Γιατί η Ε.Ε. δεν αποκαλύπτει τις τιμές των εμβολίων του κορονοϊού

Η "γκάφα" της υφυπουργού Προϋπολογισμού του Βελγίου απασχόλησε την ενημέρωση της Κομισιόν με τον Στεφάν Nτε Κερσμέκερ να επιχειρεί να δώσει εξηγήσεις.

Γράφει: Esquire Editors 18 Δεκεμβρίου 2020

Η "γκάφα" της Βελγίδας υφυπουργού Προϋπολογισμού η οποία αποκάλυψε τις τιμές των εμβολιων κορονοϊού στην ΕΕ απασχόλησε σήμερα την ενημέρωση της Κομισιόν με τον Στεφάν Nτε Κερσμέκερ να επιχειρεί να δώσει εξηγήσεις, χωρίς ωστόσο να δίνει λεπτομέρειες.

Οι λόγοι για τους οποίους υπάρχειεμπιστευτικότητα μεταξύ της ΕΕ και των εταιρειών με τις οποίες βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις ή έχει συμφωνήσει για την αγορά εμβολίων είναι σημαντικοί, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Στεφάν Nτε Κερσμέκερ ερωτηθείς σχετικά με την ανάρτηση της Βελγίδας υφυπουργού Προϋπολογισμού με τιμές εμβολίων, κάτι το οποίο η Pfizer χαρακτήρισε "παραβίαση της εμπιστευτικότητας".

"Δε μπορούμε να πούμε τίποτα γι' αυτή την περίπτωση" σημείωσε ο Στεφάν Ντε Κερσμέκερ συμπληρώνοντας ότι " Ό,τι έχει να κάνει με πληροφορίες σχετικά με στοιχεία για τις τιμές είναι εμπιστευτικό, είναι κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό και γι' αυτό δεν μπορούμε να πούμε κάτι". "Υπογραμμίζω ότι υπάρχουν σημαντικοί λόγοι για τους οποίους υπάρχει εμπιστευτικότητα. Είναι προς το συμφέρον γενικά της κοινωνίας, αλλά και προς το συμφέρον των διαπραγματεύσεων που συνεχίζονται" επισήμανε.

Βελγίδα υφυπουργός: Ήμουν "υπερβολικά διαφανής"

Από την πλευρά της η υφυπουργός Προϋπολογισμού του Βελγίου Έβα Ντε Μπλέκερ παραδέχθηκε χτες το βράδυ στο Κοινοβούλιο ότι υπήρξε "πολύ διαφανής" δημοσιεύοντας στο τουίτερ αναλυτικό πίνακα με τις τιμές των διαφορετικών εμβολίων για τον κορονοϊό, σύμφωνα με δημοσίευμα του Βελγικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Είχε προηγηθεί συζήτηση στο Κοινοβούλιο σχετικά με τα κονδύλια που έχουν προβλεφθεί για την αγορά εμβολίων. Η Ντε Μπλέκερ τόνισε ότι τα κονδύλια έχουν προβλεφθεί και για να στηρίξει τη θέση της δημοσίευσε πίνακα με αναλυτικές τιμές, την οποία ανάρτηση κατέβασε στη συνέχεια έπειτα από διαβούλευση με την κυβέρνηση.

Γιατί η Ε.Ε. δεν αποκαλύπτει τις τιμές των εμβολίων του κορονοϊού

BioNTech/Pfizer: €12
Moderna: $18
Oxford/AstraZeneca: €1.78
Johnson & Johnson: $8.50
Sanofi/GSK: €7.56
CureVac: €10

Όταν εκλήθη χτες το βράδυ από το εθνικιστικό φλαμανδικό κόμμα N-VA για να παράσχει εξηγήσεις, αναγνώρισε ότι η ενέργειά της ήταν "υπερβολικά διαφανής", επιμένοντας, ωστόσο, ότι τίποτα δεν τίθεται σε κίνδυνο από αυτή την αποκάλυψη. "Η συμπεριφορά μου δε συνεπάγεται κανένα ρίσκο. Θα εμβόλια θα παραληφθούν, τα κονδύλια έχουν προβλεφθεί. Με τον τρόπο αυτό θελήσαμε να αποσαφηνίσουμε την κατάσταση, ώστε να μην προκληθεί πανικός σχετικά με το εάν υπάρχουν τα σχετικά χρήματα".

Συμπλήρωσε δε ότι ο πίνακας, τον οποίο ανήρτησε, δεν είναι "ο επίσημος οριστικός πίνακας".

Από: thetoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear