Παράταση στο lockdown μετά την αύξηση των κρουσμάτων

Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα με το νέο SMS στο 13032.

Γράφει: Esquire Editors 24 Φεβρουαρίου 2021

Με τους λοιμωξιολόγους να προσανατολίζονται στο να προτείνουν παράταση του lockdown, λόγω του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ, στην κυβέρνηση προσανατολίζονται στο να επιτρέψουν τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τουλάχιστον στις μητροπολιτικές περιοχές της χώρας από τις 8 Μαρτίου το νωρίτερο.

Το σχέδιο προβλέπει την πλήρη επαναλειτουργία. Δεν θα υπάρχει click away και click in shop, αλλά ψώνια εντός του καταστήματος για όλους με περιορισμούς βεβαίως όσον αφορά στον αριθμό των ατόμων που θα επιτρέπεται να μπαίνουν μέσα στο κατάστημα.

Η θέσπιση ενός νέου μηχανισμού αποστολής μηνυμάτων -το 13032- θα αποσκοπεί στο να αποφεύγεται η κοσμοσυρροή εκτός των καταστημάτων. Το μήνυμα στο 13032 -πρακτικά θα στέλνουμε ονοματεπώνυμο και διεύθυνση χωρίς κάποιον συγκεκριμένο αριθμό- θα έχει ένα και μόνο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: από κάθε αριθμό κινητού τηλεφώνου, ο αποστολέας θα μπορεί να λαμβάνει απάντηση μόνο σε ένα μήνυμα, το πρώτο που θα αποσταλεί.

Από την απάντηση, θα προκύπτει και ο χρόνος έκδοσης και αποστολής του μηνύματος στον καταναλωτή ώστε να τεκμαίρεται ότι δεν έχει παρέλθει και το τρίωρο. Τρεις ώρες θα είναι ο μέγιστος χρόνος που θα έχει στη διάθεσή του ο κάθε καταναλωτής για να κάνει τα ψώνια του: όλα τα ψώνια, ακόμη και το supermarket.

To επιχείρημα ότι αυτό το νέο SMS θα συμβάλλει στο να περιοριστεί η κοσμοσυρροή στους δρόμους δεν βρίσκει πολλούς υποστηρικτές στις τάξεις των λοιμωξιολόγων. Άλλωστε, και στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής όπου σχεδιάζεται το νέο SMS παραδέχονται ότι η καταστρατήγηση δεν είναι δύσκολη. Αρκεί ένα δεύτερο κινητό στην κατοχή του καταναλωτή ή μια χάρτινη βεβαίωση, η έκδοση της οποίας δεν μπορεί να απαγορευτεί από τη στιγμή που έχουμε και ηλικιωμένους καταναλωτές για να πολλαπλασιαστούν τα τρίωρα που θα έχει στην διάθεσή του προκειμένου να κάνει ατάραχος τα ψώνια του όλη την ημέρα.

Με αυτά τα δεδομένα, μετατίθεται -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- και το άνοιγμα του λιανεμπορίου για τις 8 Μαρτίου αντί για την 1η που τελειώνει -στα χαρτιά- το σημερινό lockdown για την Αττική. Ακόμη και αυτή η ημερομηνία όμως ενδέχεται να ανατραπεί καθώς όλα εξαρτώνται από την πορεία των κρουσμάτων. Το βέβαιο είναι ότι με την επαναλειτουργία των καταστημάτων θα έχουμε και παράταση των εκπτώσεων. Το αίτημα έχει ήδη υποβληθεί από τους εμπόρους και αναμένεται να γίνει δεκτό καθώς το βασικό αυτό τη στιγμή είναι να "ξεστοκάρει" η αγορά και να υπάρξει και πάλι ρευστότητα στο σύστημα.

Πάντως, η ζημιά από τα κατεβασμένα ρολά στο λιανεμπόριο είναι πολύ μεγάλη. Οι απώλειες υπολογίζονται σε περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ ανά εβδομάδα και "αγγίζουν" τόσο τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους όσο και τον κρατικό προϋπολογισμό ο οποίος συσσωρεύει ελλείμματα της τάξεως των 1,3-1,4 δις. ευρώ για κάθε μήνα lockdown.

Από: Thetoc.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι θα συμβεί αν χάσεις τη δεύτερη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για κάτι που μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνο για όλους.

Γραφει Παναγιωτης Κουστας

Ποιοι απαλλάσσονται από τα τεκμήρια διαβίωσης και τις e-αποδείξεις

Πότε πρόκειται να υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις.

Όλα όσα ισχύουν μέχρι τη λήξη των μέτρων σε 24 μέρες

Τι θα ισχύσει για το πασχαλινό τραπέζι, την εστίαση, τα σχολεία και για την λειτουργία των εκκλησιών.

Κορονοϊός: 3.015 νέα κρούσματα

Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα παρουσιάζει μια ήπια πτωτική σταθεροποιητική τάση με τον δείκτη θετικότητας να υποχωρεί.

Ανοίγει η εστίαση στις 3 Μαΐου

Σε εξέλιξη η συνεδρίαση των ειδικών.