Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το Watchmen

Η νέα σειρά του HBO έχει ήδη κάνει τεράστιο ντόρο μετά από ένα μόλις επεισόδιο.

To 1986 εκδόθηκε ένα από τα καλύτερα κόμικς όλων των εποχών. Μετά το Watchmen το κοινό δεν θα κοιτούσε ποτέ ξανά τους σούπερ ήρωες με τον ίδιο τρόπο. Ο σπουδαίος Alan Moore έβαλε ένα πολύ δύσκολο στοίχημα καταφέρνοντας να το κερδίσει: Οι superheroes έπαψαν να είναι υπερβολικοί χαρακτήρες ζωγραφισμένοι με πενάκι κι έγιναν πραγματικοί άνθρωποι με υπεράνθρωπες δυνάμεις και ανθρώπινες αδυναμίες. Σήμερα, 33 χρόνια μετά, το HBO αναλαμβάνει να τους φέρει ξανά στο προσκήνιο. Το στοίχημα όμως, για άλλη μία φορά, είναι πολύ μεγάλο.

Αν όμως υπάρχει κάποιος που μπορεί να το κερδίσει, αυτός δεν είναι άλλος από το αμερικανικό δίκτυο. Άλλωστε πρόκειται για ένα από τα πλέον αναμενόμενα shows του 2019 ενώ το πρώτο του επεισόδιο (προβλήθηκε στις 20 Οκτωβρίου) έχει δημιουργήσει ήδη μεγάλο θόρυβο γύρω από το όνομά του. Το αμερικανικό Esquire έκανε λόγο για μία από τις πιο δυνατές πρεμιέρες όλων των εποχών. Πριν, όμως, φτάσουμε σε αυτό, υπάρχουν αρκετές απορίες που χρειάζεται να απαντηθούν.

Η ταινία

Το 2009 ο Zack Snyder, πιο γνωστός από τους 300, ήταν ο πρώτος που τόλμησε να αγγίζει την κληρονομιά του Alan Moore, μεταφέροντάς τη ως blockbuster στη μεγάλη οθόνη. Όπως ήταν αναμενόμενο, δέχθηκε έντονη κριτική αφού δεν κατάφερε να αποτυπώσει το πνεύμα του δημιουργού. Ήταν απαραίτητα κακή η ταινία; Όχι, αν δεν είχες διαβάσει το graphic novel. H επιλογή, όμως, να κρατήσει σχεδόν τα πάντα ίδια και να αλλάξει το τέλος ξένισε άσχημα. Τελικά, τι σχέση έχει η ταινία με τη νέα σειρά; Καμία απολύτως. Μπορείς, λοιπόν, απλά να την προσπεράσεις.

Το graphic novel

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το Watchmen

Ας ρίξουμε μία πολύ γρήγορη ματιά στο εμβληματικό graphic novel. Τι ακριβώς συμβαίνει εκεί; Καταρχάς βρισκόμαστε σε μία εναλλακτική πραγματικότητα των 80s, εκεί όπου ο Doctor Manhattan (ένας άνθρωπος που απέκτησε θεϊκές ιδιότητες μετά από εργαστηριακό ατύχημα) έχει βοηθήσει την Αμερική να κερδίσει τον πόλεμο του Βιετνάμ. Σε αυτόν τον κόσμο, οι super heroes είναι μία πραγματικότητα, που όμως έχει κηρυχθεί εκτός νόμου. Οι μάσκες και οι μπέρτες απαγορεύονται πια αυστηρά.

Alan Moore WatchmenΜέσα σε αυτό το πλαίσιο, η τρομακτικά πυκνή και πολυπρόσωπη αφήγηση του Moore οδηγεί τους πολύ διαφορετικούς σε σχέση με το συνηθισμένο υπερήρωες (Rorschach, Nite Owl, Silk Spectre) να έρθουν αντιμέτωποι πρώτα από όλα με τις δικές τους προσωπικές δυστυχίες.

 Κάτι, δηλαδή, που συμβαίνει πριν οδηγηθούν σε ένα επικό κρεσέντο όπου ο πυρηνικός πόλεμος είναι προ των πυλών, τερατώδεις εξωγήινοι παίζουν τον ρόλο των από μηχανής θεών και ο Ozymandias (ο "κακός" της ιστορίας) δίνει μία από τις πιο παράδοξες αλλά και την ίδια στιγμή λυτρωτικές λύσεις που εμφανίστηκαν ποτέ σε τυπωμένες σελίδες.

