
Καθολικό lockdown στην Αττική μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου
Η επιτροπή λοιμωξιολόγων εισηγήθηκε καθολικό lockdown στην Αττική.
Στην εισήγηση να μπει η Αττική σε καθολικό lockdown, από αύριο στις έξι το πρωί έως την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου, προχώρησε η επιτροπή των λοιμωξιολόγων.
Η κρίσιμη σύσκεψη των ειδικών είναι σε εξέλιξη, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση το καθολικό lockdown 18 ημερών να εφαρμοστεί σε ολόκληρη τη χώρα και όχι μόνο στην Αττική. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση για μέτρα τύπου Μαρτίου για την Αττική υπερψηφίστηκε με 16 ψήφους υπέρ και 8 λευκά.
Οι ειδικοί πάντως δεν κρύβουν πλέον την ανησυχία τους η οποία εστιάζεται σε τρία στοιχεία των τελευταίων ημερών που τους έχουν θορυβήσει. Την αύξηση των εισαγωγών περιστατικών COVID 19 στα νοσοκομεία, την αύξηση των ασθενών που χρειάζονται κρεβάτι στη ΜΕΘ και στην συνεχόμενη σημαντική πλέον αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική την τελευταία εβδομάδα.
Κλείνουν σχολεία και λιανεμπόριο
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, το καθολικό lockdown στην Αττική τίθεται σε εφαρμογή από τις 6 τα ξημερώματα της Τετάρτης. Στο πλαίσιο των μέτρων, κλείνουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων και οι εκκλησίες ενώ ίδιο παραμένει το ωράριο της απαγόρευσης κυκλοφορίας τις καθημερινές που θα συνεχίσει να ισχύει από τις 21:00 έως τις 05:00.
Παράλληλα συνεχίζεται το delivery και το take away ενώ μπαίνει τέλος στο click away καθώς κλείνει το λιανεμπόριο. Ρολά κατεβάζουν επίσης κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και περιποίησης νυχιών. Ανοιχτά θα παραμείνουν σούπερ μάρκετ και φαρμακεία ενώ αναμένεται να διευκρινιστεί και ποιες κατηγορίες επιχειρήσεων θα συνεχίσουν να λειτουργούν.
Η εισήγηση της επιτροπής των ειδικών αναμένεται να γίνει δεκτή από τον πρωθυπουργό. Αύριο αναμένεται να συζητηθεί η περίπτωση επιβολής αυστηρότερων μέτρων στη Θεσσαλονίκη.
Την έκτακτη σύγκλιση της επιτροπής , ζήτησε ο πρωθυπουργός μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως ανακοίνωσε ο Βασίλης Κικίλιας. Η επιτροπή, όπως είπε, θα εξετάσει τη λήψη μέτρων στην Αττική.
Συγκεκριμένα, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο Υπουργός Υγείας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
"Πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη, υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για την εκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων και της καταστάσεως.
Παρατέθηκαν τα δεδομένα, ο Πρωθυπουργός ζήτησε την έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής των επιστημόνων έτσι ώστε να εξεταστεί η λήψη μέτρων για την Αττική.
Η Επιτροπή θα συνεδριάσει, θα κάνει τις εισηγήσεις της και μετά θα ανακοινωθούν τα όποια μέτρα".
Τι ανησυχεί τους ειδικούς που συνεδριάζουν εκτάκτως
Οι ειδικοί δεν κρύβουν πλέον την ανησυχία τους η οποία εστιάζεται σε τρία στοιχεία των τελευταίων ημερών που τους έχουν θορυβήσει. Την αύξηση των εισαγωγών περιστατικών COVID 19 στα νοσοκομεία, την αύξηση των ασθενών που χρειάζονται κρεβάτι στη ΜΕΘ και στην συνεχόμενη σημαντική πλέον αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική την τελευταία εβδομάδα. "Όπου το έχουμε δει διεθνώς αυτό να συμβαίνει σχεδόν μπορούμε να προβλέψουμε τη συνέχεια" έλεγε το πρωί μέλος της Επιτροπής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ προσθέτοντας "γνώμονας μου σε οποιαδήποτε εισήγηση μου θα είναι ο όρκος του Ιπποκράτη. Αυτό που θέλουμε πρωτίστως ως επιστήμονες είναι να προστατεύσουμε την υγεία των πολιτών".
