Το ΒοJack Horseman είναι έτοιμο για το γκράντε φινάλε

Στην έκτη και τελευταία σεζόν οι χαρακτήρες εξελίσσονται, η εσωστρέφεια γίνεται εξωστρέφεια και ο κεντρικός ήρωας βρίσκει (;) τον εαυτό του.

Στις πρώτες πέντε σεζόν του BoJack Horseman, της animated σειράς του Netflix που άλλαξε όλα τα δεδομένα στο είδος, έχουμε παρακολουθήσει τον ομώνυμο ήρωα να περνά από όλο το φάσμα των συναισθημάτων: Από την αυτολύπηση και το απόλυτο μηδέν σε μανιακές περιόδους με τρομερές εξάρσεις. Εκείνο, όμως, που δεν είχαμε δει ποτέ και σε κανένα σημείο ήταν ένας νηφάλιος BoJack.

Έτσι, στο πρώτο μισό της έκτης και τελευταίας σεζόν βρίσκουμε τον παράξενο αυτόν ήρωα εκεί που τον είχαμε αφήσει: Σε ένα κέντρο αποτοξίνωσης δίπλα στη θάλασσα, φανερά αποφασισμένο να ξεκόψει από το αλκοόλ και να επανορθώσει απέναντι σε όλους εκείνους που αδίκησε. Αυτό που ακολουθεί είναι ένας κύκλος ορόσημο, όπου μία διάσημη για την εσωστρέφειά της σειρά καταφέρνει να διευρύνει τον φακό και να μας κάνει να αναρωτηθούμε τι οφείλουμε, τελικά, ο ένας στον άλλον.

Το ΒοJack Horseman είναι έτοιμο για το γκράντε φινάλε

Τα νέα εναρκτήρια credits δείχνουν τη μεταμόρφωση του ήρωα

Art therapy, ομαδικό hicking στο Μαλιμπού, ο BoJack προσπαθεί με κάθε τρόπο να βρει λίγη αισιοδοξία στη ζωή του. Καθώς όμως παρατείνει την παραμονή του στο κέντρο περισσότερο από έξι μήνες, τρομαγμένος και μόνο στην σκέψη ότι πρέπει να επιστρέψει στην πραγματική ζωή και στην κακή συνήθεια που έχει να πληγώνει αυτούς που αγαπά, ο BoJack μαθαίνει πώς να συγχωρεί τον εαυτό του για την εθισμό του και τα ατοπήματα του παρελθόντος.

Τα νέα εναρκτήρια credits δείχνουν τη μεταμόρφωση του ήρωα. Αντί να υπνοβατεί μέσα στη ζωή του, υπνοβατεί στο άσχημο παρελθόν, ένα παρελθόν σημαδεμένο από χαρακτήρες που συμβολίζουν τις καταστροφικές του συμπεριφορές. Είναι όλοι τους εκεί: H Sarah Lynn, που ο θάνατός της από υπερβολική δόση στοιχειώνει τον BoJack· ο Herb Kazazz, ο φίλος και μέντοράς του που τον πρόδωσε· η Penny Carson, η ανήλικη ελαφίνα στην οποία πρότεινε να κάνουν σεξ· ακόμα και η Beatrice Horseman, η αδιάφορη και απαράδεκτη μάνα που ο Bojack δεν μπόρεσε ποτέ να ξεπεράσει.

To storyline πολύ σπάνια εξερευνά τους μηχανισμούς που διέπουν τον κόσμο των ανθρώπων και και των ανθρωπόμορφων ζώων στη σειρά. Με ποιον τρόπο, δηλαδή, οι άνθρωποι και τα ζώα συνυπάρχουν ή ακόμα και κάνουν σεξ. Σε αυτήν τη σεζόν, όμως, το σενάριο κάνει μία βουτιά στα βάθη της ψυχολογίας των ανθρωπόμορφων αλόγων.

Σε μία κομβική σκηνή, αφού ο ΒοJack έχει πρώτα μεθύσει κατά λάθος τον αλογόμορφο ψυχολόγο του, τον Dr. Champ, δέχεται μία δύσκολη αλήθεια από το στόμα του τελευταίου: Ο λόγος που έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σχέση μαζί είναι επειδή του θυμίζει τον πατέρα του, κάτι δηλαδή που τον κάνει να μισεί, να έλκεται και την ίδια στιγμή να ζητά την αποδοχή από τον Dr. Champ. Μάλιστα μία επιπλέον σημαντική παρατήρηση που κάνει ο ψυχολόγος είναι ότι ο BoJack δεν έχει άλογα στη ζωή του, αφού όλα του τα αγαπημένα πρόσωπα είναι είτε άνθρωποι, είτε σκύλοι ή γάτες.

Bojack horseman 3

"Υποσυνείδητα πιστεύω ότι πρέπει να τιμωρηθώ, επειδή όμως είμαι διάσημος δεν τιμωρούμαι ποτέ"

Ο BoJack προσπαθώντας να αμυνθεί απέναντι σε αυτές τις αιτιάσεις, αναφέρεται στην ετεροθαλή αδερφή του Hollyhock, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Αν η θεωρία σου είναι σωστή, δεν θα την κρατούσα σε απόσταση, όντας απελπισμένος για την αγάπη της ενώ παράλληλα δεν θα την άφηνα να πλησιάσει αρκετά για να με πληγώσει;". Κάπου εκεί, παραδέχεται πως οι γονείς του τον έχουν προικίσει με μία αυθόρμητη απέχθεια για τα άλογα, πριν συνεχίσει: "Υποσυνείδητα πιστεύω ότι πρέπει να τιμωρηθώ, επειδή όμως είμαι διάσημος δεν τιμωρούμαι ποτέ, με αποτέλεσμα να κάνω ακόμα μεγαλύτερες υπερβολές". Μέσα σε ελάχιστες φράσεις ο ήρωας της πιο ενήλικης animated σειράς του Netflix αποκαλύπτει, με μεγαλύτερη αυτογνωσία από ποτέ, το modus operandi των πέντε προηγούμενων σεζόν.

Δεν είναι μόνο ο BoJack εκείνος που σιγά σιγά μαθαίνει ποιος πραγματικά είναι. Το ίδιο κάνουν και οι φίλοι του. Η Princes Carolyn είναι μία ανύπαντρη μητέρα που προσπαθεί να συνεχίζει με τους ίδιους εργασιομανείς ρυθμούς που ζούσε πριν τη μητρότητα. Το μόνο, όμως, που καταφέρνει είναι να βυθίζεται σιγά σιγά σε μία καθημερινότητα που την πνίγει.

Όταν παίρνει μία πρόσκληση για να συμμετέχει σε μία φωτογράφηση για εργαζόμενες μητέρες απαντά, λέγοντας ότι: "Είμαι πολύ απασχολημένη να κάνω τα πάντα για να ποζάρω σε μία φωτογράφηση σχετική με γυναίκες που κάνουν τα πάντα". Η νέμεσίς της όμως, Vanessa Gekko, είναι εκεί για να τις υπενθυμίσει με δεικτικό τρόπο ότι κάνει τα πάντα για τον εαυτό της, ενώ τώρα αυτό που της ζητούν είναι να κάνει κάτι για τις άλλες γυναίκες. Μέσα σε όλη αυτήν την δίνη, η Princess Carolyn καταφέρνει τελικά να βάλει τις σωστές προτεραιότητες: πρώτα η οικογένεια και μετά η καριέρα.

BoJack Horseman 2

Αντίστοιχα, ύστερα από μία καριέρα γεμάτη υψηλές θέσεις εργασίας χωρίς όμως ουσία, ο Todd τελικά βρίσκει το νόημα κάνοντας baby sitting στην κόρη της Princess Carolyn. Όταν ο αυστηρός πατριός του εμφανίζεται στο κατώφλι του σπιτιού του, ζητώντας μία τεράστια χάρη, ο Todd θα σκεφτεί -επιτέλους- την αποξένωση που βιώνει σχετικά με την οικογένειά του.

Σε άλλες εξελίξεις, η Diane αναζητά το νόημα της ζωής στα ντοκιμαντέρ, είναι όμως η δύσκολη σχέση της με τον καμεραμάν της που την αναγκάζει να κάνει ένα βήμα μπροστά – για πρώτη φορά στη ζωή της. Όταν, τελικά, χάνει τη δουλειά της εξαιτίας μίας συγχώνευσης, θα βρεθεί στο Σικάγο για να ξεκινήσει μία νέα ζωή, όπου θα αρχίσει να γράφει ένα βιβλίο για τις δικές της ιστορίες αντί να αφηγείται τις ιστορίες άλλων ανθρώπων.


