Tα 15 ελληνικά προϊόντα που άντεξαν στην πανδημία

Ποια ελληνικά προϊόντα προτίμησαν οι ξένοι.

Γράφει: Esquire Editors 02 Αυγούστου 2020

Σε αναθεώρηση επί τα χείρω, των εκτιμήσεών τους για την πορεία των ελληνικών εξαγωγών τη φετινή χρονιά, έχουν προχωρήσει οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις. Από έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, προκύπτει πως οι Έλληνες εξαγωγείς αναμένουν οριακή αύξηση 2% της αξίας των ελληνικών εξαγωγών τη φετινή χρονιά σε σχέση με το 2019, από 9% που ήταν η αρχική εκτίμησή τους. 

Της Αλεξάνδρας Γκίτση

Βέβαια από την πρώτη εκτίμηση (αντιστοιχεί σε στοιχεία που είχαν συλλεγεί τον περασμένο Νοέμβριο-Δεκέμβριο), μέχρι την τελευταία (τα στοιχεία συλλέχθηκαν το διάστημα Απριλίου-Μαΐου), έχει μεσολαβήσει μια πανδημία. Η αναστολή στη λειτουργία αρκετών επιχειρήσεων, ως απότοκο της πανδημίας, προβλήματα στον εφοδιαστική αλυσίδα, αλλαγή του καταναλωτικού μοντέλου και μετατόπιση του αγοραστικού ενδιαφέροντος σε προϊόντα, όπως μάσκες, αντισηπτικά και σαπούνια, τα οποία κατατάσσονται πλέον στα είδη πρώτης ανάγκης. 

Ποια ελληνικά προϊόντα προτίμησαν οι ξένοι

Πάντως, παρά τη σαφή επιδείνωση των εκτιμήσεων των ελληνικών επιχειρήσεων για την πορεία των ελληνικών εξαγωγών τη φετινή χρονιά, αυτές παρέμεναν, μέχρι και τον Μάιο τουλάχιστον, σε θετικό έδαφος. Σε μια περίοδο όπου ο λογαριασμός του πρώτου πενταμήνου ήταν σημαντικά μειωμένος σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα έναν χρόνο πριν. Το πρώτο πεντάμηνο η συνολικήαξία των εξαγωγων υποχώρησε κατά 13,5% στα 12,165 δισ. ευρώ. 

Παρά τη σημαντική υποχώρηση της αξίας των ελληνικών υπήρξαν και κάποιες κατηγορίες προϊόντων όπου "ξεπούλησαν”. Με βάση την ανάλυση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η αξία των εξαγωγών φαρμακευτικών προιόντων "έσπασε” το φράγμα του 1,078 δισ. ευρώ από 734,7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Στη δεύτερη θέση βρέθηκαν οι καρποί και τα φρουτα και ακολούθησαν τα λίπη και τα λάδια, τα τεχνουργηματα από χυτοσιδηρο, σίδηρο ή χάλυβα, το γάλα και τα προϊόντα γαλακτοκομίας, τα δημητριακά, τα παρασκευάσματα λαχανικών και τα παρασκευάσματα με βάση τα δημητριακά, τα άλευρα, τα άμυλα και τα είδη ζαχαροπλαστικής. 

Στην 9η θέση των προϊόντων που αύξησαν τις εξαγωγές τους από 59,7 εκατ. ευρώ στα 76,6 εκατ. ευρώ, βρέθηκαν τα σαπούνια, τα παρασκευασματα για πλυσιμο (αλισίβες), προιόντα συντηρησης, κεριά κ.ά.  Στους "κερδισμένους” της πανδημίας τα καπνά και τα βιομηχανοποιημένα υποκατάστατα καπνού, τα έτοιμα υφαντουργικά είδη, τα μεταλλεύματα, οι βατές, τα σπέρματα και ιό καρποί ελαιώδεις. Τη λίστα των 15 προϊόντων που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση σε απόλυτες τιμές συμπληρώνει η κατηγορία χαρτί-χαρτόνια, και τεχνουργήματα από κυτταρίνη. 

Κάτω από τη βάση οι ελληνικές εξαγωγές στους βασικούς πελάτες 

Η άνοδος στην αξία των εξαγωγών αυτών των 15 προϊόντων, δεν στάθηκε όμως ικανή να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε από την πτώση των εξαγωγών άλλων προϊόντων. Μόνο από την πτώση των εξαγωγών της κατηγορίας "Ορυκτά καυσιμα, ορυκτά λάδια και προϊόντα της απόσταξης αυτών. Ασφαλτώδεις ύλες. Κεριά ορυκτά", οι ελληνικές εξαγωγές απώλεσαν έσοδα 1,790 δισ. ευρώ. 

