
Πού μπορεί να απευθυνθεί μια γυναίκα-θύμα παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο
Ποια είναι τα βήματα που μπορεί να ακολουθήσει ένα θύμα λεκτικής ή σεξουαλικής παρενόχλησης στη δουλειά για να δικαιωθεί.
Όπως προκύπτει από έρευνα που διεξήγαγε το Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας, περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους έχουν βιώσει σεξουαλική παρενόχληση κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής τους ζωής, ωστόσο σχεδόν το 40% αυτών δε γνωρίζει τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσει το θύμα για να προστατευτεί. "Τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης στον εργασιακό χώρο τα οποία καταγράφονται είναι δυστυχώς πολύ λιγότερα από τα πραγματικά" σχολιάζει η Μαρία Αποστολάκη, δικηγόρος, συντονίστρια νομικών υπηρεσιών του Κέντρου Γυναικείων Μελετών και Ερευνών "Διοτίμα".
"Χαρακτηριστικό είναι ότι στην τελευταία έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για την ίση μεταχείριση (2019) υπάρχουν μόνο τρεις (3) αναφορές σε περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας και στην πλέον πρόσφατη έκθεση πεπραγμένων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (2017) άλλες τρεις (3) σχετικές καταγγελίες μόνο. Απειροελάχιστες συνακόλουθα είναι και οι σχετικές υποθέσεις που τελικά καταλήγουν στα δικαστήρια. Τα θύματα διστάζουν να ακολουθήσουν τις διαδικασίες λόγω των κοστοβόρων και χρονοβόρων διαδικασιών αλλά και του φόβου για "αντίποινα” από τον δράστη αν τελικά η καταγγελία δεν αποδειχτεί".
Η συνέχεια στο Madamefigaro.gr