Τα σχέδια των λοιμωξιολόγων για σχολεία και καταστήματα

Ένα βήμα πριν το κόκκινο η Αττική και νέες ανησυχίες.

Γράφει: Esquire Editors 28 Ιανουαρίου 2021

Πολύ πιθανή είναι μια ανατροπή δεδομένων όσον αφορά το επικείμενο άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων, αλλά και τη λειτουργία του λιανεμπορίου, αφού σήμερα θα γίνει έκτακτη σύσκεψη της αρμόδιας υποεπιτροπής των λοιμωξιολόγων.

Οι αριθμοί κρουσμάτων και θανάτων κορονοϊού των τελευταίων δύο ημερών έχουν τρομάξει τους ειδικούς, που βλέπουν αυξητικές τάσεις και επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο σε αρκετές περιοχές. Στο επίκεντρο της ανησυχίας είναι η Αττική και ειδικά το Κέντρο και τα Βόρεια Προάστια της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, το τελευταίο 48ωρο ο Κεντρικός Τομέας έδωσε 217 κρούσματα και ο Βόρειος 152. Συνολικά η Αττική μετρά 836 νέες λοιμώξεις, κάτι που έχει προβληματίσει έντονα τις Αρχές.

Ένα βήμα πριν το κόκκινο η Αττική

"Η Αττική αυτήν τη στιγμή "φλερτάρει" στο να μπει στην κόκκινη κατάσταση που σημαίνει να ληφθούν άμεσα μέτρα", τόνισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας, Νίκος Σύψας, χθες το βράδυ στον ΣΚΑΪ.

Όπως ο ίδιος ανέφερε, σήμερα αυτό θα είναι στο επίκεντρο της έκτακτης σύσκεψης λοιμωξιολόγων και ότι πολύ πιθανό η Αττική να προχωρήσει σε στάδιο κόκκινο, κάτι που σημαίνει ότι θα ανασταλεί το άνοιγμα των λυκείων και ενδεχομένως και των γυμνασίων ενώ ενδεχομένως να επανέλθει το click away στην αγορά.

"Έχω εξαιρετικές αμφιβολίες με τα νούμερα που βλέπω να ανοίξουν γυμνάσια - λύκεια τουλάχιστον στην Αττική, αλλά αν η Αττική μπει στο κόκκινο δεν θα ανοίξουν, όπως δεν έχουν ανοίξει σε καμία περιοχή της Ελλάδας" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας.

Σημείωσε πως "από την Παρασκευή που μας πέρασε έχουμε συνεχή αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική. Χτες και σήμερα φτάσαμε να έχουμε πάνω από 400 κρούσματα και το πιο σημαντικό είναι ότι ο δείκτης αναπαραγωγής το λεγόμενο RT είναι στο 0,98 αλλά ο δείκτης αυτός αντιπροσωπεύει την εικόνα μερικές μέρες πριν επομένως ενδεχομένως τώρα να έχουμε πάει στο 1 το οποίο είναι το σημείο συναγερμού όπως ο ίδιος εξήγησε.

Πρόσθεσε πως το πλησιάζουμε πολύ επικίνδυνα "τα ενεργά κρούσματα στην Αττική είναι πολλά, όχι μόνο στον κεντρικό τομέα που είχαμε πρόβλημα μέχρι την Παρασκευή πλέον έχουμε πρόβλημα και στο βόρειο και ανατολικό και δυτικό τομέα. Επομένως η Αττική αυτή την στιγμή "φλερτάρει" στο να μπει στην κόκκινη κατάσταση που σημαίνει να ληφθούν άμεσα μέτρα".

"Στον αέρα" το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων - Σκέψεις για επαναφορά του click away

Με όλα αυτά ως δεδομένα, ι λοιμωξιολόγοι δεν αποκλείουν την επιστροφή του click away στο λιανεμπόριο αλλά και το "λουκέτο" καταστημάτων σε επιβαρυμένες περιοχές, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει και ανατροπή στην απόφαση για άνοιγμα των γυμνασίων και λυκείων από την Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου στις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές.

Τον προβληματισμό εντείνει και η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Από τις 150 χθεσινές εισαγωγές με κορονοϊό στα νοσοκομεία της χώρας, οι 77 έγιναν στην Αττική. Παράλληλα, μέχρι χθες είχαν εντοπιστεί 62 μολύνσεις της βρετανικής μετάλλαξης στην Ελλάδα, ενώ στο μικροσκόπιο βρίσκονται άλλα 200 ύποπτα κρούσματα, εκ των οποίων τα 40 στην Κρήτη και τρία στη Βόρεια Ελλάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι επόμενες μέρες χαρακτηρίζονται κρίσιμες από τους ειδικούς και δεν αποκλείεται τα όποια περιοριστικά μέτρα αποφασιστούν να μην είναι οριζόντια, αλλά να αφορούν συγκεκριμένες περιοχές, με βάση το επιδημιολογικό φορτίο.

Υπενθυμίζεται, ότι κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας απάντησε στο θέμα του λιανεμπορίου μετά από ερώτηση του TheTOC.

"Έχουν περάσει οκτώ μέρες από το άνοιγμα του λιανεμπορίου και κανείς δεν μπορεί να πει ακόμα ποια είναι η εικόνα για το λιανεμπόριο γιατί όπως πολύ καλά θυμάστε και γνωρίζετε ο ιός επωάζει σε 14 μέρες, άρα θα πρέπει να περιμένουμε άλλες πέντε με έξι μέρες, μία εβδομάδα, προκειμένου να δούμε ποια είναι η επιδημιολογική εικόνα στην Αττική και αλλού από το λιανεμπόριο" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας στο TheTOC, με φόντο τα αυξημένα κρούσματα που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες.

Από: Thetoc.gr

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Παρουσίαση βιβλίου Τσίπρα: Τα σχόλια στα social media

Μετά από μέρες που η επικαιρότητα ασχολήθηκε με το βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα ήρθε και η παρουσίαση στο κατάμεστο Παλλάς που σχολιάστηκε πολύ στα social media.

Ο Donald Trump εντείνει τον πόλεμο με τους δημοσιογράφους

Ο Donald Trump ανεβάζει ξανά τους τόνους απέναντι στα media, λανσάροντας μια νέα λίστα "ενόχων" και στοχοποιώντας γνωστούς δημοσιογράφους και μεγάλους οργανισμούς που –όπως λέει– τον αδικούν.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

O Donald Trump ακύρωσε σχεδόν όλα τα εκτελεστικά διατάγματα του Joe Biden

Ο Donald Trump ακυρώνει σχεδόν όλα τα εκτελεστικά διατάγματα που υπέγραψε ο Joe Biden με autopen, ανοίγοντας νέο γύρο πολιτικής σύγκρουσης και νομικής αβεβαιότητας.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Πλέον, κυκλοφορούν κι αγριογούρουνα στο Περιστέρι (video)

Ένα αγριογούρουνο έκανε… χαλαρή βόλτα στους δρόμους του Περιστερίου και έγινε viral στο TikTok. Το απίθανο στιγμιότυπο προκάλεσε γέλιο, αλλά και απορίες.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Κ. Μητσοτάκης: Στόχος μου η δημιουργία Υπουργείου Έρευνας, Τεχνολογίας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σε συζήτηση με τρεις προσωπικότητες που είχαν συμπεριληφθεί στο παρελθόν στη λίστα Forbes 30 under 30, κατά την εκδήλωση παρουσίασης της λίστας 2026 που διοργάνωσε το Forbes Greece στο Μέγαρο Μουσικής.

Όσα γράφει ο Αλέξης Τσίπρας στο βιβλίο του, "Ιθάκη"

Ο Αλέξης Τσίπρας στο βιβλίο του "Ιθάκη" αφηγείται τα δύσκολα χρόνια της πρωθυπουργίας του, υπερασπίζεται επιλογές, ανακαλεί κρίσιμες αποφάσεις και ξεκαθαρίζει λογαριασμούς με συντρόφους.

Γραφει Νικη Κοντομηνα