Κορονοϊός: Οι πιο επικίνδυνες περιοχές στην Ελλάδα

Σε ποιες περιοχές της χώρας κάνει θραύση ο κορονοϊός και ποια είναι η εκτίμηση για τα ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή.

Γράφει: Esquire Editors 28 Νοεμβρίου 2020

Τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα από την αρχή της πανδημίας έχουν ξεπεράσει τα 100.000 και η διασπορά του ιού είναι μεγάλη σε όλη την επικράτεια. Οι νεκροί έχουν σπάσει το φράγμα των 2.000, με μέσο όρο 83 καθημερινά. Ειδικά η Βόρεια Ελλάδα στενάζει από τα κρούσματα, με αρκετές Περιφέρειες να παρουσιάζουν τριψήφιο αριθμό εδώ και αρκετές ημέρες.

Στην ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πανδημία την Παρασκευή, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για 18 Περιφέρειες της χώρας, όπου έχει επιβαρυνθεί το επιδημιολογικό φορτίο των 14 τελευταίων ημερών.

Πέλλα, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Φλώρινα, Πιερία, Ημαθία, Σέρρες, Λάρισα, Κιλκίς, Χαλκιδική, Μαγνησία, Ξάνθη, Καρδίτσα, Έβρος, Καβάλα, Ροδόπη, Τρίκαλα. Αυτές οι περιοχές παραμένουν με τα περισσότερα κρούσματα ανεξάρτητα από την πορεία της καμπύλης επιδείνωσης της νόσου στην περιοχή, εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η αύξηση του ιικού φορτίου που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην Αχαΐα, στην Αιτωλοακαρνανία και στην Ηλεία, υπογράμμισε ο υφυπουργός. Προσέθεσε πως αποτελούν περιοχές που αυξάνεται το επιδημιολογικό φορτίο και τόνισε πως η πιστή τήρηση των μέτρων είναι επιβεβλημένη για τα επόμενα 24ωρα.

Επισήμανε πως τα επόμενα 24ωρα είναι εξαιρετικά κρίσιμα, γι' αυτό και πρέπει να παραμείνουμε όλοι προσεκτικοί και πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού.

Σε ό,τι αφορά την άρση του lockdown και τι θα ισχύσει την περίοδο των Χριστουγέννων, ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι η συζήτηση αυτή είναι πρόωρη στην παρούσα στιγμή, σημειώνοντας πως είναι σαφές πως φέτος τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά. Σε αυτό το πλαίσιο, είπε πως για τις επόμενες δέκα ημέρες τα υφιστάμενα μέτρα συνεχίζουν να ισχύουν στο ακέραιο.

Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε 2013 νέα κρούσματα και 101 νέους θανάτους, τη στιγμή που παραμένει στα ύψη και ο αριθμός των διασωληνωμένων με 607 συμπολίτες μας να δίνουν μάχη για τη ζωή τους. Στο "κόκκινο" παραμένει η Θεσσαλονίκη και η Αττική για ακόμα μία ημέρα καθώς καταγράφηκαν 545 και 319 νέα κρούσματα αντίστοιχα. Αναφορικά με την υπόλοιπη επικράτεια, τριψήφια κρούσματα εμφάνισαν οι Περιφέρειες Λάρισας με 106, Σερρών με 99 και Μαγνησίας με 80.

Πάνω από 25.000 ενεργά κρούσματα στη χώρα

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλο επισήμανε ότι "η καμπύλη των νέων κρουσμάτων στη χώρα μας μειώνεται αλλά το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σταθερά σε υψηλό επίπεδο" σημειώνοντας πως εκτιμάται ότι σήμερα περισσότερα από 25.000 κρούσματα είναι ενεργά αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.

Υπογράμμισε δε ότι την εβδομάδα που μας πέρασε "είδαμε όντως μείωση σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, ακόμα και στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ ο μέσος όρος των νέων κρουσμάτων στην επικράτεια καθ' όλη την εβδομάδα βρίσκεται κοντά στις 2 χιλιάδες".

"Όλα αυτά είναι ευχάριστα αλλά δυστυχώς η μείωση έχει αργότερο ρυθμό από αυτόν που θα επιθυμούσαμε" τόνισε η κα. Παπαευαγγέλου και συμπλήρωσε "ακόμα και σήμερα, τρεις εβδομάδες μετά την εφαρμογή του lockdown, σε κάποιες περιοχές της χώρας μας αυξάνουν τα κρούσματα", γεγονός το οποίο η κα. Παπαευαγγέλου δήλωσε ότι πιθανόν ερμηνεύεται από συρροές κρουσμάτων σε κλειστές δομές.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, η σταδιακή άρση των μέτρων δεν έχει συζητηθεί ακόμη στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Υπολογίζεται πως η βεβιασμένη άρση των μέτρων στην Ευρώπη θα σήμαινε την απότομη άρση κρουσμάτων, νοσηλευομένων και νεκρών.

Από: Thetoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

H Κομισιόν εξετάζει την απαγόρευση του TikTok Lite

Η TikTok έχει πλέον προθεσμία έως τις 23 Απριλίου για να υποβάλει την έκθεση αξιολόγησης κινδύνου στην Επιτροπή.

Ο δεύτερος Ψυχρός Πόλεμος κλιμακώνεται ταχύτερα από τον πρώτο

Ποιες είναι όμως οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ του Πρώτου και του Δεύτερου Ψυχρού Πολέμου;

O Στέφανος Κασσελάκης μιλά για τη σχέση του με τη θρησκεία

″Δεν έχουν συνηθίσει από έναν πολιτικό να είναι αυθεντικός και ειλικρινής και ρομαντικός κλπ.", λέει ο κ. Κασσελάκης.

Ο 'εφιάλτης' της Tesla

Αν τα πράγματα για την Tesla είναι τόσο άσχημα, γιατί η αποτίμηση παραμένει τόσο υψηλή;

To φυσικό μεταλλικό νερό Βίκος τίμησε και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Γης με την δεντροφύτευση 2.000 καρποφόρων δέντρων σε βόρεια Εύβοια & Μάνη

Η Παγκόσμια Ημέρα Γης στις 22 Απριλίου αποτελεί μια ημέρα αφιερωμένη στην προστασία του περιβάλλοντος, μια ευκαιρία να εμπνευστούμε, να δράσουμε και να αφήσουμε το θετικό μας αποτύπωμα στον πλανήτη.

Η ρωσική προπαγάνδα κατά της Ουκρανίας χρησιμοποιεί AI

Οι προσπάθειες ρωσικής επιρροής έχουν επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στο να στρέψουν την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ κατά της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ.