Όχι στο άνοιγμα της αγοράς λένε οι λοιμωξιολόγοι

Κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία και click away καλό θα ήταν να περιμένουν.

Γράφει: Esquire Editors 08 Ιανουαρίου 2021

Εισήγηση να μην ανοίξει από τη Δευτέρα η αγορά, μαζί με τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, θα κάνει σύμφωνα με πληροφορίες η επιτροπή των λοιμωξιολόγων που συνεδριάζει από το μεσημέρι της Παρασκευής. Την απόφαση θα ανακοινώσει επισήμως το απόγευμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Παράταση του lockdown μέχρι τις 18 Ιανουαρίου

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το επιδημιολογικό φορτίο δεν επιτρέπει πειράματα και ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού κρίνεται απαγορευτικός για να ανοίξουν και τα καταστήματα με τη μέθοδο του click away, αλλά και τα βιβλιοπωλεία και τα κομμωτήρια, όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η εισήγηση της Επιτροπής είναι η μετάθεση της επανέναρξης του click-away αλλά και της λειτουργίας βιβλιοπωλείων και κομμωτηρίων για την μεταπροσεχή Δευτέρα, αν και η τελική απόφαση θα οριστικοποιηθεί αφού θα έχουν στη διάθεσή τους όλα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και το πως κινήθηκαν τα κρούσματα την Πρωτοχρονιά αλλά και τα Θεοφάνεια, κάτι που θα είναι σαφές μόνο από την επόμενη εβδομάδα και μετά.

Ετσι οι λοιμωξιολόγοι ζητούν παράταση του μέτρου του lockdown για μια εβδομάδα τουλάχιστον, δηλαδή μέχρι τις 18 Ιανουαρίου και την επαναξιολόγηση του θέματος την προσεχή εβδομάδα.

"Όχι" στο παράλληλο άνοιγμα σχολείων - λιανεμπορίου

Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα θα ανοίξουν νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία και είναι προφανές ότι αυτό που φοβούνται οι ειδικοί είναι ότι το παράλληλο άνοιγμα και του λιανεμπορίου, θα αυξήσει επικίνδυνα την κινητικότητα.

Σημειώνεται ότι η επιτροπή των ειδικών ψήφισε, χθες, κατά πλειοψηφία ότι τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν ακόμα και στους δήμους όπου έχει επιβληθεί αυστηρό lockdown. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση αυτή δεν ήταν ομόφωνη, όπως συνέβη και τις προηγούμενες φορές για το ζήτημα της επαναλειτουργίας των σχολείων. "Έγινε συζήτηση, η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη, ανήκω σε όσους μειοψήφησαν. Δεν συζητήσαμε το άνοιγμα των καταστημάτων. Δεν είχε συζητηθεί και η ορθή απόφαση της κυβέρνησης για αυστηροποίηση των μέτρων. Όλα μαζί δεν γίνονται. Θα βρεθούμε μπροστά σε κάποια διλήμματα" εξήγησε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, o Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος.

Παπαθανάσης: Το click away είναι προτεραιότητα, όχι τα κομμωτήρια

Νωρίτερα σήμερα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, ανέφερε ότι για την κυβέρνηση είναι προτεραιότητα το click away και όχι τα κομμωτήρια:

"Εχουμε πει από την αρχή ότι, όταν θα επανεκκινήσει το λιανεμπόριο, θα γίνει μέσω του click away", είπε ο κ. Παπαθανάσης. Παράλληλα, τόνισε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία, ο συγκεκριμένος τρόπος ανοίγματος του λιανεμπορίου, έδωσε μία κινητικότητα (μαζί με τα κομμωτήρια) που έφτασε το 15% κατά τη διάρκεια των εορτών. "Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Το click away είναι προτεραιότητα έναντι των κομμωτηρίων", προσέθεσε. Μάλιστα, μιλώντας στην εκπομπή "Ώρα Ελλάδος" του OPEN TV, πρόσθεσε πως δεν υπάρχουν σκέψεις προς το παρόν για click in shop.

Όσο για το δίλημμα ανάμεσα σε σχολεία και λιανεμπόριο, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, απάντησε ότι για την κυβέρνηση, το άνοιγμα των σχολείων ήταν και είναι βασική προτεραιότητα.

Από: thetoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear