Τείχος ανοσίας κατά του κορονοϊού: Είναι εφικτό μέχρι το Πάσχα;

Μετά τα lockdowns και τους εμβολιασμούς, ας ελπίσουμε να φτάνει το τέλος της πανδημίας.

Γράφει: Esquire Editors 15 Φεβρουαρίου 2021

"Στόχος μας είναι μέχρι το Πάσχα να έχουμε πετύχει το πρώτο τείχος ανοσίας" δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, "φωτίζοντας" έτσι και την πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού ότι βλέπουμε ήδη την έξοδο από το τούνελ του κορονοϊού. "Δεν βλέπουμε απλά το φως στην άκρη του τούνελ, αλλά βλέπουμε το τέλος του τούνελ", είχε πει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συνέντευξης του στον Αλέξη Παπαχελά, μία ημέρα μετά την απόφαση για νέο -πιο αυστηρό- lockdown στην Αττική.

Το ερώτημα φυσικά είναι αν αυτό το πρώτο τείχος ανοσχίας μέχρι το Πάσχα είναι εφικτό. Γιατί δεν αρκεί φυσικά να είναι αυτός ο προγραμματισμός της κυβέρνησης, πρέπει να έρθουν σε ικανοποιητικούς ρυθμούς και οι δόσεις των εμβολίων. Υπάρχει όμως όντως φως στην άκρη του τούνελ. Και αυτό δεν εξηγείται μόνο από την ικανοποιητική εξέλιξη του εμβολιασμού στο γενικό πληθυσμό, που ελπίζεται ότι θα επιταχυνθεί τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες. Εχει να κάνει με έναν συνδυασμό παραγόντων.

Γιατί ο Μάιος είναι κομβικός για την αναστροφή της πορείας της πανδημίας

Ο Μάιος είναι κομβικό σημείο γιατί αφενός θα έχουν αποδώσει τα μέτρα τύπου lockdown που ισχύουν σήμερα αλλά και για έναν ακόμα λόγο. Θα αρχίσει να ανεβαίνει η θερμοκρασία και ο κόσμος θα αρχίσει να κινείται περισσότερο έξω και να αποφύγει τους κλειστούς χώρους. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι ο SARS-CoV-2 αποδυναμώνεται όταν εκτίθεται στον ήλιο, τη ζέστη και την υγρασία.

Υψηλότερες θερμοκρασίες σχετίζονται με χαμηλότερο ρυθμό μεταδόσεων του COVID-19, έδειξαν πολλές επιστημονικές μελέτες. Συγκεκριμένα, βρέθηκε ότι υπάρχει αρνητική συσχέτιση του αριθμού κρουσμάτων COVID-19 και της θερμοκρασίας (δηλαδή όσο αυξάνεται η θερμοκρασία μειώνεται ο αριθμός των κρουσμάτων). Σε μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Κίνα, με στοιχεία από περισσότερες από 30 πόλεις, βρέθηκε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας ακόμη και κατά 1°C μπορεί να προκαλέσει σημαντική μείωση στα ημερήσια επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19.

Ταυτόχρονα με την βελτίωση του καιρού θα αρχίσει να υπάρχει και ένα σημαντικός πλέον αριθμός πολιτών που θα έχουν εμβολιαστεί. Αν επιτευχθεί ο στόχος στο τέλος Μαρτίου να έχουν εμβολιαστεί πάνω από 1,7 εκατομμύρια πολίτες, τότε ήδη από τον Απρίλιο και σίγουρα τον Μάιο η κατάσταση θα είναι τελείως διαφορετική.

Οι δηλώσεις Ταραντίλη για το τείχος ανοσίας

Το μεγάλο στοίχημα που ανοίγεται στον ορίζοντα της κυβέρνησης αποτύπωσε και ο εκπρόσωπός της, Χρήστος Ταραντίλης, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Συνέδεσε, μάλιστα, την πορεία των εμβολιασμών με τις παρτίδες που θα καταφθάνουν στη χώρα μας, επισημαίνοντας πως τα προγράμματα τηρούνται, όταν θα τηρηθούν και οι προγραμματισμένες παραδόσεις. Ηδη έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί για τις ηλικίες 60-64 με το εμβόλιο της AstraZeneca και συνεχίζονται οι εμβολιασμοί για τους 75 plus. Αν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, το όνειρο για κάμψη της πανδημίας και αναστροφή της εξέλιξης είναι εφικτό.

"Εξαρτάται πάρα πολύ από το πότε θα παραδοθούν και, εάν ισχύουν τα προγραμματισμένα για εμάς, είπε ο κ. Ταραντίλης και είναι το μεγάλο στοίχημα της Ευρώπης. Ορισμένοι πάντως ευελπιστούν ότι από Απρίλιο και Μάιο οι φαρμακοβιομηχανίες θα έχουν τη δυνατότητα για μεγάλες παραδόσεις και όλα θα είναι διαφορετικά.

Μέχρι το Πάσχα το πρώτο τείχος ανοσίας

Μεγάλη προτεραιότητα μέχρι το Πάσχα είναι να έχουμε αποκτήσει αυτό που λέγεται πρώτο τείχος ανοσίας, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Αυτό σημαίνει να έχουν εμβολιαστεί όλες οι ηλικιακές ομάδες που είναι από 60 και επάνω καθώς και ευπαθείς ομάδες. Εάν θα καταφέρουμε να το κάνουμε αυτό, θα έχουμε καταφέρει ουσιαστικά να μειωθεί η πίεση στο σύστημα υγείας. Γιατί αυτές οι ηλικιακές ομάδες είναι που, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, δημιουργούν αυτήν την πίεση στο σύστημα υγείας. Κοινώς, στόχος μας είναι το Πάσχα να έχουμε καταφέρει να έχουμε πετύχει αυτό το πρώτο τείχος ανοσίας...", σημείωσε ο Χρήστος Ταραντίλης.

Η στρατηγική, που συμπυκνώνεται στη φράση "συνεχίζουμε την άμυνα, λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα και την ίδια ώρα εντείνουμε την αντεπίθεση με την επιχείρηση "Ελευθερία" για τους εμβολιασμούς", βρίσκεται εξακολουθητικά στην προμετωπίδα. "Έχουμε ήδη σπάσει το φράγμα των 500.000 εμβολιασμών και επιταχύνουμε τους ρυθμούς. Από σήμερα ξεκινούν και οι εμβολιασμοί για τους συμπολίτες μας ηλικίας 60 έως 64 ετών με το εμβόλιο της AstraΖeneca.

Επίσης, από σήμερα λειτουργούν τμήματα των δύο mega εμβολιαστικών κέντρων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με άμεση δυνατότητα 2.400 και 1.000 ημερήσιων εμβολιασμών αντίστοιχα, και πολύ περισσότερων στην πορεία. Έχουμε -όπως τόνισε το Σάββατο ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο εμβολιαστικό κέντρο στο Μαρούσι, τη δυνατότητα να επιταχύνουμε τη διαδικασία των εμβολιασμών με τη συνεργασία όλων των κυβερνητικών δομών αλλά και των Ενόπλων Δυνάμεων. Στόχος μας είναι να εμβολιάζονται οι πολίτες με την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση, γρήγορα και με ασφάλεια", ανέφερε ο κ. Ταραντίλης.

Από: Thetoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear