Οι εκτελέσεις θανατοποινιτών επιστρέφουν στις ΗΠΑ
Οι εκτελέσεις θα ξαναρχίσουν την 13η Ιουλίου, μετά από 17 χρόνια διακοπής τους.
Οι εκτελέσεις θανατοποινιτών από τις ομοσπονδιακές αρχές θα ξαναρχίσουν τη 13η Ιουλίου στις ΗΠΑ, έπειτα από δεκαεπτά χρόνια διακοπής τους, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο υπουργός Δικαιοσύνης. Ο Μπιλ Μπαρ είχε αναγγείλει πριν από σχεδόν έναν χρόνο την πρόθεσή του να ξαναρχίσουν οι εκτελέσεις κρατουμένων που έχουν καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών από ομοσπονδιακά δικαστήρια. Πέντε εκτελέσεις με θανατηφόρες ενέσεις είχε προγραμματιστεί να γίνουν στη φυλακή Τέρε Χόουτ, στην Ιντιάνα. Την τελευταία στιγμή η δικαιοσύνη αποφάσισε να τις αναβάλει, καθώς οι συνήγοροι των θανατοποινιτών αμφισβήτησαν τη νομιμότητα του πρωτοκόλλου που προβλεπόταν για τη θανάτωσή τους.
Όμως, όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, εφετείο εντέλει ενέκρινε τη χρήση πεντοβαρβιτάλης και ο Ρεπουμπλικάνος υπουργός έδωσε εντολή να οριστούν νέες ημερομηνίες για τέσσερις καταδικασθέντες. "Το οφείλουμε στα θύματα των φρικτών εγκλημάτων τους", είχε δικαιολογήσει σε δελτίο Τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.
Η υπηρεσία φυλακών όρισε ότι οι εκτελέσεις τους θα γίνουν μεταξύ της 13ης Ιουλίου και της 28ης Αυγούστου.
Ο πρώτος θανατοποινίτης που θα εκτελεστεί θα είναι ο Ντάνιελ Λούις Λι, οπαδός της θεωρίας περί ανωτερότητας της λευκής φυλής, που είχε καταδικαστεί το 1999 στην εσχάτη των ποινών για τις δολοφονίες ενός ζευγαριού κι ενός κοριτσιού οκτώ ετών.
Η μητέρα ενός από τα θύματα, η Ερλίν Πίτερσον, είχε ζητήσει από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να δείξει "επιείκεια" στην υπόθεση. "Δεν βλέπω με ποιο τρόπο το να εκτελεστεί ο Ντάνιελ Λι θα τιμούσε την κόρη μου, αντιθέτως θα κηλιδώσει το όνομά της διότι δεν θα το ήθελε αυτό", είχε εξηγήσει η γυναίκα, η οποία εναντιώνεται στη θανατική ποινή εξαιτίας των θρησκευτικών της πεποιθήσεων. Ο Τραμπ δεν έδωσε καμία συνέχεια σε αυτή την έκκληση.
Ο ένοικος του Λευκού Οίκου, ο οποίος θα διεκδικήσει την επανεκλογή του τον Νοέμβριο, τάσσεται συχνά υπέρ της επέκτασης της επιβολής και της εφαρμογής της θανατικής ποινής, ειδικά για τους δολοφόνους αστυνομικών και τους διακινητές ναρκωτικών.
Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, η υποστήριξη των Αμερικανών στη θανατική ποινή έχει μειωθεί: πλέον το 54% τάσσεται υπέρ της επιβολής και της εφαρμογής της σε περιπτώσεις δολοφόνων, ενώ το ποσοστό αυτό ανερχόταν στο 80% στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Ελάχιστες πολιτείες, κυρίως στον συντηρητικό νότο, καταφεύγουν ακόμη σε αυτή. 22 θανατοποινίτες εκτελέστηκαν το 2019.
Στην πλειονότητά τους, οι ποινικές υποθέσεις εκδικάζονται σε δικαστήρια πολιτειακού επιπέδου, όμως τα ομοσπονδιακά δικαστήρια αναλαμβάνουν να δικάσουν τις πιο σοβαρές από αυτές (επιθέσεις, ρατσιστικά εγκλήματα...) και εγκλήματα που διαπράττονται σε στρατιωτικές βάσεις ή σε προστατευόμενες περιοχές των αμερινδιάνων.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 45 ετών, μόλις τρεις άνθρωποι έχουν εκτελεστεί σε ομοσπονδιακό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένου του Τιμ Μακβέι, που καταδικάστηκε για την επίθεση στην Οκλαχόμα Σίτι (168 νεκροί το 1995) το 2001. Η πιο πρόσφατη εκτέλεση θανατοποινίτη από τις ομοσπονδιακές αρχές είχε γίνει το 2003.
Από: thetoc.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
O Nicolas Sarkozy μπήκε φυλακή - Το χρονικό της σύλληψής του
Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας εξακολουθεί να δηλώνει αθώος αναφορικά με το σκάνδαλο της εγκληματικής συνωμοσίας για την παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας από τον Muammar Gaddafi, για την οποία καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου αποχώρησε σε χρόνο ρεκόρ από συνέντευξη όταν ρωτήθηκε για τον Τσίπρα
Μια ζωντανή συνέντευξη στον ΣΚΑΪ μετατράπηκε σε μικρό τηλεοπτικό "θρίλερ", όταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου αποφάσισε να αποχωρήσει από το πλατό μόλις δύο λεπτά μετά την έναρξή της.
Τι αλλάζει στον ΟΠΑΠ μετά από τη συνένωσή του με την Allwyn
Μία νέα εποχή για τον ΟΠΑΠ εγκαινιάζει η συμφωνία συνένωσης με την Allwyn αξίας 16 δισ. ευρώ, με ορίζοντα τη δημιουργία ενός παγκόσμιου "ηγέτη" στη λοταρία και το on line gaming.
Έφυγε από τη ζωή ο Άλκης Γιαννακάς, 'Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη'
Ο γοητευτικός αντι-ήρωας του ελληνικού σινεμά, το "ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη" που έκλεψε καρδιές τη δεκαετία του ’70, δε μένει πια εδώ. Απεβίωσε στα 80 του, αφήνοντας πίσω μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά καρέ του ελληνικού κινηματογράφου.
Ο ελληνοαμερικανός επιστήμονας που πήρε το Νόμπελ Φυσικής
Η ιστορία του John M. Martinis, του φυσικού που με το έργο του άλλαξε την πορεία της κβαντικής έρευνας και συνέβαλε στη μετάβαση από τη θεωρία στην πράξη, φωτίζει μια κρίσιμη σελίδα της επιστήμης.
Γιατί δεν πήρε ο Donald Trump το Νόμπελ Ειρήνης 2025-ποιο πρόσωπο επιλέχθηκε
Ο Donald Trump ήταν στις υποψηφιότητες για το Νόμπελ Ειρήνης 2025 και επέμενε ότι το "αξίζει", αλλά τελικά δεν το πήρε. Ποιες είναι οι επιδόσεις, τα εμπόδια και η στάση της Επιτροπής που έκαναν τη διαφορά.
Γραφει Τιμος Σαλαμες