Δεν δικαιούμαστε να κάνουμε τίποτε λιγότερο από αυτό το οποίο προστάζει η ανάγκη είχε δηλώσει το πρωί ο Β. Κικίλιας σε τηλεοπτική του συνέντευξη και είχε ουσιαστικά προϊδεάσει για την εισήγηση του προς την επιτροπή τονίζοντας: "Θα πρέπει ενδεχομένως αν και σήμερα τα στοιχεία είναι τέτοια, η εισήγησή μου αν θέλετε στην επιτροπή θα είναι ένα πιο σύντομο, πιο σκληρό, οριζόντιο μέτρο. Δηλαδή ένα lockdown τέτοιο ενδεχομένως όπως του προηγούμενου Μαρτίου που θα μπορέσει να φέρει σύντομα αποτελέσματα και σύντομα να αποκλιμακώσει και να μαζέψει την κατάσταση".
Κλείνουν σχολεία και τέλος το click away για 2 εβδομάδες
Σύμφωνα με πληροφορίες έχει "κλειδώσει" το lockdown στην Αττική και οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν το απόγευμα από την Επιτροπή των Ειδικών. Η απόφαση για επιβολή ολικού lockdown τύπου Μαρτίου στην Αττική θεωρήθηκε μονόδρομος λόγω της εξέλιξης της πανδημίας του κορονοϊού, μετά τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα και τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια.
Η απόφαση που αναμένεται να ανακοινωθεί είναι το κλείσιμο των σχολείων και να δοθεί τέλος στο click away και αυτό για δυο εβδομάδες, έως ότου παρουσιαστεί τουλάχιστον βελτίωση στα νούμερα.
Την ίδια ώρα, σοκάρουν οι εκτιμήσεις για τα κρούσματα κορονοϊού που αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο ΕΟΔΥ καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε ξεπεράσει τις 1000 ο αριθμός των νέων μολύνσεων στη χώρα που είχαν καταγραφεί μέχρι το μεσημέρι.
Αν και η αρχική προβολή των στατιστικών αποτελεσμάτων έδειχνε ότι τα κρούσματα θα έφταναν και μπορεί να ξεπερνούσαν τα 1700 σήμερα, τελευταίες πληροφορίες που επικαλείται ο ΣΚΑΙ αναφέρουν ότι ο αριθμός θα είναι υψηλός, ωστόσο δεν θα φτάσει μάλλον τις αρχικές προβλέψεις.
Τα στοιχεία που παρουσίασε ο Βασίλης Κικίλιας
Τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά τη συνέντευξή του το πρωί της Τρίτης στον τηλεοπτικό σταθμό Open, για να δικαιολογήσει την ανάγκη του ολικού lockdown είναι όντως εξαιρετικά ανησυχητικά. Όπως είπε σύμφωνα με το ΕΚΑΒ, στις 6/2 είχαμε 231 διασωληνώσεις, στις 7/2 είχαμε 245 και στις 8/2 είχαμε 260. Δηλαδή, 15 διασωληνώσεις την ημέρα παραπάνω, οι 10 εξ αυτών στην Αττική, που σημαίνει ότι μια μονάδα ΜΕΘ την καταλαμβάνουμε σε μια μέρα", είπε ο υπουργός.
"Την περίοδο 24/1-3/1 είχαμε σημαντική αύξηση στις ηλικίες 0-9 και στα νοσοκομεία της Αττικής έχουμε 71% κατειλημμένες ΜΕΘ, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε 62%. Πλέον έχουμε σύνολο 1.899 νοσηλευόμενους με Covid-19, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε 1.594. Δίνουμε μάχη με τον χρόνο, μέχρι να εμβολιάσουμε το 70% του πληθυσμού. Η εικόνα η δική μου, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ενδεχομένως αν και σήμερα τα στοιχεία είναι ίδια, ένα πιο σύντομο, πιο σκληρό οριζόντιο μέτρο. Ενα lockdown τύπου Μαρτίου που μπορεί να φέρει σύντομα αποτελέσματα και να μαζέψει την κατάσταση. Αυτό θα εισηγηθώ στην επιτροπή" σημείωσε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κικίλιας.
Τι θα ισχύσει για τα σχολεία
Αναφερόμενος στα σχολεία ο κ. Κικίλιας άφησε να εννοηθεί ότι η αύξηση κρουσμάτων κατά 11% στις ηλικίες 0-9 οδηγεί αυτόματα σε κλείσιμο και την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, δηλαδή δημοτικά σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς, αλλά και την δευτεροβάθμια (Γυμνάσια και Λύκεια), με την τηλεκπαίδευση να επιστρέφει σε όλες τις βαθμίδες.
Κανονικά θα λειτουργήσουν τα "delivery", τα "take away" αλλά και οι λαϊκές αγορές σε ενδεχόμενο "lockdown" στην Αττική, όπως ανέφερε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης.