Χρειάζεται να διαβάσεις το graphic novel πριν ξεκινήσεις το show του HBO; Ο δημιουργός της σειράς είχε δηλώσει, πριν καν προβληθεί το πρώτο επεισόδιο, ότι δεν θα έχει τους ίδιους βασικούς χαρακτήρες αλλά διαφορετικούς (αν και οι πρώτοι αναμένεται να εμφανιστούν κάποια στιγμή έστω και ως cameo). Επί της ουσίας, δηλαδή, θα παρακολουθήσουμε την ίδια εναλλακτική εποχή, τις ίδιες ιστορικές συγκυρίες αλλά από τελείως διαφορετική οπτική γωνία. Ο λόγος, όμως, που τελικά αξίζει να διαβάσεις το Watchmen είναι γιατί αποτελεί ένα λογοτεχνικό αριστούργημα.

Τα prequels

Εκτός από το αρχικό graphic novel, η DC αποφάσισε -ενάντια, όπως όλα δείχνουν, στη θέληση του Alan Moore- να εκδώσει το 2012 μερικά prequels σε σχέση με την προϊστορία των χαρακτήρων του Watchmen. H απουσία του Moore από το project Before Watchmen είναι φανερή ενώ η εταιρεία δέχθηκε σκληρή κριτική για ανήθικη στάση.

Η σειρά

Στο πρώτο επεισόδιο: Αστυνομικοί που φορούν μάσκες, ένα διαφορετικό 2019 όπου οι προοδευτικοί κάνουν κουμάντο εδώ και πολλά χρόνια στην Αμερική με έναν Πρόεδρο-έκπληξη στο τιμόνι της χώρας, μία παράξενη τρομοκρατική οργάνωση φασιστικών πεποιθήσεων, δύο super heroes (Sister Night, Looking Glass) που γνωρίζουμε για πρώτη φορά και οι οποίοι να προσπαθούν να εξιχνιάσουν ένα πολύ μπερδεμένο κουβάρι γεγονότων. Αν στο graphic novel η μεγαλύτερη απειλή άκουγε στο όνομα "πυρηνικός όλεθρος", τώρα στο εναλλακτικό 2019, όλα δείχνουν πως το μεγάλο κακό έρχεται με τη μορφή του ρατσισμού.

Ναι, οι Watchmen είναι ξανά εδώ, με παρόμοια ατμόσφαιρα και πλοκή, έτοιμοι να αναμετρηθούν με το μεγάλο στοίχημα. H ερώτηση του ενός εκατομμυρίου δολαρίων όμως παραμένει: Θα καταφέρουν οι ήρωες του HBO να σταθούν αντάξιοι της κληρονομιάς του σπουδαίου Alan Moore;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι Behemoth, Testament και Prestilence έρχονται τον Ιούλιο στην Αθήνα

Στις 28 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Release Athens 2024.

Όσα περιμένουμε από τη 2η σεζόν του Fallout

Η σειρά ήδη εδραίωσε τη θέση της ως μία από τις δημοφιλέστερες του Amazon Prime Video.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10000 Ships, το μυστηριώδες spin-off του Game of Thrones που ακυρώθηκε στο παρά πέντε

Πέρα από τη σειρά του Jon Snow, μόλις μάθαμε για ένα ακόμη που δε βρήκε ποτέ τον δρόμο του για τη μικρή οθόνη.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η μίνι σειρά που πρέπει να δεις αν σου λείπει το Succession

Είναι στο Netflix και έχει μόνο 6 επεισόδια και πρωταγωνιστή τον Jeff Daniels. Ό,τι πρέπει δηλαδή για το σαββατοκύριακο.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10 πικάντικες αλήθειες για τον Channing Tatum

Ο αμερικανός ηθοποιός κλείνει σήμερα 44 χρόνιας ζωής και εμείς βρίσκουμε άγνωστα στοιχεία για τη ζωή και την καριέρα του.

Γραφει Γιαννης Σπανος