O Eric Cantona δεν μασά τα λόγια του στο Inhuman Resources του Netflix

Ένα δριμύ τηλεοπτικό κατηγορώ για τις εργασιακές σχέσεις του σήμερα από τον Γάλλο superstar.

Γράφει: Γιώργος Ρομπόλας 21 Μαΐου 2020

Alain Delambre, Γάλλος, ετών 57, πρώην διευθυντής HR, νυν άνεργος που παλεύει να σταθεί στα πόδια του εδώ και έξι χρόνια. Τι δουλειά έχει ένας τέτοιος χαρακτήρας με τον sui generis Eric Cantona που τα χρήματα που έβγαλε από το ποδόσφαιρο θα του έφταναν για δύο ζωές; Σε ένα πολύ ενδιαφέρον τηλεοπτικό twist, η νέα γαλλική σειρά του Netflix με τίτλο Inhuman Resources (Dérapages) -προβάλλεται ήδη στην πλατφόρμα- βάζει τον πρώην άσσο της Manchester United στα παπούτσια ενός απλού ανθρώπου που μπλέκει σε μία πολύ μπερδεμένη ιστορία. Σε μία σειρά που λειτουργεί ως δριμύ κατηγορώ στις εργασιακές σχέσεις του σήμερα.

Βασισμένη στο μυθιστόρημα Cadres Noirs του βραβευμένου Γάλλου συγγραφέα Pierre Lemaitre (αρκετά βιβλία του οποίου κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδ. Μίνωας), η νέα σειρά κατάφερε να σπάσει όλα τα κοντέρ στη Γαλλία, όταν προβλήθηκε από το κανάλι Arte τον Απρίλιο. Τα τρία πρώτα επεισόδια, που έγιναν διαθέσιμα μαζί την ίδια νύχτα, έκαναν 2,12 εκ. θεατές να μείνουν καρφωμένοι στον καναπές τους - αν και η αλήθεια είναι ότι η καραντίνα τους είχε ήδη οδηγήσει εκεί. Η παρουσία, όμως, του Eric Cantona στη μικρή οθόνη λειτούργησε καταλυτικά για την ακροαματικότητα.

Το trailer

Με τι ακριβώς όμως καταπιάνονται τα πρώτα έξι επεισόδια της πρώτης σεζόν του Inhuman Resources; "Δεν ήμουν ποτέ βίαιος. Δεν ήθελα να σκοτώσω. Κάτι εκρήξεις θυμού, όπως όλοι, αλλά ως εκεί. Όταν συνειδητοποίησα πόσο θυμό είχα, φοβήθηκα. Μα ήταν πολύ αργά" ακούμε τον Cantona, που εμφανίζεται με ξυρισμένο κεφάλι και μούσια "φυλακής", στα πρώτα δευτερόλεπτα. Ο ήρωας που υποδύεται, αφού έχασε τη δουλειά του λόγω ηλικίας, αφού πάλεψε με την ανεργία και με το στεγαστικό δάνειο που έτρεχε χωρίς να περιμένει τίποτα και κανέναν, αναγκάστηκε να φτάσει σε ακραίες ενέργειες για να διεκδικήσει μία νέα θέση εργασίας.


Ο King Eric δε μάσησε ποτέ τα λόγια του όσον αφορά τις κοινωνικές αδικίες ενώ όταν οι περιστάσεις το απαίτησαν, φρόντισε να μην αφήσει αναπάντητες τις προκλήσεις ενός φασίστα οπαδού.


Επί της ουσίας, αντί απλά να περάσει συνέντευξη για μία θέση HR, χρειάστηκε να δώσει ένα παράξενο τεστ: Η εταιρεία του ζήτησε να συμμετάσχει στην προσομοίωση μίας κατάστασης ομηρίας για να δει πώς ακριβώς θα την έλυνε. Γιατί εκείνο που έκαιγε τον πιθανό νέο του εργοδότη ήταν να βρει ένα στέλεχος που θα ήταν αρκετά σκληρό -αν όχι απάνθρωπο- για να απολύσει χίλιους ανθρώπους με τη μία. Τι δουλειά έχει λοιπόν ο Cantona σε έναν τέτοιο ρόλο;

Όποιος γνωρίζει την πορεία του εύκολα θα καταλάβει γιατί συνδέθηκε με τον χαρακτήρα. Ο King Eric δε μάσησε ποτέ τα λόγια του όσον αφορά τις κοινωνικές αδικίες ενώ όταν οι περιστάσεις το απαίτησαν, φρόντισε να μην αφήσει αναπάντητες τις προκλήσεις ενός φασίστα οπαδού, κλωτσώντας τον στη μούρη μπροστά σε χιλιάδες θεατές και τις τηλεοπτικές κάμερες.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Tv

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Η άνοδος και η πτώση του Game of Thrones

Η πιο επιτυχημένη σειρά όλων των εποχών έγραψε χρυσή ιστορία στην τηλεόραση. Δεν είχε, όμως, το τέλος που της άξιζε.

Horace Grant εναντίον Michael Jordan

Οι αντιδράσεις για το περίφημο ντοκιμαντέρ του ESPN συνεχίζονται.