
Οι παρενέργειες του εμβολίου του κορονοϊού
Σύμφωνα με έναν Έλληνα γιατρό που το έκανε.

Ο Γιώργος Σακελλίων είναι ένας από τους χιλιάδες καταρτισμένους Έλληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό. Εμβολιάστηκε από τους πρώτους στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου διαμένει καθώς εργάζεται στην πρώτη γραμμή. Εδώ και έξι χρόνια βρίσκεται στο νοσοκομείο του Κόλτσεστερ, στην κομητεία του Έσσεξ. Εκεί προσφέρει τις υπηρεσίες του ως αναισθησιολόγος. Βασική του αρμοδιότητα είναι η νοσηλεία ασθενών με λοίμωξη Covid- 19.
Οι παρενέργειες του εμβολίου
"Οι αναισθησιολόγοι είναι αυτοί που λειτουργούν τις μονάδες. Οι αναισθησιολόγοι είναι αυτοί που διασωληνώνουν είναι αυτοί που συντηρούν τους ανθρώπους στην εντατική θεραπεία και τα μηχανήματα", εξηγεί ο 52χρονος Γιώργος Σακελλίων, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η θέση του, του επιβάλλει να λαμβάνει όλα τα μέτρα προστασίας. Με τελευταίο και πιο αποτελεσματικό, όπως λένε οι επιστήμονες, τον εμβολιασμό.
"Οι παρενέργειες από το εμβόλιο όποιες και να είναι, είναι αστείες από το να διασωληνωθείς και να περάσεις πέντε μέρες στη μονάδα. Άρα, ο σχετικός κίνδυνος του εμβολίου είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με το να νοσήσεις. Γι' αυτούς που μπορούν να καταλάβουν... Για όποιους αρχίζουν τη συνωμοσιολογία για τσιπάκια και για μεταλλάξεις, εκεί δεν έχω να πω κάτι...", υπογραμμίζει ο κ. Σακελλίων.
Ο πρώτος ασθενής, ο πρώτος θάνατος
Εκείνο που δεν θα ξεχάσει ο Έλληνας αναισθησιολόγος, είναι και αυτό που τον προέτρεψε να κάνει χωρίς δεύτερη σκέψη το εμβόλιο: ο πρώτος ασθενής με κορονοϊό που κούραρε. Αρχές Φλεβάρη του 2020. "Ένας άνθρωπος 50 χρόνων, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Ήρθε με δύσπνοια, διασωληνώθηκε μέσα σε πέντε- έξι ώρες γιατί δεν μπορούσε να υποστηρίξει την αναπνοή του και κατέληξε μετά από δώδεκα- δεκατέσσερις ώρες, χωρίς να μπορούμε να κάνουμε τίποτα", περιγράφει.
"Ήταν ο μοναδικός μας άρρωστος εκείνη τη στιγμή ήταν ο πρώτος άρρωστος. Κάναμε τα πάντα που μπορούσαμε να κάνουμε και τον βλέπαμε να φεύγει να πεθαίνει χωρίς να μπορούμε να κάνουμε τίποτα", προσθέτει με απογοήτευση για το περιστατικό που τον σημάδεψε.
Αυτά τα συναισθήματα κάνουν μόνο γραφειοκρατική τη διαδικασία του εμβολιασμού, η οποία είναι πολύ καλά οργανωμένη, διαπιστώνει ο Έλληνας γιατρός του Κόλτσεστερ. "Όλα αυτά γίνονται με ένα email που στέλνουν προσωπικά στον καθένα. Απαντάς βάσει του χώρου δουλειάς και την ιεράρχηση σου". Οι υγειονομικοί ήταν τρίτοι στη σειρά εμβολιασμού. Προηγήθηκαν ασθενείς άνω των 80 ετών. Ακολούθησαν πολίτες που διανύουν την έβδομη δεκαετία της ζωής τους και έχουν προβλήματα υγείας. Στο προσωπικό του νοσοκομείου του Έσσεξ, οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές πρώτης γραμμής. Ο Γ. Σακελλίων έκανε την πρώτη δόση την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου. Η δεύτερη δόση έχει προγραμματιστεί για τις 5 Ιανουαρίου. Τότε θα θεωρηθεί άνοσος. "Αφού γίνεται η ενημέρωση επί τόπου σου κάνουν το εμβόλιο. Μένεις δέκα- δεκαπέντε λεπτά, μήπως υπάρχει οξεία αλλεργική αντίδραση και φεύγεις. Η μόνη ενόχληση που ένιωσα, την νιώθει κανείς και στο εμβόλιο της γρίπης καμιά φορά, είναι λίγη ευαισθησία στον ώμο εκεί που έγινε η ένεση και ένα βάρος την επόμενη μέρα στο ίδιο χέρι", περιγράφει ο γιατρός που είναι μέσα στους πρώτους διακόσιους χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι εμβολιάστηκαν ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Αλλά ακόμα και τότε τα μέτρα προσωπικής υγιεινής και προστασίας θα πρέπει να τηρούνται στο ακέραιο. Το εμβόλιο μεν προστατεύει, αλλά δεν σταματά κάποιον από το να είναι ασυμπτωματικός φορέας και να μεταδίδει τον ιό. Το αποδεικτικό του εμβολίου είναι μια κάρτα στην οποία υπάρχει ο αριθμός παρτίδας, ο τύπος του εμβολίου και η εταιρεία που το παρήγαγε. Ακόμα δεν έχει κριθεί αν θα χρησιμοποιηθεί σαν διαβατήριο για τις αεροπορικές πτήσεις. Πάντως, ακούγεται ότι ορισμένες χώρες αλλά και ταξιδιωτικές εταιρείες θα ενθαρρύνουν τα ταξίδια για εμβολιασμένους έναντι της πανδημίας Covid-19.
Το πρόγραμμα εμβολιασμού στο Ηνωμένο Βασίλειο υπολογίζεται να κρατήσει τέσσερις με πέντε μήνες ώστε να εμβολιαστεί ένα 50%-60% του πληθυσμού. "Για να ησυχάσουμε από το κακό", καταλήγει ο Έλληνας γιατρός του Κόλτσεστερ που φέτος θα κάνει γιορτές μακριά από την οικογένειά του.
Από: Τhetoc.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Η πρόβλεψη του Stephen King για τον Donald Trump και τις εκλογές του 2026
Ο Stephen King συνεχίζει την κόντρα του με τον Donald Trump, αυτήν τη φορά με μια τολμηρή πρόβλεψη για τις εκλογές του 2026, που μιλά για "έκπληξη" και "μπλε κύμα".
Γραφει Παυλος ΚρουστηςΠαράνομοι οι περισσότεροι δασμοί του Donald Trump, αποφάσισε ομοσπονδιακό εφετείο
Το μεγαλύτερο μέρος τους, εκ των οποίων και οι μη κλαδικοί επιβλήθηκαν παράνομα σύμφωνα με τις νέες εξελίξεις και η τύχη τους πλέον θα κριθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.
Έφυγε από τη ζωή η επικοντίστρια από την Κύπρο Μαρία Αριστοτέλους
Η κύπρια αθλήτρια προσβλήθηκε από μία σπάνια μορφή καρκίνου που συναντάται κατά βάση σε παιδιά και εφήβους και τα τελευταία δύο χρόνια προσπαθούσε να την αντιμετωπίσει με θεραπείες.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΤι μερίδιο κατέχει η Ελλάδα στον παγκόσμιο πλούτο;
Ο παγκόσμιος πλούτος αγγίζει τα 471 τρισ. δολάρια στο τέλος του 2024, με τις ΗΠΑ και την Κίνα να κυριαρχούν. Πού βρίσκεται η Ελλάδα και ποιες ευρωπαϊκές χώρες ξεχωρίζουν;
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΤι είναι οι "μπλε δράκοι" που σκορπούν τον τρόμο στις παραλίες της Ισπανίας;
Οι "μπλε δράκοι" εμφανίστηκαν ξανά στις ισπανικές ακτές, κλείνοντας παραλίες και προκαλώντας ανησυχία. Μικροσκοπικοί αλλά εξαιρετικά δηλητηριώδεις, κρύβουν σοβαρό κίνδυνο για τους λουόμενους.