Το πιο ενοχλητικό feature του Netflix είναι παρελθόν

Τώρα μπορείς επιτέλους να σταματήσεις το εκνευριστικό autoplay των trailers.

Γράφει: Αργύρης Κούρσαλης 25 Φεβρουαρίου 2020

Το Netflix θέλει να κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη. Δε χρειάζεται να συντονιστούμε συγκεκριμένη ώρα για να δούμε την αγαπημένη μας σειρά, δεν υπάρχει καμία αναμονή για το επόμενο επεισόδιο αφού εκείνο ξεκινά από μόνο του ύστερα από λίγα δευτερόλεπτα, ο δικός του αλγόριθμος μας προτείνει ποιο μπορεί να είναι το επόμενο show που θα επιλέξουμε. Γνωρίζει τι ζητάμε και φροντίζει να μας το δίνει σε μεγάλες και πολλές φορές υπερβολικές ποσότητες. Λιγότερα clicks, περισσότερη διασκέδαση, άπειρο bingewatching.

Σε αυτό το πλαίσιο και σε αυτήν τη λογική όμως, υπάρχουν κάποια features που ίσως κατάντησαν από κουραστικά έως γραφικά. Όπως, για παράδειγμα, το autoplay πάνω από τις σειρές, τις ταινίες και τα ντοκιμαντέρ που προσπαθείς να επιλέξεις. Το εκκωφαντικό promotion που ξεκινά συνήθως χωρίς να το έχεις ζητήσει από τα ηχεία του υπολογιστή ή της τηλεόρασης μπορεί να αποδειχθεί τρομερά ενοχλητικό. Δεν το ζήτησες ποτέ και, όμως, βρίσκεται ασταμάτητα εκεί ό,τι και αν κάνεις.

Ήδη από το 2018, ο Rian Johnson, σκηνοθέτης του Star Wars: The Last Jedi, είχε αστειευτεί μέσω twitter σχετικά με αυτό το εκνευριστικό ζήτημα: "Αγαπημένο μου video game αυτήν την περίοδο; Να προσπαθώ να πλοηγηθώ στο Netflix χωρίς να πυροδοτήσω το autoplay των trailers". Αυτό, όμως, που στην αρχή φαινόταν αστείο εξελίχθηκε σε κάτι ανυπόφορο. Ο ίδιος, επανήλθε δύο μήνες μετά με άλλο tweet, λέγοντας ότι δεν έχει πια καθόλου πλάκα αυτή η κατάσταση και θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει.

Δεν ήταν όμως μόνο ο διάσημος σκηνοθέτης που απηύδησε από τον υπερβάλλοντα marketing ζήλο του Netflix. Είναι δεκάδες χιλιάδες χρήστες που έκαναν παράπονα. Η αμερικανική πλατφόρμα, λοιπόν, αφού πρώτα παραδέχθηκε το λάθος της (έστω και καθυστερημένα), έδωσε τη δυνατότητα στους χρήστες να σταματήσουν, αν θέλουν, το autoplay.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνεις sign in στον δικό σου λογαριασμό μέσω του web browser, να πας πάνω δεξιά, να επιλέξεις την επιλογή manage profiles, και να αποφασίσεις αν θες ή όχι να ξεκινούν τα trailers από μόνα τους. Απλά πράγματα, με άλλα λόγια, που γίνονται ακόμα πιο απλά με τις οδηγίες του ίδιου του Netflix πατώντας εδώ.


Φωτογραφίες © Getty Images

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Μουσική