Η ανοσία της αγέλης στην Ελλάδα σύμφωνα με τον Ηλία Μόσιαλο

Αλλά και το τι πρέπει να γίνει για να μην δούμε στη χώρα μας εικόνες σαν αυτές της Ιταλίας.

Γράφει: Esquire Editors 29 Σεπτεμβρίου 2020

Για το πού βρίσκεται η παγκόσμια προσπάθεια για ανάπτυξη εμβολίου για τον κορονοϊό, το πώς θα επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης στην Ελλάδα, αλλά και το τι πρέπει να γίνει για να μην έχουμε στη χώρα εικόνες σαν αυτές της Ιταλίας, μίλησε στον ρ/σ "ΘΕΜΑ 104,6" ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος.

Αφού αρχικά είπε ότι "έχουμε 300 εμβόλια σε εξέλιξη", στη συνέχεια διευκρίνισε ότι "έχουμε στην τελική φάση των δοκιμών των εμβολίων 11 εμβόλια - πέντε από χώρες της Δυτικής Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής και τα υπόλοιπα από ανατολική Ασία και Ρωσία. Άλλα 40 είναι σε φάση 1 και 2 για να διαπιστώσουν αν είναι ασφαλή για την φάση 3 που απαιτούν χιλιάδες εθελοντές και 250 σε προκλινική φάση".

"Πρόκειται για εντυπωσιακά δεδομένα για περίοδο 9 μηνών που μάθαμε για τον κορονοϊό", σχολίασε ο κ. Μόσιαλος.

Ξεκαθάρισε, δε, ότι "δεν μπορεί να έχουμε ανακάλυψη καινούργιας θεραπείας χωρίς παρενέργειες. Τό θέμα είναι αν διαρκούν πολύ και πόσο μεγάλες είναι σε σχέση με το όφελος"

Όπως είπε "το ερώτημα είναι ποτε θα έχουμε τα δεδομένα από τις φάσεις 3" εκτιμώντας ότι "είναι πιθανόν να τα έχουμε το επόμενο δίμηνο". "Αν αυτά είναι ενθαρρυντικά θα πάμε στις ρυθμιστικές αρχές και εκεί πιστεύω ότι δεν θα διαρκέσει πολλούς μήνες η διαδικασία. Αυτό που υπάρχει και είναι σημαντικό είναι ότι όλες αυτές οι εταιρείες όταν παιρνούν σε φάση 3 προχωρούν σε μαζική παραγωγή καθώς οι κυβερνήσεις έχουν προπληρώσει αυτά τα εμβόλια, έχουν διασφαλίσει δόσεις εμβολίων χωρίς να γνωρίζουν αν αυτά δουλεύουν ή όχι".

Η ανοσία της αγέλης

Όπως σημείωσε "το 50% είναι η μίνιμουμ αποτελεσματικότητα που θέλουν οι ρυθμιστικές αρχές" ενώ όσον αφορά την ανοσία της αγέλης είπε ότι "θα εξαρτηθεί από συνδυασμό παραγόντων".

"Αν έχουμε αποτελεσματικό εμβόλιο κατά 70%, αν εμβολιαστεί το 80% του πληθυσμού θα είμαστε κοντά. Αν η αποτελεσματικότητα πέσει στο 50% θα πρέπει να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού και να έχουμε και ένα 10% που να έχει περάσει τον ιό για να φτάσουμε στην ανοσία της αγέλης" είπε για την Ελλάδα ο κ. Μόσιαλος.

"Ακόμα, πάντως, και αν φτάσουμε στο 30% της ανοσίας της αγέλης θα ειναι σημαντιό βήμα για την ανάσχεση της νόσου" πρόσθεσε τονίζοντας ότι "θα συνεχίσουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό. Μπορεί η δεύτερη γενιά εμβολίων να είναι πιο αποτελεσματική".

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος του χειμώνα

Ο κ. Μόσιαλος χαρακτήρισε ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για το διάστημα από το Νοέμβριο και κυρίως μέχρι τον Φεβρουάριο που αλλάζει ο καιρός "είναι ότι αρχίζουμε τις περισσότερες δραστηριότητες σε εσωτερικούς χώρους. Απαιτείται μικρός συγχρωτισμός σε εσωτερικούς χώρους, το ίδιο στα ΜΜΜ, εξαερισμός, μάσκες στους εσωτερικούς χώρους".

Ο ίδιος εκτίμησε ότι "δεν θα φτάσουμε στους αριθμούς που λέγονται" για κρούσματα κορονοϊού και νεκρούς από κορονοϊό "και γιατί έχουμε φάρμακα και γιατί έχουν βελτιωθεί τα πρωτόκολλα νοσηλείας. Αναμένουμε βελτιώσεις και στον τομέα των φαρμάκων ενώ εάν έχουμε και επιτυχία στα αντισώματα θα μειώσουμε τη θνητότητα".

Ειδικά, δε, για τη θνητότητα είπε ότι "έχει πέσει 20% με 30% στις περισσότερες χώρες της Δύσης".

Τι πρέπει να προσέξουμε για τους νέους

Εξήγησε, ακόμα, ότι "είναι λογικό να έχει αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων σε νεώτερες ηλικίες" καθώς "η διασπορά γινόταν στις μικρότερες ηλικίες που είναι πιο πιθανό γιατί έχουν μεγαλύτερες επαφές οι νέοι".

"Αν περάσουμε τους επόμενους μήνες με διπλασιασμό των κρουσμάτων και εκεί θα είναι διαχειρίσιμο" πρόσθεσε εξηγώντας ότι "αν υπάρχουν κρούσματα σε νεότερους και δεν τα μεταφέρουν σε ηλικιωμένους και σε ευπαθείς ομάδες, η ανησυχία θα είναι μικρή".

"Χρειάζεται εγρήγορση, συνεχή ιχνηλάτηση, απομόνωση των κρουσμάτων και εδώ χρειάζεται πιο ενδελεχής εκτίμηση του σχετικού ρίσκου και να γίνεται απομόνωση εκτός του οικογενειακού χώρου", πρόσθεσε ο κ. Μόσιαλος.

Ο καθηγητής του LSE είπε, επίσης, "όχι στο lockdown εκτός αν καταρρεύσει το σύστημα υγείας. Ελπίζω να μην φτάσουμε σε καταστάσεις Ιταλίας με επιλογή ποιος θα μπει στον αναπνευστήρα και ποιος όχι. Το πρώτο lockdown έπρεπε να γίνει και για να προετοιμαστεί η πολιτεία και για να εκπαιδευτούν οι πολίτες".

Από: thetoc.gr


φωτογραφία Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Αθόρυβα Πυροτεχνήματα | Η νέα πρωτοβουλία της Ειδικής Γραμματείας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς

Η Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς, σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ και με τη στήριξη φιλοζωικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων, απευθύνει κάλεσμα προς όλους για την υιοθέτηση αθόρυβων πυροτεχνημάτων στις εορταστικές εκδηλώσεις, με στόχο τον σεβασμό και την προστασία των ζώων.

Έφυγε από τη ζωή ο τραγουδιστής Chris Rea

Ο δημοφιλής τραγουδιστής είχε συνδεθεί από μεγάλη μερίδα του κοινού με τα Χριστούγεννα εξαιτίας του τραγουδιού του Driving Home For Christmas, ωστόσο, είναι άδικο να του αποδίδονται μόνο "γιορτινά εύσημα" δεδομένου του ότι είχε αρκετές επιτυχίες.

Τι γυρεύει ο Bill Clinton στα αρχεία Epstein;

Φωτογραφίες σε ιδιωτικά τζετ, πισίνες και τζακούζι με αμφίβολες παρέες. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ βρίσκεται στο επίκεντρο των αρχείων Epstein που δημοσιοποίησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης και ο Λευκός Οίκος γνωρίζει πώς να τα εκμεταλλευτεί.

Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζυ

Ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά τον Αλμπέρτο Εσκενάζυ, που απεβίωσε σε ηλικία 73 ετών. Με πλούσια καριέρα στο θέατρο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, ο πασίγνωστος ηθοποιός άφησε το στίγμα του στον ελληνικό πολιτισμό.

O σκηνοθέτης του 'Λύκου της Wall Street' Rob Reiner και η σύζυγός του Michelle βρέθηκαν νεκροί στο σπίτι τους

Τα πρώτα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για δολοφονία που ερευνάται από την αστυνομία. Κάποια μάλιστα, παρουσιάζουν ήδη το χειρότερο σενάριο που καταδεικνύει ως υπεύθυνο ένα πρόσωπο που, αν είναι ένοχο, θα προκαλέσει σοκ στην κοινή γνώμη.

BOMBA: Το Netflix εξαγόρασε τη Warner Bros-τι θα γίνει με το HBO

Μια απίθανη στιγμή στον κόσμο της ψυχαγωγίας: το Netflix εξαγόρασε τη Warner Bros., φέρνοντας τα πάνω κάτω στο Hollywood και ανοίγοντας νέα συζήτηση για το μέλλον του streaming.

Γραφει Παυλος Κρουστης