Το ακόμη πιο ανησυχητικό στοιχείο όμως είναι η αντίδραση των βασικών μας πελατών οι οποίοι περιόρισαν, λόγω και των προβλημάτων που αντιμετώπισαν και οι ίδιοι εξαιτίας της πανδημίας, την εισαγωγή ελληνικών προϊόντων στην επικράτεια τους. Ας πάρουμε για παράδειγμα τη γειτονική Ιταλία, νούμερο 1 πελάτη των ελληνικών εξαγωγών. Το πρώτο πεντάμηνο εισήγαγε ελληνικά προϊόντα αξίας 1,331 δισ. ευρώ, ποσό 11,8% μικρότερο από τις εισαγωγές που πραγματοποίησε το αντίστοιχο διάστημα του 2019. 

Την ίδια περίοδο, δηλαδή το πρώτο πεντάμηνο, οι ελληνικές εξαγωγές προς την Κύπρο, νο 3 πελάτη μας, μειώθηκαν κατά 8%, κατά 25% μειώθηκαν προς την Τουρκία, 10,5% προς το Ηνωμένο Βασίλειο, 23,5% προς την Κίνα, 56,3% προς το Λίβανο, 28,6% προς τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και 45,1% προς την Αίγυπτο.  

Στον αντίποδα, άνοδο 11,4% κατέγραψαν οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Γερμανία (2ο βασικό πελάτη των ελληνικών προϊόντων), 2,3% προς τη Βουλγαρία, 28,6% προς τη Γαλλία, 12,2% προς την Πολωνία και 2,7% προς τη Ρουμανία. 

Όπως λέει στο Capital.gr η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων κ. Χριστίνα Σακελλαρίδη, "οι ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες απορροφούν την πλειονότητα των ελληνικών προϊόντων εξακολουθούν να ταλανίζονται από την υγειονομική κρίση, χωρίς να διαφαίνεται -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- προοπτική αποκλιμάκωσης της κατάστασης στο αμέσως επόμενο διάστημα”.

"Αντίθετα”, όπως αναφέρει η πρόεδρος του ΠΣΕ, "η αβεβαιότητα μεγαλώνει καθώς φαίνεται να οδεύουμε προς νέα έξαρση του θανατηφόρου ιού, καθιστώντας "εντελώς αχαρτογράφητα τα νερά που κινούμαστε". Κανείς δεν γνωρίζει πώς ακριβώς θα εξελιχθεί η κατάσταση και εάν θα χρειαστεί να ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση του φαινομένου”. Μοναδική θετική και ενθαρρυντική εξέλιξη για την Ελλάδα και την Ευρώπη συνολικά, είναι σύμφωνα με την ίδια "η συμφωνία της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης”.

"Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή”, όπως λέει, "η απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών να στηρίξουν την ευρωπαϊκή οικονομία μέσα από ένα γενναίο πακέτο χρηματοδότησης έρχεται να απαντήσει στα τεράστια προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία του κορονοϊού”.

Από: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

O Nicolas Sarkozy μπήκε φυλακή - Το χρονικό της σύλληψής του

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας εξακολουθεί να δηλώνει αθώος αναφορικά με το σκάνδαλο της εγκληματικής συνωμοσίας για την παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας από τον Muammar Gaddafi, για την οποία καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου αποχώρησε σε χρόνο ρεκόρ από συνέντευξη όταν ρωτήθηκε για τον Τσίπρα

Μια ζωντανή συνέντευξη στον ΣΚΑΪ μετατράπηκε σε μικρό τηλεοπτικό "θρίλερ", όταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου αποφάσισε να αποχωρήσει από το πλατό μόλις δύο λεπτά μετά την έναρξή της.

Τι αλλάζει στον ΟΠΑΠ μετά από τη συνένωσή του με την Allwyn

Μία νέα εποχή για τον ΟΠΑΠ εγκαινιάζει η συμφωνία συνένωσης με την Allwyn αξίας 16 δισ. ευρώ, με ορίζοντα τη δημιουργία ενός παγκόσμιου "ηγέτη" στη λοταρία και το on line gaming.

Έφυγε από τη ζωή ο Άλκης Γιαννακάς, 'Το ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη'

Ο γοητευτικός αντι-ήρωας του ελληνικού σινεμά, το "ρεμάλι της Φωκίωνος Νέγρη" που έκλεψε καρδιές τη δεκαετία του ’70, δε μένει πια εδώ. Απεβίωσε στα 80 του, αφήνοντας πίσω μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά καρέ του ελληνικού κινηματογράφου.

Ο ελληνοαμερικανός επιστήμονας που πήρε το Νόμπελ Φυσικής

Η ιστορία του John M. Martinis, του φυσικού που με το έργο του άλλαξε την πορεία της κβαντικής έρευνας και συνέβαλε στη μετάβαση από τη θεωρία στην πράξη, φωτίζει μια κρίσιμη σελίδα της επιστήμης.

Γιατί δεν πήρε ο Donald Trump το Νόμπελ Ειρήνης 2025-ποιο πρόσωπο επιλέχθηκε

Ο Donald Trump ήταν στις υποψηφιότητες για το Νόμπελ Ειρήνης 2025 και επέμενε ότι το "αξίζει", αλλά τελικά δεν το πήρε. Ποιες είναι οι επιδόσεις, τα εμπόδια και η στάση της Επιτροπής που έκαναν τη διαφορά.

Γραφει Τιμος Σαλαμες