Ο ίδιος σημείωσε ότι όπως και στα πρότυπα του Μαρτίου, θα λειτουργήσουν τα σούπερ μάρκετ, τα ηλεκτρονικά καταστήματα και υπό προϋποθέσεις, τα καταστήματα οπτικών / βαρηκοΐας. Πρόκειται για τυποιημένες αποφάσεις, τόνισε ο κ. Σταμπουλίδης προσθέτοντας ότι, αν και είναι δύσκολο να κρατηθούν ισορροπίες, πρέπει μαζί με την δημόσια υγεία να διαφυλαχθεί και η οικονομία. Τόνισε παράλληλα ότι είναι σημαντικό σε αυτή τη φάση να προστατευθεί η υγεία και να προχωρήσει ο εμβολιασμός.
Οι μετρήσεις στα λύματα
Η επιδείνωση των στοιχείων φάνηκε ήδη τις προηγούμενες ημέρες στα λύματα της πρωτεύουσας.
"Η συγκέντρωση του ιού στα λύματα την προηγούμενη εβδομάδα είχε μια αύξηση της τάξης του 205%. Αυτή την απότομη αύξηση δεν θέλαμε να δούμε όπως είχαμε δει στο πρώτο κύμα του Νοεμβρίου" ανέφερε χαρακτηριστικά για το Λεκανοπέδιο, ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega.
"Πριν 15 ημέρες η αύξηση αυτή ήταν της τάξης του 80% και ήταν η έναρξη ότι κάτι συμβαίνει. Και δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε γιατί αυτή τη βδομάδα η αύξηση ήταν 205%", πρόσθεσε.
Όταν ρωτήθηκε για το πώς μεταφράζεται σε ενεργά κρούσματα η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, ο κ. Θωμαΐδης απάντησε: "Τα μοντέλα που υπολογίζουν τους πραγματικούς φορείς, συμπτωματικούς και ασυμπτωματικούς, δίνουν μία εκτίμηση για πάνω από 100.000 φορείς, αλλά αυτό έχει ιδιαίτερη αβεβαιότητα, γιατί αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε διάφορες παραμέτρους, όπως το αν ο ιός πολλαπλασιάζεται περισσότερο όσον αφορά τα μεταλλαγμένη στελέχη".
"Οι ασυμπτωματικοί είναι πολύ περισσότεροι, πάνω από 55%, κοντά στο 60%. Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε πόσο αυτό θα μεταφραστεί σε κρούσματα τις επόμενες ημέρες, αν κρίνουμε τις εισαγωγές στα νοσοκομεία θα δούμε τετραψήφιο νούμερο", διευκρίνισε.
Από: Thetoc.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος σχεδιαστής μόδας Giorgio Armani
Μια από τις πιο πρωτοποριακές και επιδραστικές προσωπικότητες της ιταλικής μόδας παγκοσμίως, πέθανε πλήρης ημερών σε ηλικία 91 ετών στις 4 Σεπτεμβρίου στο Μιλάνο.
Η πρόβλεψη του Stephen King για τον Donald Trump και τις εκλογές του 2026
Ο Stephen King συνεχίζει την κόντρα του με τον Donald Trump, αυτήν τη φορά με μια τολμηρή πρόβλεψη για τις εκλογές του 2026, που μιλά για "έκπληξη" και "μπλε κύμα".
Γραφει Παυλος ΚρουστηςΠαράνομοι οι περισσότεροι δασμοί του Donald Trump, αποφάσισε ομοσπονδιακό εφετείο
Το μεγαλύτερο μέρος τους, εκ των οποίων και οι μη κλαδικοί επιβλήθηκαν παράνομα σύμφωνα με τις νέες εξελίξεις και η τύχη τους πλέον θα κριθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.
Έφυγε από τη ζωή η επικοντίστρια από την Κύπρο Μαρία Αριστοτέλους
Η κύπρια αθλήτρια προσβλήθηκε από μία σπάνια μορφή καρκίνου που συναντάται κατά βάση σε παιδιά και εφήβους και τα τελευταία δύο χρόνια προσπαθούσε να την αντιμετωπίσει με θεραπείες.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΤι μερίδιο κατέχει η Ελλάδα στον παγκόσμιο πλούτο;
Ο παγκόσμιος πλούτος αγγίζει τα 471 τρισ. δολάρια στο τέλος του 2024, με τις ΗΠΑ και την Κίνα να κυριαρχούν. Πού βρίσκεται η Ελλάδα και ποιες ευρωπαϊκές χώρες ξεχωρίζουν;
Γραφει Τιμος Σαλαμες