Έτσι θα γίνει η άρση του lockdown

Με ποια σειρά σχεδιάζει η κυβέρνηση να ανοίξει σχολεία, καταστήματα και εστίαση.

Γράφει: Esquire Editors 19 Νοεμβρίου 2020

Η άρση του lockdown, εάν και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν και τα κρούσματα μειωθούν σε τριψήφιο αριθμό και γύρω στα 500, είναι στα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης, ενώ επικρατεί προβληματισμός στο κυβερνητικό επιτελείο για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η μετάβαση σε μια καθημερινότητα που θα δώσει ανάσα στους πολίτες και στο εμπόριο.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, υπάρχει ακόμα ρευστότητα σε ότι αφορά τις ημερομηνίες χαλάρωσης των μέτρων, καθώς τα κρούσματα, ειδικά στη Βόρειο Ελλάδα, είναι ακόμα άκρως ανησυχητική παρά τα αυστηρά μέτρα. Συγκεκριμένα, οι ειδικοί ανέμεναν πως η εικόνα στη Θεσσαλονίκη, που βρίσκεται περισσότερες μέρες σε καραντίνα σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, θα σταθεροποιούνταν μέρα με την ημέρα. Παράλληλα εκτιμούσαν πως το σύστημα θα εξακολουθούσε να δέχονταν ισχυρή πίεση αλλά και αυτή θα εξομαλύνονταν σταδιακά με την μείωση των κρουσμάτων.

Ωστόσο τίποτα από τα παραπάνω μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί, γεγονός που έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία των λοιμωξιολόγων και την κυβέρνησης που αναζητούν εναγωνίως τρόπους να σταματήσουν την διασπορά την νόσου. Τα 905 κρούσματα που καταγράφηκαν χθες τρόμαξαν ακόμα και τους πιο αισιόδοξους που πίστευαν πως η κατάσταση θα εξομαλυνθεί.

Σχέδιο σε τρεις φάσεις

Ο σχεδιασμός που φιλοδοξεί να ενεργοποιήσει η κυβέρνηση προβλέπει τρεις φάσεις με την ακόλουθη σειρά: πρώτα θα ανοίξουν τα σχολεία, τα οποία παρουσιάζουν μικρό επιδημιολογικό φορτίο, μετά το λιανεμπόριο και τελευταία η εστίαση, που ούτως ή άλλως πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα.

Ο προσανατολισμός είναι, σύμφωνα με την εφημερίδα "Καθημερινή", η επιστροφή στα θρανία να γίνει στις 7 Δεκεμβρίου. Σε αυτή την περίπτωση το λιανεμπόριο σχεδιάζεται να ανοίξει μία εβδομάδα αργότερα, στις 14 Δεκεμβρίου, ώστε να αρχίσει να κινείται η αγορά και η εστίαση θα είναι το επόμενο άνοιγμα, πιθανότατα στις 21 Δεκεμβρίου ή ακόμη και στις 19 Δεκεμβρίου που είναι Σάββατο, ώστε να κινηθεί ο κρίσιμος για την οικονομία χώρος. 

Με ειδικά μέτρα και αυξημένη επιτήρηση η εστίαση

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Καθημερινής, η εσίαση αποτέλεσε το προηγούμενο διάστημα τη μεγαλύτερη εστία μετάδοσης του ιού. Βέβαιο πρέπει να θεωρείται πως η εστίαση θα ανοίξει με αυστηρούς κανόνες: μόνο για καθήμενους και θα κλείνει συγκεκριμένη ώρα, πιθανότατα στις 10 ή 11 το βράδυ. Στα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι ακόμη και η χρήση προστατευτικών πλεξιγκλάς μεταξύ των πελατών, ενώ εξετάζεται και η επιδότηση για σόμπες, ώστε να δουλέψουν στο έπακρο οι εξωτερικοί χώροι. Όπως είπε ο Στέλιος Πέτσας δεν πρόκειται να ανοίξουν μπαρ και κέντρα διασκέδασης, καθώς δημιουργείται μεγάλος συγχρωτισμός και οι πελάτες κάθονται όρθιοι. Ένα πρόβλημα είναι τι θα γίνει με όσες επιχειρήσεις έχουν μεικτές άδειες, δηλ. μαγαζιά που είναι και μπαρ και εστιατόρια. Εκεί αναμένεται να εφαρμοστούν αυστηρά οι κανόνες εστιατορίου, δηλ. θα απαγορεύονται όρθιοι πελάτες και μουσική.

Επιστροφή στα θρανία με sms

Η επιστροφή στα θρανία δεν συνεπάγεται και κατάργηση των sms για τις μετακινήσεις . Το άνοιγμα του λιανεμπορίου επίσης μπορεί να συνδυαστεί με την παραμονή των sms. Και στις δύο περιπτώσεις η απαγόρευση κυκλοφορίας δεν επηρεάζεται. Με το άνοιγμα της εστίασης ωστόσο, δεν μπορεί να υπάρχει και sms. Σε αυτή την περίπτωση θα παραμείνει μόνο η απαγόρευση κυκλοφορίας μόλις κλείνει η εστίαση. Εξαιρετικά απίθανο μοιάζει το σενάριο να καταργηθεί η απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό και το ισχυρότερο σενάριο είναι να κάνουμε Χριστούγεννα στον νομό μας, διαφορετικά θεωρείται βέβαιο πως ο συνωστισμός στα χωριά και τους βασικούς χειμερινούς προορισμούς θα εκτοξεύσει τα κρούσματα αμέσως μετά την επιστροφή στα αστικά κέντρα.

Από: thetoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

H Κομισιόν εξετάζει την απαγόρευση του TikTok Lite

Η TikTok έχει πλέον προθεσμία έως τις 23 Απριλίου για να υποβάλει την έκθεση αξιολόγησης κινδύνου στην Επιτροπή.

Ο δεύτερος Ψυχρός Πόλεμος κλιμακώνεται ταχύτερα από τον πρώτο

Ποιες είναι όμως οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ του Πρώτου και του Δεύτερου Ψυχρού Πολέμου;

O Στέφανος Κασσελάκης μιλά για τη σχέση του με τη θρησκεία

″Δεν έχουν συνηθίσει από έναν πολιτικό να είναι αυθεντικός και ειλικρινής και ρομαντικός κλπ.", λέει ο κ. Κασσελάκης.

Ο 'εφιάλτης' της Tesla

Αν τα πράγματα για την Tesla είναι τόσο άσχημα, γιατί η αποτίμηση παραμένει τόσο υψηλή;

To φυσικό μεταλλικό νερό Βίκος τίμησε και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Γης με την δεντροφύτευση 2.000 καρποφόρων δέντρων σε βόρεια Εύβοια & Μάνη

Η Παγκόσμια Ημέρα Γης στις 22 Απριλίου αποτελεί μια ημέρα αφιερωμένη στην προστασία του περιβάλλοντος, μια ευκαιρία να εμπνευστούμε, να δράσουμε και να αφήσουμε το θετικό μας αποτύπωμα στον πλανήτη.

Η ρωσική προπαγάνδα κατά της Ουκρανίας χρησιμοποιεί AI

Οι προσπάθειες ρωσικής επιρροής έχουν επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στο να στρέψουν την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ κατά της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ.