Τι γνωρίζουμε μεχρι στιγμής για το εμβόλιο της AstraZeneca

Η AstraZeneca και η Οξφόρδη υιοθετούν μια διαφορετική προσέγγιση από αυτήν που χρησιμοποίησαν οι Pfizer και Moderna.

Γράφει: Esquire Editors 23 Νοεμβρίου 2020

Η πίεση που ασκήθηκε στην AstraZeneca Plc και στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης μετά από εκπληκτικά αποτελέσματα των εμβολίων κατά του κορονοϊού από την Pfizer Inc. και τη Moderna Inc., απέδωσε ακόμα κι αν το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τα άλλα δύο εμβόλια.  

Οι επιστήμονες, όπως αναφέρει το Bloomberg, θα εξετάσουν προσεκτικά τα προκαταρκτικά αποτελέσματα. Η έκθεση είναι σημαντική επειδή η AstraZeneca και η Οξφόρδη υιοθετούν μια διαφορετική προσέγγιση από αυτήν που χρησιμοποίησαν οι Pfizer και Moderna, και οι υποστηρικτές του εμβολίου λένε ότι θα χρειαστούν πολλαπλές δόσεις για να σταματήσει η μόλυνση που σκότωσε σχεδόν 1,4 εκατομμύρια ανθρώπους. Να τι χρειάζεται να γνωρίζουμε: 

Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα του εμβολίου της AstraΖeneca με αυτά των Pfizer και Moderna

Το εμβόλιο Astra-Oxford κατά μέσο όρο απέτρεψε το 70% των κρουσμάτων σε μεγάλες δοκιμές στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βραζιλία. Τα αποτελέσματα συνδύασαν δεδομένα από δύο διαφορετικούς τρόπους λήψης, οι οποίου εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο που θα πρέπει να γίνεται η λήψη του εμβολίου. Ένα σχήμα έδειξε αποτελεσματικότητα 90%, ενώ ένα άλλο έδειξε 62% αποτελεσματικότητα. Οι αριθμοί αυτοί δεν μπορούν να φτάσουν τον υψηλό πήχη που έθεσαν Pfizer και BioNTech SE, καθώς το εμβόλιό τους είναι κατά 95% αποτελεσματικό. Τα αποτελέσματα της Moderna έδειξαν ότι το εμβόλιο της είναι εξίσου ισχυρό.

Τι συμβαίνει τώρα;

Η AstraZeneca δήλωσε ότι θα προετοιμαστεί για να υποβάλει τα αποτελέσματα της σε ρυθμιστικές αρχές σε ολόκληρο τον κόσμο προκειμένου να λάβει έγκριση, συμπεριλαμβανομένης και μιας έγκρισης έκτακτης ανάγκης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Περιμένει ακόμα δεδομένα από τις ΗΠΑ ενώ η Pfizer ζήτησε εξουσιοδότηση έκτακτης ανάγκης στις ΗΠΑ στις 20 Νοεμβρίου. Στις 16 Νοεμβρίου, η Moderna είπε ότι θα καταθέσει αίτηση έγκρισης στις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ τις επόμενες εβδομάδες. Αυτή η εξαιρετικά γρήγορη έρευνα έδειξε ότι τα εμβόλια κορονοϊού ξεκίνησαν μόλις τον Ιανουάριο.

Σε τι διαφέρει το εμβόλιο της AstraZeneca

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η Αstra χρησιμοποιούν έναν αβλαβή ιό για να μεταφέρουν μέρος του γενετικού υλικού του παθογόνου οργανισμού σε κύτταρα για να προκαλέσουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Το εμβόλιο του ιού δημιουργήθηκε από μια εξασθενημένη έκδοση ενός ιού ενός κοινού κρυολογήματος που έχει μεταλλαχθεί γενετικά ώστε να μην μπορεί να αναπτυχθεί σε ανθρώπους. Τα εμβόλια που αναπτύχθηκαν από την Pfizer και τη Moderna χρησιμοποιούν την τεχνολογία RNA messenger (mRNA). Όταν γίνεται ο εμβολιασμός, το mRNA δίνει εντολή στα κύτταρα να φτιάξουν την πρωτεΐνη με σχήμα ακίδας την οποία συνήθως χρησιμοποιεί ο ιός για να εισβάλει στα κύτταρα. 

Πόσο θα στοιχίσουν;

Η AstraZeneca δήλωσε ότι θα πουλήσει το εμβόλιο σε μια τιμή μεταξύ $4 και $5 ανάλογα με τις τοπικές χρεώσεις. Οι ΗΠΑ συμφώνησαν νωρίτερα φέτος να πληρώσουν στη Pfizer 1,95 δισ. δολάρια για 100 εκατομμύρια δόσεις μια τιμή που θα μπορούσε να είναι σημείο αναφοράς και για τις υπόλοιπες χώρες. Η Moderna δήλωσε πως θα χρεώνει $32 με $37 για μια δόση για μικρότερες συμφωνίες και θα χρεώνει λιγότερα στις μεγαλύτερες συναλλαγές. 

Τι γίνεται σχετικά με την αποθήκευση του εμβολίου

Το εμβόλιο της Astrazeneca έχει κάποια πλεονεκτήματα καθώς μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασίες ψυγείου ενώ εκείνα των Pfizer και Moderna πρέπει να παραμείνουν στη κατάψυξη για μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Γιατί καθυστέρησαν οι δοκιμές της AstraZeneca και της Οξφόρδης

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, οι δοκιμές του εμβολίου σταμάτησαν παγκοσμίως λόγω ανησυχιών σχετικά με την ασφάλεια του αφού ένας συμμετέχων στο Ηνωμένο Βασίλειο αρρώστησε. Παρόλο που οι μελέτες σε χώρες συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας επαναλήφθηκαν, οι έλεγχοι από τις ρυθμιστικές αρχές των Η.Π.Α. διήρκησαν για περισσότερο από ένα μήνα πριν η εταιρεία πάρει ξανά την έγκριση για να ξεκινήσει ξανά τον Οκτώβριο. Τέτοιες παύσεις δεν είναι ασυνήθιστες, αλλά στην περίπτωση της Astra φανέρωσε πόσο αβέβαιη και απρόβλεπτη μπορεί να είναι η ανάπτυξη εμβολίων.

Πότε τα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα

Ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca Pascal Soriot δήλωσε στις αρχές Νοεμβρίου ότι οι εμβολιασμοί μεγάλης κλίμακας θα μπορούσαν να συμβούν μόλις στα τέλη του έτους. To FDA αναμένεται να περάσει τις επόμενες εβδομάδες εξετάζοντας τα δεδομένα της Pfizer και το εμβόλιο ενδέχεται να είναι διαθέσιμο από τα μέσα έως τα τέλη Δεκεμβρίου. Όλα εξαρτώνται από το εάν τα αποτελέσματα των δοκιμών θα είναι ανάλογα της αισιοδοξίας των πρώτων ευρημάτων. 

Ποια βασικά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα;

Μερικά από τα ζητήματα τα οποία παραμένουν αναπάντητα είναι πόσο θα διαρκεί η προστασία και πόσο εύκολα θα μπορούσαν να γίνουν οι εμβολιασμοί. Η Pfizer και η Moderna έκαναν μια πρώιμη ανάλυση σε ένα δελτίο τύπου, όχι σε ιατρικό περιοδικό, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζονται πιο ολοκληρωμένα δεδομένα για να γίνει γνωστό πόσο καλά μπορούν να λειτουργήσουν τα διάφορα σχήματα εμβολίων στους ηλικιωμένους και σε άλλες ευάλωτες ομάδες.

Απο: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.