Ανοιχτές οι εκκλησίες για τα Θεοφάνεια, παρά τις απαγορεύσεις

Ουρές πιστών έξω από τους ναούς υπό το βλέμμα της αστυνομίας.

Γράφει: Esquire Editors 06 Ιανουαρίου 2021

Η επόμενη μέρα των σχέσεων μεταξύ κυβέρνησης και εκκλησίας αναμένεται σε μεγάλο βαθμό να κριθεί σήμερα κατά τον εορτασμό των Θεοφανείων. Στην περίπτωση που δεν τηρηθούν πιστά τα μέτρα προστασίας εντός και εκτός ναών τότε υπάρχει κίνδυνος το κλίμα ανάμεσα στους δύο θεσμούς να διαταραχθεί επικίνδυνα.

Ωστόσο για μία ακόμη φορά χρειάστηκε η κατ’ ιδίαν επαφή του Πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου για να ηρεμήσουν τα πνεύματα χωρίς αυτό να σημαίνει πως συμφώνησαν καθώς οι δύο πλευρές επέμειναν ουσιαστικά στις θέσεις τους. Ο κ. Ιερώνυμος δεσμεύτηκε πως θα τηρηθούν όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα, όπως ο αριθμός των πιστών που βρίσκονται μέσα στις εκκλησίες. Έξω από τους ναούς, ωστόσο, δεκάδες πιστοί σχημάτιζαν ουρές.

Πώς γίνεται ο εορτασμός των Θεοφανείων

Σύμφωνα με την επιστολή του Αρχιεπισκόπου, πραγματοποιείται από νωρίς το πρωί μία λειτουργία η οποία είναι σύντομη και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στις 8:30 το πρωί. Δεν πραγματοποιείται Καθαγιασμός των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους όπως παραδοσιακά γίνεται σε λίμνες, ποτάμια και θάλασσες.

Για τον αριθμό των πιστών τηρούνται όσα ίσχυσαν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά δηλαδή 1 άτομο ανά 25 τ.μ., στους κεντρικούς ναούς επιτρέπεται η είσοδος σε 25 άτομα και στους μητροπολιτικούς 50.

Για να μην υπάρξει συγχρωτισμός μεταξύ των πιστών ο Αγιασμός θα μοιραστεί σε μικρά πλαστικά μπουκαλάκια. Εννοείται πως είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας ενώ υπάρχουν αντισηπτικά σε ευδιάκριτα σημεία εντός του ναού.

Υπό το βλέμμα της αστυνομίας

Ωστόσο ανησυχία υπάρχει για τον αριθμό των πιστών που συγκεντρώνονται στο προαύλιο των ναών για να παρακολουθήσουν την λειτουργία και να παραλάβουν τον Αγιασμό κάτι που δύσκολα θα μπορέσει να ελέγξει η κάθε εκκλησία.

Οι περιπολίες των αστυνομικών είναι συνεχείς προκειμένου να επέμβουν στην περίπτωση που υπάρξει συγχρωτισμός ή δεν τηρούνται οι αποστάσεις και τα υγειονομικά μέτρα.

Τα αστυνομικά μέτρα περιλαμβάνουν:

  • Αυξημένες περιπολίες κοντά σε ναούς και κυρίως σε επισημασμένες "ύποπτες" ενορίες με την χαρτογράφηση κεντρικών Ιερών Ναών
  • Ηχητικά μηνύματα για αποφυγή συνωστισμού και αρχικά ήπια απομάκρυνση ενώ σε ακραίες περιπτώσεις θα επιβάλλονται και πρόστιμα
  • Ενισχυμένη αστυνομική παρουσία σε λιμάνια, λίμνες και ποτάμια για αποφυγή τυχόν προσπαθειών αγιασμού των υδάτων με την συμμετοχή πολιτών.

Τις τελευταίες ώρες η αστυνομία έκανε και διαδικτυακές έρευνες για τον εντοπισμό καλεσμάτων σε ομάδες "αντάρτικου" στο Facebook και εξέτασαν πληροφορίες που έκαναν λόγο για αποστολή SMS σχετικά με ιδιωτικούς… αγιασμούς υδάτων. Σημειώνεται ότι συνολικά υπάρχουν -και έχουν τεθεί υπό επιτήρηση- 82 Μητροπόλεις, 1.500 εκκλησίες Αττική και περίπου 9.000 Ιεροί Ναοί σε όλη την Ελλάδα.

Από: Thetoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Ο Conor McGregor θέλει να κατέβει για πρόεδρος της Ιρλανδίας

Ο Conor McGregor ανακοίνωσε ότι θέλει να κατέβει για πρόεδρος της Ιρλανδίας και ζητά από τους πολίτες να πιέσουν τους τοπικούς συμβούλους. Μεγάλα λόγια, έντονες δηλώσεις και μια εκστρατεία που έχει ήδη ανάψει φωτιές στο Δουβλίνο.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος σχεδιαστής μόδας Giorgio Armani

Μια από τις πιο πρωτοποριακές και επιδραστικές προσωπικότητες της ιταλικής μόδας παγκοσμίως, πέθανε πλήρης ημερών σε ηλικία 91 ετών στις 4 Σεπτεμβρίου στο Μιλάνο.

Η πρόβλεψη του Stephen King για τον Donald Trump και τις εκλογές του 2026

Ο Stephen King συνεχίζει την κόντρα του με τον Donald Trump, αυτήν τη φορά με μια τολμηρή πρόβλεψη για τις εκλογές του 2026, που μιλά για "έκπληξη" και "μπλε κύμα".

Γραφει Παυλος Κρουστης

Παράνομοι οι περισσότεροι δασμοί του Donald Trump, αποφάσισε ομοσπονδιακό εφετείο

Το μεγαλύτερο μέρος τους, εκ των οποίων και οι μη κλαδικοί επιβλήθηκαν παράνομα σύμφωνα με τις νέες εξελίξεις και η τύχη τους πλέον θα κριθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Έφυγε από τη ζωή η επικοντίστρια από την Κύπρο Μαρία Αριστοτέλους

Η κύπρια αθλήτρια προσβλήθηκε από μία σπάνια μορφή καρκίνου που συναντάται κατά βάση σε παιδιά και εφήβους και τα τελευταία δύο χρόνια προσπαθούσε να την αντιμετωπίσει με θεραπείες.

Γραφει Νικη Κοντομηνα