Στις αρχές Ιανουαρίου το εμβόλιο της Covid-19 στην Ελλάδα

Οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις καθώς φαίνεται να μπαίνουμε στην τελική ευθεία.

Γράφει: Esquire Editors 06 Δεκεμβρίου 2020

Μία από τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές επιχειρήσεις στην ιστορία της χώρας ετοιμάζει η κυβέρνηση με στόχο να δημιουργήσει ένα ισχυρό τείχος απέναντι στην θανατηφόρο πανδημία από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι τώρα περίπου 3.000 συνάνθρωποί μας ενώ εκατοντάδες νοσηλεύονται στις ΜΕΘ. Η επικείμενη έλευση του εμβολίου έχει προκαλέσει αισιοδοξία στους λοιμωξιολόγους, καθώς στα χέρια τους θα έχουν πλέον ένα σημαντικό όπλο απέναντι στον κορονοϊό.

Με τα ποσοστά της επιτυχίας του εμβολίου να κινούνται ιδιαιτέρως υψηλά, η κυβέρνηση και όλα τα κόμματα καλούνται να πείσουν τους πολίτες να κάνουν το εμβόλιο. Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει πως θα το κάνει πρώτος μαζί με την οικογένεια του και έχει καλέσει το ίδιο να πράξουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, έτσι ώστε να σταλεί ένα κοινό μήνυμα προς την κοινωνία για την ασφάλεια του φαρμάκου και παράλληλα να καμφθούν όποιες αντιδράσεις υπάρχουν.

Στο Μαξίμου, στα υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Πολιτικής πραγματοποιούνται συνεχείς συσκέψεις προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για την υποδοχή και την φύλαξη του φαρμάκου αλλά και την διαδικασία του εμβολιασμού. "Ο προγραμματισμός αυτός πρέπει να αποτελέσει την απόλυτη προτεραιότητα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης που έδωσε κατευθύνσεις στους υπουργούς ενόψει των προετοιμασιών που θα πρέπει να γίνουν.

Στις αρχές Ιανουαρίου το εμβόλιο στην Ελλάδα

Ταυτόχρονα με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες θα λάβει η χώρα μας το εμβόλιο που σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς θα έρθει τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου. Ήδη ετοιμάζονται οι αποθήκες αλλά και ψυγεία που θα τοποθετηθούν, καθώς το κάθε φάρμακο έχει διαφορετικούς όρους συντήρησης. "Θα έχουμε τέλος Δεκεμβρίου-αρχές Ιανουαρίου τα εμβόλια και θα κοιτάξουμε, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, να ξεκινήσει ο εμβολιασμός" δήλωσε στο Mega ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Μέσω άυλης συνταγογράφησης οι ειδοποιήσεις

Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής θα σηκώσει το βάρος της κατηγοριοποίησης των πολιτών που θα εμβολιαστούν, προκειμένου να υπάρξει σειρά προτεραιότητας. Ο Κυριάκος Πιερρακάκης μαζί με τους συνεργάτες του δημιουργούν μια ειδική βάση δεδομένων μέσω του ΑΜΚΑ αλλά και της άυλης συνταγογράφησης, στην οποία έχουν εγγραφή μέχρι στιγμής περισσότερα από 800.000 άτομα, θα ειδοποιούνται με sms προκειμένου να εμβολιαστούν.

"Το ραντεβού για το εμβόλιο θα κλείνεται αυτόματα, με τον πολίτη να ενημερώνεται μέσω SMS ή και e-mail γι' αυτό, με βάση τα στοιχεία που θα έχει δηλώσει κατά την εγγραφή του στο σύστημα", δήλωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Όσοι δεν έχουν εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση θα μπορούν μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr ή μέσω ειδικής τηλεφωνικής γραμμής να κλείνουν ραντεβού προκειμένου να εμβολιαστούν. Το εμβόλιο όπως ήδη είναι γνωστό θα είναι δωρεάν και δεν θα είναι υποχρεωτικό.

Στόχος 2 εκατ. εμβολιασμοί τον μήνα

Οι εμβολιασμοί θα γίνονται στα 1.018 κέντρα που έχουν δημιουργηθεί άτομα σε όλη την χώρα. Στόχος είναι μέσα σε ένα μήνα να έχουν εμβολιαστεί 2.117.440 άτομα καθώς θα υπάρχουν δύο βάρδιες πρωί και απόγευμα. Άλλωστε δεν αποτελεί χρονοβόρα διαδικασία αφού διαρκεί περίπου 10 λεπτά. Προτεραιότητα έχει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και στην συνέχεια οι ευπαθείς ομάδες.

"Θα ξεκινήσουμε μια μεγάλη εμβολιαστική εκστρατεία να μιλήσουν πάνω από όλα οι ειδικοί, οι επιστήμονες για το πόσο απαραίτητο είναι να κάνουμε όλοι το εμβόλιο", είχε δηλώσει πρόσφατα σε δηλώσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εμβολιασμοί σε νοσοκομεία – γηροκομεία και φυλακές

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό εκτός από τα ειδικά κέντρα που θα στηθούν, εμβολιασμοί θα γίνουν στα νοσοκομεία για το προσωπικό και στις 7 υγειονομικές περιφέρειες. Στα γηροκομεία το έργο θα αναλάβουν 65 κινητές μονάδες που μέσα σε 10 ημέρες θα έχουν εμβολιάσει τους ηλικιωμένους αλλά και τους εργαζόμενους.

Επίσης ειδικό πλάνο υπάρχει τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για όσους βρίσκονται στα σωφρονιστικά καταστήματα. Συνεργεία του ΕΟΔΥ θα κάνουν τους εμβολιασμούς στα 34 κέντρα φιλοξενίας, στα 6 κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, στα 8 προαναχωρησιακά κέντρα αλλά και στις 35 φυλακές που υπάρχουν σε όλη την χώρα.

Γιατί δεν θα εμβολιαστούν τα παιδιά

Τα παιδιά αρχικά δεν θα εμβολιστούν, καθώς δεν κινδυνεύουν από τον kορονοϊό, ιδιαιτέρως στις μικρές ηλικίες το ποσοστό είναι πολύ χαμηλό, ωστόσο υπάρχει ζήτημα διασποράς στις οικογένειες τους και τα συγγενικά τους πρόσωπα.

Όπως εξηγεί σε ανάρτηση του ο Ηλίας Μόσιαλος, "τα παιδιά, παρότι μπορεί και να περνάνε τη νόσο ασυμπτωματικά ή και με πολύ ελαφρά συμπτώματα, μεταδίδουν τη νόσο. Για αυτό και είναι πολύ σημαντικό να κάνουν το εμβόλιο οι μεγαλύτεροι".

Από: thetoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.