Όλα τα νέα μέτρα του νέου, γενικού lockdown

Η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την παρουσία του Σωτήρη Τσιόδρα.

Γράφει: Esquire Editors 05 Νοεμβρίου 2020

Τα μέτρα που θα ισχύσουν στο νέο γενικό lockdown της χώρας ανακοινώνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητοτσοτάκης, ο οποίος παραχωρεί συνέντευξη Τύπου με την συμμετοχή του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα. 

Όπως ανακοινώθηκε, η χώρα μπαίνει από τις 6:00 το πρωί του Σαββάτου και για τρεις εβδομάδες, ως τις 30 Νοεμβρίου, σε γενικό Lockdown. Τα εμπορικά καταστήματα θα κλείσουν, εκτός από αυτά με είδη πρώτης ανάγκης, πλην όσων πωλούν τρόφιμα και φάρμακα. Η μετακίνηση θα γίνεται πάλι με SMS, όπως την περασμένη άνοιξη. 

Οσον αφορά τα σχολεία, γυμνάσια και λύκεια θα κλείσουν, ωστόσο, παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δομές ειδικής αγωγής και δημοτικά σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά. 

Το Νοέμβριο θα δοθεί οικονομική ενίσχυση 800 ευρώ και όχι 534 ευρώ σε όσους πλήττονται ή μπαίνουν σε αναστολή εργασίας. Τα επιδόματα ανεργίας θα επεκταθούν για δύο μήνες, ενώ θα δοθεί και εφάπαξ ενίσχυση 300 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους. 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν θα θέσω σε κίνδυνο τη ζωή των συμπολιτών μας

"Επέλεξα σήμερα διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας. Είμαι με τον κ. Τσιόδρα για να καταδείξω ότι οδηγός στις αποφάσεις είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα" ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας τις ανακοινώσεις που κάνει αυτή την ώρα με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα. "Ξέρω ότι υπάρχει στεναχώρια, ανησυχία, φόβος για τις οικονομικές επιπτώσεις" συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: "Θέλουμε τους πολίτες σύμμαχους σε αυτή τη νέα μεγάλη προσπάθεια που καλούμαστε να κάνουμε. Το πνεύμα αλληλεγγύης το οποίο έχουμε επιδείξει επανειλημμένα να εξακολουθούμε να το δείχνουμε".

Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης "Τα επιστημονικά δεδομένα δεν πρέπει να είναι αντικείμενο αντιπαράθεσης. Τις τελικές αποφάσεις τις παίρνει η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά αλλά τα επιστημονικά δεδομένα είναι αδιαπραγμάτευτα. Έχουμε πάρει την απόφαση από το πρωί του Σαββάτου στις 6 να ξαναμπούμε σε οριζόντιο καθεστώς αναστολής δραστηριοτήτων μέχρι τις 30 Νοεμβρίου".

Όπως είπε, από το πρωί του Σαββάτου μπαίνουμε σε lockdown για 3 εβδομάδες. Τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά αλλά και τα σχολεία ειδικής αγωγής θα είναι ανοιχτά. Τα Γυμνάσια και τα Λύκεια θα είναι κλειστά. Γιατί τώρα όμως; Ενώ πριν από μια εβδομάδα είχαμε αποφασίσει πιο ήπια μέτρα. Η απάντηση είναι σαφής: Τις τελευταίες ημέρες είδαμε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Είδαμε σημαντική αύξηση των νοσηλειών και μεγάλη αύξηση εισαγωγών στις ΜΕΘ".

"Μια σημαντική διαφορά σε σχέση με τον Μάρτη και τον Απρίλιο, είναι πως τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά θα είναι ανοικτά. Κλειστά θα είναι τα γυμνάσια και τα λύκεια. Η μεγάλη διαφορά είναι ότι τώρα πια, η χρήση μάσκας είναι προφανώς καθολική σε όλες τις μετακινήσεις", συνέχισε ο πρωθυπουργός, που απαντώντας στην ερώτηση "Γιατί τώρα;" είπε: "Η απάντηση είναι πολύ σαφής. Τις τελευταίες 5 ημέρες είδαμε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Σχεδόν 10.000 κρούσματα σε 5 ημέρες. Είδαμε σημαντική αύξηση στις νοσηλείες, στους διασωληνωμένους, στις πόσες ΜΕΘ αναγκαστήκαμε να χρησιμοποιήσουμε, άσχημη αναλογία εισαγωγών και εξιτηρίων".

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

"Αυτό το κύμα πρέπει να ανακόψουμε. 50 ΜΕΘ τις οποίες προσθέτουμε στο Σωτηρία, με αυτή την ταχύτητα, μπορούσαν να γεμίσουν σε 3-4 ημέρες".

"Επιλέγω να πάρω δραστικά μέτρα νωρίτερα παρά αργότερα. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες αναγκάστηκαν να πάρουν τέτοια μέτρα όταν η επιδημία είχε ήδη ξεφύγει. Εγώ δεν θα θέσω σε κίνδυνο τη ζωή των συμπολιτών μας.

Μέτρα για 3 εβδομάδες. Να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας έναν πιο σχετικά κανονικό Δεκέμβριο και κάτι που θα μοιάζει με γιορτές άλλων ετών", συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Οι τελευταίες πληροφορίες ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει "μοντέλο Θεσσαλονίκης.

  • Οι μετακινήσεις θα γίνονται μέσω SMS
  • Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί
  • Το λιανεμπόριο και τα κομμωτήρια θα κατεβάσουν ρολά,
  • Οι λειτουργίες στις εκκλησίες θα γίνονται χωρίς την παρουσία πιστών, ενώ
  • Ανοιχτά θα παραμείνουν τα σούπερ μάρκετ και οι φούρνοι.

Τα μέτρα θα μπουν σε εφαρμογή το Σάββατο και θα έχουν διάρκεια τρεις εβδομάδες, μέχρι δηλαδή το τέλος του μήνα.

Ως προς τα σχολεία, πληροφορίες της τελευταίας στιγμής αναφέρουν ότι το επικρατέστερο σενάριο είναι η κυβέρνηση να αποφασίσει να κλείσουν Γυμνάσια και Λύκεια και να υιοθετήσει πλήρως την εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για ανοιχτά μόνο Δημοτικά και Παιδικούς Σταθμούς.

Από: thetoc.gr  

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Οι αλλαγές που έρχονται στο σύστημα πληρωμών IRIS από τις 15 Ιανουαρίου

Το σύστημα άμεσων πληρωμών εξελίσσεται και επηρεάζει τον τρόπο που κινούνται τα χρήματα στην Ελλάδα.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Έφυγε από τη ζωή ο Bob Weir, συνιδρυτής των Grateful Dead

Ο Bob Weir, ένας από τους πιο επιδραστικούς μουσικούς του 20ού αιώνα, απεβίωσε σε ηλικία 78 ετών. Ο θρύλος των Grateful Dead που επανακαθόρισε την αμερικανική ροκ με την κιθάρα του, αποχαιρέτησε τον κόσμο αφήνοντας πίσω του μια κληρονομιά 60 ετών.

Αυτό είναι το πιο ανθεκτικό φυτό εκεί έξω - Aν του βάλεις φωτιά, δεν καίγεται

Υπάρχει φυτό που 'φτύνει' τους σπόρους του σα σφαίρες, κάποια ζώα γνωρίζουμε επίσης ότι φωσφορίζουν, γενικά η φύση είναι αποτέλεσμα μικρών αλλά εντυπωσιακών θαυμάτων που εξηγούνται μέσω της επιστήμης.

Ένα πολύ επικίνδυνο ηφαίστειο είναι πιθανό να εκραγεί σύντομα

Ένα υποθαλάσσιο γεωλογικό φαινόμενο στον Ειρηνικό απασχολεί ξανά τους επιστήμονες. Τα δεδομένα δείχνουν έντονη δραστηριότητα, αλλά η πραγματική του σημασία δεν είναι αυτή που φαντάζεσαι.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Χρήστος Πολίτης

Απεβίωσε σε ηλικία 83 ετών. Ο θρυλικός Γιάγκος Δράκος από τη σειρά Λάμψη είχε πραγματοποιήσει την τελευταία του, σπάνια εμφάνιση ως ηθοποιός στην ταινία του Χρήστου Μασσαλά, Broadway.

Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Τόνια Καζιάνη

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τόνια Καζιάνη αντιμετώπιζε το τελευταίο διάστημα σοβαρά ζητήματα με την υγεία της και εν τέλει απεβίωσε σε ηλικία 80 ετών.