Γιατί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιστρέφει στην Ουχάν

Οι εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ θα επισκεφθούν την αγορά της Ουχάν, εκεί όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα του νέου κορονοϊού.

Γράφει: Esquire Editors 31 Ιανουαρίου 2021

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που ερευνά την προέλευση του νέου κορονοϊού στην κινεζική πόλη Ουχάν αναμένεται να επισκεφθεί αργότερα σήμερα την αγορά Χουανάν, το κέντρο χονδρικής πώλησης θαλασσινών όπου εντοπίστηκε αρχικά ο νέος κορονοϊός.

Η πρόσβαση του κοινού στην αγορά -που τώρα φρουρείται σε 24ωρη βάση- έχει περιοριστεί αυστηρά από τότε που έκλεισε στις αρχές του περασμένου χρόνου. Πριν κλείσει, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ήταν μια αγορά με μεγάλη κίνηση και εκατοντάδες πάγκους πώλησης προϊόντων.

Κάποιοι Κινέζοι διπλωμάτες και κρατικά μέσα ενημέρωσης αμφιβάλλουν ότι ο ιός προήλθε από την αγορά αυτή και στηρίζουν θεωρίες σύμφωνα με τις οποίες πιθανόν να προήλθε από άλλη χώρα.

Στις 31 Δεκεμβρίου του 2019, αφού τέσσερα κρούσματα μιας μυστηριώδους πνευμονίας συνδέθηκαν με τη συγκεκριμένη αγορά, η Χουανάν σφραγίστηκε εν μία νυκτί. Έως το τέλος του Ιανουαρίου, η Ουχάν είχε τεθεί σε lockdown που κράτησε 76 ημέρες.

Σύμφωνα με ειδικούς, η αγορά της Χουανάν συνεχίζει να έχει σημαντικό ρόλο στον εντοπισμό της προέλευσης του ιού, καθώς η πρώτη εστία των κρουσμάτων ταυτοποιήθηκε εκεί.

Ύστερα από καραντίνα δύο εβδομάδων στην πόλη, η οποία έληξε την Πέμπτη, η ομάδα των εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ αναμένεται να επισκεφθεί εργαστήρια, αγορές και νοσοκομεία στην Ουχάν.

Αν και δεν έχει γίνει γνωστό ένα ακριβές πρόγραμμα επισκέψεων, ο ΠΟΥ είχε ανακοινώσει ότι η ομάδα εμπειρογνωμόνων σχεδιάζει να επισκεφθεί την αγορά Χουανάν και το Wuhan Institute of Virology.

Η έρευνα της ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ στην Ουχάν μαστίζεται από καθυστερήσεις, ανησυχίες όσον αφορά την πρόσβασή της και διαφωνίες ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ, οι οποίες είχαν κατηγορήσει το Πεκίνο ότι απέκρυψε την έκταση του αρχικού ξεσπάσματος του νέου κορονοϊού και τώρα επέκριναν τους όρους της επίσκεψης της ομάδας του ΠΟΥ, βάσει των οποίων Κινέζοι ειδικοί πραγματοποίησαν το πρώτο κομμάτι της έρευνας.

Η ερευνητική ομάδα αναμενόταν να φθάσει στην Ουχάν νωρίτερα τον Ιανουάριο και η καθυστέρηση της επίσκεψής της από την κινεζική πλευρά προκάλεσε τη ασυνήθιστη δημόσια κριτική του επικεφαλής του ΠΟΥ, τον οποίο ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε χαρακτηρίσει "σινοκεντρικό".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Η πρόβλεψη του Stephen King για τον Donald Trump και τις εκλογές του 2026

Ο Stephen King συνεχίζει την κόντρα του με τον Donald Trump, αυτήν τη φορά με μια τολμηρή πρόβλεψη για τις εκλογές του 2026, που μιλά για "έκπληξη" και "μπλε κύμα".

Γραφει Παυλος Κρουστης

Παράνομοι οι περισσότεροι δασμοί του Donald Trump, αποφάσισε ομοσπονδιακό εφετείο

Το μεγαλύτερο μέρος τους, εκ των οποίων και οι μη κλαδικοί επιβλήθηκαν παράνομα σύμφωνα με τις νέες εξελίξεις και η τύχη τους πλέον θα κριθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Έφυγε από τη ζωή η επικοντίστρια από την Κύπρο Μαρία Αριστοτέλους

Η κύπρια αθλήτρια προσβλήθηκε από μία σπάνια μορφή καρκίνου που συναντάται κατά βάση σε παιδιά και εφήβους και τα τελευταία δύο χρόνια προσπαθούσε να την αντιμετωπίσει με θεραπείες.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Τι μερίδιο κατέχει η Ελλάδα στον παγκόσμιο πλούτο;

Ο παγκόσμιος πλούτος αγγίζει τα 471 τρισ. δολάρια στο τέλος του 2024, με τις ΗΠΑ και την Κίνα να κυριαρχούν. Πού βρίσκεται η Ελλάδα και ποιες ευρωπαϊκές χώρες ξεχωρίζουν;

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Τι είναι οι "μπλε δράκοι" που σκορπούν τον τρόμο στις παραλίες της Ισπανίας;

Οι "μπλε δράκοι" εμφανίστηκαν ξανά στις ισπανικές ακτές, κλείνοντας παραλίες και προκαλώντας ανησυχία. Μικροσκοπικοί αλλά εξαιρετικά δηλητηριώδεις, κρύβουν σοβαρό κίνδυνο για τους λουόμενους.