Κορονοϊός: Τα νέα 6 μέτρα που ισχύουν στην Αττική

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας εξέφρασε την ανησυχία της κυβέρνησης για την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και δεν απέκλεισε νέο lockdown.

Γράφει: Esquire Editors 16 Σεπτεμβρίου 2020

"Δεν θα διστάσουμε να κάνουμε ό,τι χρειαστεί" είπε ο Στέλιος Πέτσας όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown. "Δεν αποκλείουμε τίποτα", συμπλήρωσε.

"Θέλουμε να αποφύγουμε τα χειρότερα"

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την ανησυχία της κυβέρνησης για την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων: "Πιο πολύ μας ανησυχεί η έκρηξη στα κρούσματα. Θέλουμε να αποφύγουμε τα χειρότερα".

Σε ερώτηση για πιθανό νέο lockdown, ο κ. Πέτσας ανέφερε: "Δεν αποκλείουμε τίποτα όταν έχουμε πει ότι δεν μπαίνει σε καμιά ζυγαριά η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής. Αυτό είναι το βασικό μας μέλημα και στο αρχικό δίλημμα μεταξύ οικονομίας και δημόσιας υγείας δεν υπάρχει τέτοιο δίλημμα είναι ψεύτοδίλημμα και όταν αντιμετωπίζεις της υγειονομική κρίση αντιμετωπίζεις και τις συνέπειες στην οικονομία".

Και συμπλήρωσε: "Θέλουμε να αποφύγουμε τα χειρότερα και τα χειρότερα φυσικά είναι ένα lockdown. Θέλουμε όμως πάνω απ΄όλα να μην κινδυνεύουν οι συμπολίτες μας που αν έχει τέτοια πίεση το σύστημα της υγείας μπορεί να μην βρουν την φροντίδα που τους αξίζει".

"'Εχουμε όλες τις επιλογές στο τραπέζι"

Σε ερώτηση σχετική με τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες μπορεί να ληφθεί απόφαση για lockdown: "Θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι μπροστά μας, είναι δυναμικό, εξελίσσεται και παίρνουμε πάντα τα μέτρα που χρειάζονται. Δεν είμαστε ακόμη στο lockdown αλλά όλα τα σχέδια είναι στο τραπέζι". Και πρόσθεσε: "θέλουμε να προλάβουμε την κατάσταση και να μην φτάσουμε εκεί που είναι η Γαλλία με 10 χιλιάδες κρούσματα κάθε ημέρα ή το Ισραήλ που επανέφερε την καραντίνα".

Αναφερόμενος στα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες ο κ. Πέτσας είπε ότι ελήφθησαν μετά την ανησυχία που προκάλεσαν τα δεδομένα: "Μας ανησυχεί η έξαρση των κρουσμάτων διεθνώς το τελευταίο διάστημα. Τις τελευταίες μέρες είδαμε μια κατάσταση στην Γαλλία και το Ισραήλ, δυο χαρακτηριστικά παραδείγματα της περιοχής μας που έδειξε ότι μέσα σε 2-3 μέρες πολλαπλασιάστηκαν τα κρούσματα. Στην Γαλλία από 2000-3000 κρούσματα την ημέρα ξαφνικά ξεπέρασαν τις 10.000. Στο Ισραήλ επιβληθεί lockdown οπότε βλέποντας τα πολλά κρούσματα στην Αττική ιδίως και σε ορισμένες άλλες περιοχές της χώρας. Θέλουμε να είμαστε πάντα μπροστά από την καμπύλη και όχι μετά.

Τα νέα μέτρα: Μάσκες παντού στην Αττική, ακόμα και στη δουλειά από σήμερα

Από σήμερα, η χρήση μάσκας γίνεται υποχρεωτική σχεδόν παντού, αφού επιβάλλεται σε όλους τους κλειστούς χώρους, ακόμα σε χώρους εργασίας τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα. Υποχρεωτική είναι και σε ανοιχτούς χώρους συναθροίσεων (όπως πλατείες, στάσεις λεωφορείων, ουρές σε καταστήματα κ.λπ.) όπου δεν μπορεί να τηρηθεί ο κανόνας του 1,5 μέτρου.

