Λειτουργίες 50 ατόμων εν μέσω πανδημίας προτείνουν οι Μητροπολίτες

Η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε ένα δύσκολο δίλημμα.

Γράφει: Esquire Editors 09 Δεκεμβρίου 2020

Την χρυσή τομή προκειμένου να βρεθεί ο τρόπος ώστε να λειτουργήσουν οι εκκλησίες τα Χριστούγεννα αναζητά η κυβέρνηση και η Αρχιεπισκοπή μαζί με τους Μητροπολίτες, καθώς η πληροφορία που θέλει να μην επιτραπεί η παρουσία πιστών, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε αρκετές Μητροπόλεις. Ιεράρχες εκτιμούν πως δύσκολα αυτή τη φορά θα μπορέσει να ελεγχθεί η κατάσταση στις εκκλησίες αν οι λειτουργίες γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.

Από την άλλη πλευρά στην κυβέρνηση σημειώνουν πως εκείνο που προέχει η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και αυτός είναι ο πρωταρχικός της στόχος από τη μέρα που ξέσπασε η υγειονομικής κρίση. Άλλωστε όλοι θυμούνται τις εικόνες έξω από τον εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη και τη ραγδαία διασπορά του κορονοϊού που υπήρξε.

Η πρόταση της εκκλησίας

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκκλησία ετοιμάζεται να παρουσιάσει πρόταση προκειμένου οι ναοί να είναι ανοιχτοί την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων, την ημέρα της Πρωτοχρονιάς και τα Θεοφάνια ακολουθώντας όλα τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα.

Μέσα στους ναούς κατά την διάρκεια των λειτουργιών να βρίσκονται 50 άτομα τα οποία θα φορούν μάσκες και θα τηρούν τις προβλεπόμενες αποστάσεις.

Προτείνεται επίσης να γίνονται περισσότερες λειτουργίες κατά την διάρκεια της ημέρας δηλαδή μία το πρωί και μία άλλη το μεσημέρι ή και αργότερα προκειμένου να μπορέσουν περισσότεροι πιστοί να τις παρακολουθήσουν. Ο αριθμός των λειτουργιών, όπως σημειώνουν εκκλησιαστικοί κύκλοι, μπορεί να εξαρτηθεί από το επιδημιολογικό φορτίο που φέρει η κάθε περιφερειακή ενότητα, προκειμένου να υπάρξει κίνδυνος επιβάρυνσης.

Για την ημέρα των Θεοφανίων και για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός, η Εκκλησία προτείνει η ρίψη του Σταυρού να μην γίνει σε εξωτερικούς χώρους όπως παραδοσιακά γίνεται σε θάλασσες, λιμάνια, ποτάμια και δεξαμενές αλλά μέσα στην κολυμπήθρα που διαθέτει ο κάθε ναός. Όσον αφορά τον αγιασμού εξετάζεται το ενδεχόμενο να τοποθετηθεί σε μπουκαλάκια και να μοιραστεί στους πολίτες οι οποίοι τηρώντας τα μέτρα προστασίας θα προσέρχονται για να τον παραλάβουν.

Την Τρίτη συνεδριάζει η ΔΙΣ

Την ερχόμενη Τρίτη μέσω τηλεδιάσκεψης αναμένεται να συνεδριάσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος προκειμένου να αποφασίσει την τελική της πρόταση, για το ζήτημα των λειτουργιών τις ημέρες των Χριστουγέννων και των Θεοφανίων. Το κλίμα είναι ιδιαιτέρως βαρύ καθώς ήδη αρκετοί Μητροπολίτες με δημόσιες τοποθετήσεις καλούν τους πιστούς να προσέλθουν στις εκκλησίες.

Ένας από τους Ιεράρχες που θα μετέχουν στην ΔΙΣ είναι ο Μητροπολίτης Ξάνθης Πεντελεήμων που βγήκε στο "αντάρτικο" και άνοιξε τις εκκλησίες παρά το lockdown. Ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος που συμφώνησε να γίνει κεκλεισμένων των θυρών η λειτουργία για τον Άγιο Ανδρέα, τώρα με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη ζητά το άνοιγμα των εκκλησιών τα Χριστούγεννα.

Το τηλεφώνημα Μητσοτάκη – Ιερώνυμου

Σε πολύ καλό κλίμα έγινε η τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο που ήταν η πρώτη μετά την έξοδο του κ. Ιερώνυμου από τον Ευαγγελισμό. Οι δύο άντρες συζήτησαν την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας αλλά και τον τρόπο εορτασμού των Χριστουγέννων. Ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε τον προβληματισμό για την κατάσταση που μπορεί να δημιουργηθεί στις εκκλησίες σε μια ιδιαιτέρως κομβική στιγμή. Ο Αρχιεπίσκοπος άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή τις ανησυχίες του Κυριάκου Μητσοτάκη και του μετέφερε το κλίμα που επικρατεί στην Ιεραρχία, ζητώντας του λίγες ημέρες προκειμένου η εκκλησία να προτείνει τις δικές της θέσεις.

Από: thetoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.