινάλε του Seinfeld ξεχωρίζει.

> Διάβασε ακόμη: Όλες οι ταινίες του Tom Cruise από τη χειρότερη στην καλύτερη

Το The Finale παραμένει ένα εγχειρίδιο για το πώς να κλείσεις σωστά μία ιστορία - ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς τον απογοητευτικό τελευταίο κύκλο του Game of Thrones όπου το S08E06 πήρε ντροπιαστικές βαθμολογίες από τους χρήστες του IMBD.

Υπάρχει, βέβαια, πάντα το The Sopranos όπου το μεταμοντέρνο τέλος του αποτελεί αν όχι παράδειγμα προς μίμηση σίγουρα μία απόφαση του δημιουργού που προκάλεσε πραγματικό δέος στους θεατές, όμως τα μεγέθη δεν είναι ακριβώς συγκρίσιμα.

Στην περίπτωση του Seinfeld, πολλοί οπαδοί του sitcom στεναχωρήθηκαν με την τύχη των αντιηρώων, όμως κάπου εκεί υπάρχει και μία παρανόηση: Η τετράδα είναι μία αστεία παρέα που όμως ρέπει προς την εγωπάθεια, τα ψέματα, τον ρατσισμό και τον μισογυνισμό. Με λίγα λόγια, μόνο καλοί άνθρωποι δεν είναι.

Έτσι, όταν διαπράττουν άλλο ένα από τα γνωστά φάουλ καταλήγουν εκεί που τους αξίζει: Οι Jerry, George, Elaine και Kramer βρίσκονται κλεισμένοι σε ένα μικρό κελί. Εκεί δεν κάνουν κάτι διαφορετικό από ό,τι συνηθίζουν, συνεχίζουν να κάνουν την τρίχα τριχιά, να ασχολούνται φανατικά με τους εαυτούς τους και τα δικά τους όνειρα, να παθαίνουν εμμονή με μικρές και ασήμαντες λεπτομέρειες.

> Διάβασε ακόμη: 30 χρόνια Terminator 2

Όλα αυτά, λίγο πριν βρεθούν στην αίθουσα του δικαστηρίου όπου χαρακτήρες από εννιά σεζόν περνούν ο ένας μετά τον άλλον, "δικάζοντας" την παρέα με τις καταθέσεις τους, πριν η τετράδα ξαναβρεθεί στη φυλακή. Γιατί αν δεν είναι αυτό καλό τέλος τότε ποιο είναι;

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Δε θα ξεχάσουμε ποτέ το Mezzanine των Massive Attack

Το magnum opus της κολεκτίβας από το Μπρίστολ γίνεται σήμερα 26 χρονών!

Στον φανταστικό κόσμο της Kandè ζουν πλάσματα σκοτεινά

Το video clip του νέου της single Fury of War έχει κάτι μεταφυσικό.

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.