Η διασκέδαση θα γίνεται αποκλειστικά με μάσκα, ενώ αναστέλλεται η λειτουργία των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης με ζωντανή μουσική (μπουζούκια, μουσικές σκηνές κ.λπ.).

Με βάση την υψηλή πληθυσμιακή πυκνότητα της Αττικής, μετά από τις εισηγήσεις της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, η κυβέρνηση προχωρά στην ενίσχυση των περιοριστικών μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί, ως εξής:

1. Σε όλες τις συναυλίες που πραγματοποιούνται σε ανοιχτούς χώρους τίθεται όριο πληρότητας 50% και υποχρέωση για παρακολούθηση αποκλειστικά από καθήμενους. Επίσης, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και απαγορεύεται το αλκοόλ και το κάπνισμα.

2. Σε ότι αφορά τα Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος με ζωντανή μουσική, δηλαδή τα κέντρα διασκέδασης με ΚΑΔ 5630 1001, 5630 1009, 5630 1010, 5630 1011, 5630 1012 που παρέχουν ζωντανή μουσική και τις κλειστές αίθουσες συναυλιών με ΚΑΔ 9004 1009, η λειτουργία τους αναστέλλεται για 14 ημέρες.

3. Όσον αφορά στη λειτουργία θερινών και χειμερινών κινηματογράφων και θεάτρων τίθεται όριο πληρότητας 60% και είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας κατά την είσοδο και έξοδο όπως και κατά τη διάρκεια της παράστασης από τους θεατές.

4. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας (δημόσιους και ιδιωτικούς) και σε όλους τους ανοιχτούς χώρους συναθροίσεων (όπως πλατείες, στάσεις λεωφορείων, ουρές σε καταστήματα κ.λπ) όπου δεν μπορεί να τηρηθεί ο κανόνας του 1,5 μέτρου. Απευθύνουμε ισχυρή σύσταση σε όλους τους συμπολίτες μας στην Αττική για χρήση μάσκας σε όλους τους υπόλοιπους ανοιχτούς χώρους.

5. Σχετικά με τη λειτουργία των λαϊκών αγορών, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από τους παραγωγούς και τους καταναλωτές. Επίσης, στις λαϊκές αγορές θα συμμετέχει το 50% των πωλητών ανά κατηγορία πωλητών και πρέπει να υπάρχει απόσταση 3 μέτρων μεταξύ των πάγκων, ενώ υπάρχει δυνατότητα για παράλληλη λειτουργία της λαϊκής αγοράς στην ίδια περιοχή εντός της ίδιας εβδομάδας εφ' όσον είναι εφικτό.

6. Στα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος καθορίζεται ανώτατο όριο 6 ατόμων.

Τα μέτρα τίθενται σε ισχύ από σήμερα Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου και για 14 ημέρες (έως 30 του μήνα).

Επιπλέον, ο κανόνας των 50 ατόμων σε όλες τις συναθροίσεις παραμένει σε ισχύ όπως και το άνοιγμα λιανεμπορίου στις 10.00 πμ με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ, τους φούρνους, τα καταστήματα τροφίμων κ.λπ. Ενώ η τήρηση των μέτρων θα ελέγχεται συστηματικά από το συντονιστικό κέντρο ελέγχων κατά του covid.

Από: thetoc.gr


φωτογραφία Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear

Για τον Δημήτρη Παπανώτα, οι γυναίκες που επιλέγουν 'σατράπηδες' φταίνε για την κακοποίησή τους

"Αν πάρει έναν σατράπη ο οποίος την κακοποιεί και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται είναι πρόβλημά της, έτσι;".