Aν και το BoJack Horseman δεν ήταν ποτέ μία μυωπική σειρά, σίγουρα σε όλες τις προηγούμενες σεζόν η εσωστρέφεια είχε τον πρώτο ρόλο.


Ακόμα και Mr. Peanutbutter, αυτός ο απλός χαρακτήρας που θυμίζει ηλιαχτίδα μέσα στη μουντάδα της σειράς, θα πει όλη την αλήθεια στη σύντροφό του για τις ερωτικές ατασθαλίες του παρελθόντος προσπαθώντας να ξαναφτιάξει τη σχέση του.

BoJack 6

Αν και οι χαρακτήρες μοιάζουν απομονωμένοι ο ένας από τον άλλον, αφού μοιάζουν σαν να πατούν σε διαφορετικές ράγες που πηγαίνουν τη ζωή τους μπροστά, τα προσωπικά τους ταξίδια δημιουργούν μία θεματικά σφιχτοδεμένη σεζόν. Επί της ουσίας, όλοι μαζί αναρωτιούνται και προσπαθούν να βρουν τρόπους για να σταματήσουν έναν αέναο στρουθοκαμηλισμό, να αλλάξουν προς το καλύτερο και κυρίως να αποκτήσουν ουσιαστικές σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού με τους γύρω τους.


Tο να βλέπει κανείς αυτούς τους χαρακτήρες να ανοίγουν τα φτερά τους για μία πιο ουσιαστική ζωή αποτελεί ένα τεράστιο άλμα για την πλοκή.


Η αλήθεια είναι ότι αν και το BoJack Horseman δεν ήταν ποτέ μία μυωπική σειρά, σίγουρα σε όλες τις προηγούμενες σεζόν της η εσωστρέφεια είχε τον πρώτο ρόλο. Για αυτό, το να βλέπει κανείς αυτούς τους χαρακτήρες να ανοίγουν τα φτερά τους για μία πιο ουσιαστική ζωή αποτελεί ένα τεράστιο άλμα για την πλοκή, πολύ μακριά από το σημείο εκκίνησης το 2014.

Bojack 7

Στο όγδοο και τελευταίο επεισόδιο του πρώτου μισού της σεζόν, ο BoJack έχει ανυψωθεί σε προσωπικό επίπεδο, όπως όλα δείχνουν, περισσότερο από ποτέ – η συμπεριφορά του είναι σωστή και τίμια, αφήνει τα μαλλιά του να γκριζάρουν αντί να τα βάφει, κατευθύνεται προς την Ανατολική Ακτή όπου μία νέα συναρπαστική επαγγελματική ευκαιρία τον περιμένει για να κάνει ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή του.

Κι όμως, στην τελευταία σκηνή, τα πάντα αλλάζουν. Ο BoJack θα βρεθεί αντιμέτωπος με τα χειρότερα πράγματα που έχει κάνει, ακόμα και με εκείνες τις αμαρτίες που φώλιαζαν βαθιά χωρίς να κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Έτσι το ερώτημα επανέρχεται: Αξίζει τη συγχώρεση ο BoJack και, τελικά, είναι μία συγγνώμη αρκετή; Ο μόνος που μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα είναι, προφανώς, το επόμενο μισό της έκτης σεζόν.

Από: Esquire US

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το 'Landmarks II - Το Σινεμά στο Κέντρο' συνεχίζεται στα ιστορικά σινεμά της Αθήνας

4 ιστορικά σινεμά στο κέντρο της Αθήνας, 4 θεματικές προβολές, 13 ταινίες για την Αθήνα.

Μία ιταλική ταινία κάνει θραύση στο Netflix παγκοσμίως

Είναι η πρώτη φορά που μία μη αγγλόφωνη ταινία φθάνει στο Νο. 1 του παγκόσμιου chart ταινιών.

Confidenza, ένα υπέροχο soundrack με την υπογραφή του Tom Yorke

Tο προηγούμενο με την υπογραφή του μπροστάρη των Radiohead ήταν αυτό για το remake της ταινίας Suspiria του Luca Guadagnino.

Στο πρώτο trailer για του Atlas η Jennifer Lopez δείχνει τρομοκρατημένη

Η ταινία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις 24 Μαΐου.

'Νυν και Αεί', η ζωή του Σταύρου Ξαρχάκου έγινε σειρά στο YouTube

Οι άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του σπουδαίου συνθέτη αποτυπώνονται μέσα από 20 επεισόδια. Το πρώτο, μόλις έγινε διαθέσιμο.